نقش بازار سرمایه در تحقق اقتصاد مقاومتی
مهمترین وظیفه بورس سال پیش رو توسعه ابزارهای نوین مالی برای پاسخ به نیازهای متنوع تامین مالی و طیف وسیعی از سلایق سرمایهگذاری، ارائه خدمات نوین است.
جهان اقتصاد نوشت: حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال جدید سال ۱۳۹۶ را به نام سال «اقتصاد مقاومتی: تولید- اشتغال» نامگذاری کردند. در بین سازمانهای مختلف اقتصادی به نظر می رسد سازمان بورس نقش تاثیرگذارتری بر تولید و اشتغال داشته باشد. زیرا این بازار جدید هر روز که میگذرد پیشرفتهتر میشود تا حدی که اعتماد به بانکها به شدت کاهش و امیدها با بازار سرمایه افزایش یافته است.
مهمترین وظیفه بورس سال پیش رو توسعه ابزارهای نوین مالی برای پاسخ به نیازهای متنوع تامین مالی و طیف وسیعی از سلایق سرمایهگذاری، ارائه خدمات نوین است.
یکی از ابزارهای جدید بورسی که موجب رونق تولید خواهد شد اختیار خرید و فروش (آپشن) است که این ابزار پیشتر وارد بازار سرمایه شده و همچنین توسعه صندوقهای املاک و مستغلات که این ابزار متفاوت از صندوق زمین و ساختمان است.
همچنین بازار سرمایه میتواند از طریق بازارهای بینالمللی شرکتهایی که با مشکلات مالی دست به گریبان هستند رفع کند. به عنوان نمونه انتشار صکوک ارزی، انتشار اوراق بهادار ریالی با امکان تسویه چند ارزی و تاسیس صندوق سرمایهگذاری در پرتفو اوراق بهادار ریالی و ارزی در بورسهای بینالمللی از دیگر روشهای تامین مالی خواهد بود که بنا به شرایط مناسب امکان ورود به بازار سرمایه را خواهند داشت.
در سال جدید همچنین صکوک منفعت برای تامین مالی آزادراهها، هتلها و خدمات گردشگری و خرید صندلیهای هواپیما قابلیت تجاریسازی و بازاری شدن دارد.
همچنین سازمان بورس به دنبال فراگیر شدن استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) است، و نهادهای ناظر بر بازارهای سرمایه به دنبال پیگیری و مساعدت جهت بسترسازیهای لازم برای پیادهسازی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی هستند. این موضوع تاثیر به سزایی در رونق یافتن بورس در سطح بین الملل خواهد شد.
ورود شرکتهای دانش بنیان از دیگر اقدامات سازمان بورس در جهت اقتصاد مقاومتی است. در سال ۹۵ شرکتهای دانش بنیان، کوچک و متوسط امکان حضور در بازار سرمایه را پیدا کردند که این امر موجب کسب سود برای سرمایهگذاران و همچنین توسعه این قبیل شرکتها شد. پیشتر شرکتهای کوچک و متوسط برای تامین منابع مالی خود با مشکلاتی مواجه بودند؛ به طوریکه بانکها به دلیل نبود اعتبار لازم در حساب و شناخته نبودن این شرکتها به آنان وام اعطا نمیکردند؛ اما با قرار گرفتن نام آنان در تابلوی فرابورس علاوه بر دریافت وام هم شناخته شده محسوب میشوند و هم برندسازی و تمامی فعالیتهایشان شامل صادرات راحتتر در دستور کار قرار خواهد گرفت. لازم به یاد آوری است که رونمایی از صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه که تکمیلکننده زنجیره کارآمدی بازار دارایی فکری و یکی از حلقههای اصلی پیشرفت نوآوری، بهبود بهرهوری و رشد اقتصادی در کشورهاست و نیز راهاندازی بازار شرکتهای کوچک و متوسط در دو تابلوی رشد و دانشبنیان از مهمترین اقداماتی است.
مرتضی ابراهیمی