مناظره سوم تکلیف همهچیز را روشن کرد
در وهله نخست کاندیداهای اصولگرا یعنی آقایان رییسی، قالیباف و میرسلیم نشان دادند حاضر نیستند پاسخگوی کارنامه خود باشند و مسوولیت حمایتشان از دولتهای نهم و دهم را بپذیرند.
دیروز آخرین مناظره میان نامزدهای ریاست جمهوی برگزار شد؛ مناظرهای که بدون تردید تکلیف بسیاری از مسائل را روشن کرد و برای ملت ایران بسیار آگاهبخش بود و نکات مهم زیادی در آن به صورت شفاف بیان شد.
در این میان اما چند نکته بسیار قابل تامل بود. در وهله نخست کاندیداهای اصولگرا یعنی آقایان رییسی، قالیباف و میرسلیم نشان دادند حاضر نیستند پاسخگوی کارنامه خود باشند و مسوولیت حمایتشان از دولتهای نهم و دهم را بپذیرند.
حقیقت امر این است که هر سه این افراد و جریان اصولگرا مهمترین حامیان دولت نهم و دهم بودند و در طول آن هشت سال چشم بر سیاستهای غلط و برنامههای نابخردانه دولت احمدینژاد بستند و در مقابل هزینههای سنگینی همچون تحریمها سکوت کردند و امروز حاضر نیستند پاسخگوی حمایتها و سکوتشان در قبال دولت قبل باشند.
به بیان دیگر این عدم مسوولیتپذیری و عدم پاسخگویی یک علامت سوال بزرگ و جدی مقابل نام این افراد میگذارد. از سوی دیگر شعارها، وعدهها و سیاستهایشان همان شعارها و برنامههای دولت سابق است. آقای روحانی در این انتخابات یک جمله مهم داشتند، اینکه «با شعار کشور اداره نمیشود».
در این مناظره ارزش این جمله به خوبی روشن شد؛ زمانی که آقای رییسی از سه برابر شدن یارانهها دفاع کرد اما نتواست پاسخ دهد منابع این پولی که قرار است به مردم داده شود از کجا خواهد بود. زمانی که آقای قالیباف از ایجاد ٥ میلیون شغل که نیازمند رشد ٢٦ درصدی است دفاع کرد اما نگفت برنامهاش و منابعش برای رسیدن به رشد ٢٦ درصدی و پرداخت کارانه به مردم چه خواهد بود.
نکته بعدی بحث اخلاق در مناظرات بود. متاسفانه آقای قالیباف در این زمینه چندان قابل دفاع عمل نکردند و بحث زمینهایی را پیش کشیدند که به صورت قانونی در دهه ٦٠ و ٧٠ با قیمت روز به مدیران و کارمندان دولت فروخته میشد و بسیاری از کسانی که در آن سالها در دستگاههای دولتی مشغول بودند از این تسهیلات استفاده کردند.
پیش کشیدن چنین مباحثی در واقع با هدف تحت پوشش قرار دادن نقاط تاریکی است که در پرونده خود افراد وجود دارد که آقای روحانی هم در پایان مناظره به خوبی این موضوع را درباره آقای قالیباف روشن کردند.
نکته قابل تامل دیگر در این مناظره این است که سوابق، برنامهها و همچنین کارنامه افراد برای مردم روشنتر از گذشته شد و مشخص شد کدام نامزد و کدام جریان یک برنامه واقعی و عقلانی برای اداره کشور دارد.
مردم هنوز تجربه سالهای گذشته را فراموش نکردهاند و به خوبی آگاه هستند که در سالهای گذشته چگونه با تندروی و افراطیگری، کشور به مرز برخورد نظامی برده شد و امروز همان کسانی که از سیاستهای دولت قبل دفاع میکردند مدعی اداره کشور شدهاند. کسانی که افراد کابینه دولت قبل را در ستادهایشان جای دادهاند و افرادی که وعدهها و شعارهای دولت قبل را میدهند.
به بیان دیگر مناظره دیروز مشخص کرد کدام جریان و چه کسی به دنبال توسعه کشور است. مردم در دولت قبل تنش و بحران را دیدهاند و نتایج آن را نیز چشیدهاند و در مناظره دیروز به خوبی مشخص شد چه کسانی دنبالهرو همان سیاستهای اشتباه هستند و چه کسانی میتوانند در عین تعامل با جهان از اقتدار کشور و توسعه آن نیز دفاع کنند، همانطور که کارنامه آقای روحانی در مذاکرات هستهای و برجام نشان میدهد با تعامل و در عین حال حفظ اقتدار و عزت میتوان مشکلات را حل کرد و تحریمها را شکست.
به باور من روحانی در پایان صحبتهایشان به خوبی به این موضوع اشاره کردند که آمادگی این را دارند تا سایر تحریمها علیه ایران را نیز با مذاکرات عزتمدارانه رفع کنند.
امروز با تلاشهای دولت تدبیر و امید تحریمهای هستهای شکسته شده اما تحریمهای حقوق بشری همچنان پا برجاست و اگر این عزم در نظام وجود داشته باشد آقای روحانی آمادگی مذاکرات در این مورد را نیز دارد.
به هر ترتیب مناظرات تلویزیونی به پایان رسید و به باور من مناظره آخر، مناظرهای مهم و تعیینکننده بود و تکلیف بسیاری از مسائل را نیز برای مردم روشن کرد.
منبع: روزنامه اعتماد- احمد خرم؛ فعال سیاسی