بازار داغ اتهام زنی به وزارت نفت در صدا و سیما
این روزها که در آستانه انتخابات هستیم صدا و سیما به بازار اتهام زنی به عملکرد دولت در صنعت نفت (بعنوان یکی از مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم) بدل شده است.
جهان اقتصاد نوشت: در حالی که پیش از این یکی از میهمانان برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما وزارت نفت را به کاهش دادن خوراک پالایشگاهها به منظور افزایش آمار صادرات نفت خام متهم کرده بود، در برنامه روز یکشنبه مناظره نیز یکی از نمایندگان مجلس از گم شدن سه کشتی بنزین در آمارگیری سال ۹۵ سخن گفت که این اظهار نظر هم توسط شرکت پالایش و پخش تکذیب شد.
گویا این روزها که در آستانه انتخابات هستیم صدا و سیما به بازار اتهام زنی به عملکرد دولت در صنعت نفت (بعنوان یکی از مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم) بدل شده است. انتقاد امری کاملا مورد قبول است و حتی برای جلوگیری از تخلفات ضرورت دارد اما امری که در این میان عجیب مینماید، موضع گیری یک طرفه صدا و سیما نسبت به دستاوردهای دولت است.
البته روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در برابر چنین هجمههایی سکوت نکرده است و در اطلاعیههایی که عملا جایی برای طرح شدن در صدا و سیما نمییابند، پاسخ اتهام زنیها را داده است. بر این اساس، صحبت از کاهش خوراک پالایشگاهها برای افزایش صادرات نفت با در نظر گرفتن رکورد شکنی صنعت نفت (برای نخستین مرتبه در تاریخ ۱۰۰ ساله این صنعت) در صادرات پایدار فرآوردههای نفتی به میزان ۶۳ میلیون لیتر در روز کاملا بی پایه و اساس است. صدا و سیما که تا کنون از انعکاس دادن دستاوردهای دولت بویژه در صنعت نفت خودداری ورزیده است، اکنون در مقام نقد آنها قرار گرفته و در عین حال برای بی اعتبار کردن آنها در تلاش است.
در برنامه مناظره روز یکشنبه نیز حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مجلس شورای اسلامی (که صبح آن روز وزیر نفت را برای پاسخگویی به سوالهایش به بهارستان فراخوانده بود) با برخی اظهارات خلاف واقع وزارت نفت را مورد هجمه قرار داد. نکته جالب توجه آن است که پس از قانع شدن نمایندگان از پاسخهای بیژن زنگنه به ۲ سوال این نماینده مجلس، در همان روز آقای حاجی دلیگانی در صدا و سیما حضور پیدا میکند و این بار بدون حضور مسئولین از گم شدن ۳ کشتی بنزین وارداتی پرده برداری میکند!
در همین رابطه روابط عمومی شرکت پالایش و پخش روز دوشنبه در اطلاعی خاطر نشان کرد: گم شدن سه کشتی بنزین وارداتی در اواخر سال ۱۳۹۵ کذب محض بوده و دروغ مضحکی است و واردات بنزین از طریق گمرک و با اسناد مورد تایید سازمان استاندارد صورت پذیرفته و در صورت وجود مستنداتی در این زمینه لازم است به مراجع قانونی ذیربط ارجاع شود تا پیگیریهای بعدی بهعمل آید.
حاجی دلیگانی در اظهار نظر دیگری گفته است: مسئولان از یک طرف میگویند کارت سوخت لازم نیست؛ سؤال من این است ۴۰۰ میلیارد تومانی که الان دولت برای ایجاد دیسپچینگ گذاشته، برای هر جایگاه سوخت که ۲۰۰ میلیارد آن را هم الان پرداخت کرده و مجری آن هم داماد یکی از مسئولین وزارت نفت است و نام آن را نمیبرم این به چه معناست؟ اگر ما سامانه نیاز نداریم کنترل بکنیم بنابراین چرا ایجاد سامانه را در هر یک از جایگاههای سوخت مجددا ایجاد کردیم. شرکت پالایش و پخش درباره اجرای طرح دیسپاچینگ نیز توضیح داده است که: اصل اجرای طرح دیسپچینگ و تکلیف قانونی شرکت ملی پخش در اینخصوص، کاملاً محرز و ضروری بوده و منافاتی با وجود یا عدد موجود سامانهی هوشمند ندارد. شایان ذکراست کل بودجهی مصوب طرح فوق جهت کلیه تاسیسات و انبارهای نفت و جایگاههای سوخت وفق مصوبات معادل ۲۱ میلیارد تومان است که تاکنون صرفاً ۸ درصد آن (حدود ۱٫۵ میلیارد تومان) هزینه گردیده است. لذا ارقام ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه برآوردی و هزینهکرد ۲۰۰ میلیارد تومان مورد اشاره جناب آقای دلیگانی، کاملاً به دور از واقعیت میباشد. از سوی دیگر حدود ۷۰ درصد از پیشرفت کار در سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ صورت گرفته که انتصاب مسئولان رده بالای وزارت نفت در دولت یازدهم و نسبت خویشاوندی ذکرشده در این مقطع زمانی هنوز تحقق نیافته بود. با فرض تایید ادعای آقای حاجی دلیگانی مبنی بر نیاز ۴۰۰ میلیارد تومانی بودجه برای هر جایگاه عرضه سوخت مایع و احتساب ۳۴۰۰ جایگاه موجود، بالغ بر ۱۳۶۰ هزار میلیارد تومان!؟ بودجه مورد نیاز این طرح است که این مبلغ نجومی موید تحلیلهای یکسویه و آدرسهای غلط برای هجمه به عملکرد مثبت و شفاف دولت یازدهم در این زمینه است.
از وظایف صدا و سیما مانند سایر رسانههای دیگر این است که خبرها را با شفافیت تمام پوشش دهند. بنابراین مشخص نیست که چرا اطلاعیههای منتشر شده از سوی وزارت نفت در پاسخ به اتهام زنیها، مجالی برای بازتاب در صدا و سیما ندارد. پیگیری چنین رویکردی با زیر پا گذاشتن وظیفه حفظ موضع بی طرفی در آستانه انتخابات، تنها موجب بی اعتمادی بیشتر مردم به رسانه ملی میشود.