ابداع نوشیدنی ورزشی با قارچ
برپایه پژوهشهای پروفسور فریبا دهقانی دانشمند ایرانی در دانشگاه استرالیا درباره اهمیت قارچها به عنوان مناسبترین عناصر برای تهیه نوشیدنیهای ورزشی، نخستین نوشیدنی قارچ تهیه شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین یک گروه پژوهشی به سرپرستی فریبا دهقانی در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که نوشیدنیها پس از انجام فعالیتهای ورزشی به شکل فوقالعادهای به بدن سوخترسانی میکند.
این گروه پژوهشی بیومهندسی، با بهرهگیری از مواد مغذی موجود در قارچها و نیز با جلوگیری از هدر رفتن حجم بالای قارچ که از خط تولید کارخانههای مواد غذایی کنار گذاشته میشود، نوعی «نوشیدنی ورزشی غنی از عناصر مغذی و متعادل شده» برای آینده این صنعت تهیه کردهاند.
پروفسور دهقانی میگوید این نوشیدنی دارای کربوهیدرات و چربی پایین است و محیط الکترولیت و میزان آمینو اسید، فیبر و ویتامین متعادلی دارد.
دکتر پیتر واتلشِف عضو گروه مهندسی شیمیو بیومولکولی این دانشگاه میگوید: «قارچها عناصر جدید خارقالعادهای برای تولید نوشیدنیهای ورزشی هستند. این گیاهان منبع مناسبی از پتاسیم، فسفر و منیزیم هستند که سدیم آنها کم و مقدار کلسترول و چربی آنها قابل چشمپوشی است.»
بر اساس گفته واتلشِف «قارچها تنها منبع غیرحیوانی ویتامین دی هستند و نوعی ماده بیواکتیو دارند که آنتی-تومور بوده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند و اضطراب را کاهش میدهند.»
عضو گروه مهندسی شیمیو بیومولکولی دانشگاه سیدنی استرالیا میگوید: «این نوشیدنی میتواند بدون داشتن عوارض منفی قند، سدیم و کافئین، به بدن آبرسانی کند و سطح انرژی را بالا ببرد.»
مواد غذایی دور-ریز چیست؟
به گزارش نوشآنلاین پژوهشگران بر این باورند که تولید انبوه این نوشیدنی علاوه بر فوایدی که برای سلامتی دارد، میتواند راه خوبی برای مقابله با مشکل دور-ریز مواد غذایی صنعتی باشد.
در سالهای اخیر تقاضای جهانی برای قارچ با افزایش چشمگیری مواجه بوده است. بر اساس پیشبینیها، ارزش بازار جهانی قارچ از سال ۲۹. ۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ به ۵۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ خواهد رسید.
اما از این میان ۸۰ درصد قارچها به دلایلی نظیر رشد بیش از حد یا بدشکل و بدفرم بودن برگشت میخورند. به گفته پروفسور دهقانی «وسواس ما آدمها در مواجهه با قرچها زیاد است، به همین دلیل فروشندهها یا تولیدکنندهها هر قارچ کج و کوله و ناقص و بلااستفادهای را دور میریزند اما این حجم عظیم قارچ دور ریز میتواند تبدیل به یک منبع تغذیه غنی و پرفایده و خوشبختانه، یک نوشیدنی خوشمزه شود.»
این پروژه در دانشگاه سیدنی، مرکز آموزشی انجمن پژوهشهای استرالیا، در حال انجام است و در این دانشگاه روی پژوهشهایی همچون طراحی ابزارهای تشخیصی مانند حسگرهای زیستی برای استفاده در پزشکی، مواد غذایی و برنامههای کاربردی کشاورزی، توسعه استفاده مواد تجدیدپذیر برای بستهبندی و … تحقیق میکند.