خبرگزاری کار ایران

مروری بر تابوشکنی‌های شیخ اعتدال‌گرا

کد خبر : ۲۲۶۰۵۲

در حالی که احمدی‌نژاد معتقد بود که او بسیاری از اولین‌ها را در ایران اجرا کرده است، روحانی یک سال و نیم اول دولت خود، بسیاری از تابوهای موجود در جمهوری اسلامی را شکست.

هفته پیش رو برای روحانی و دولتش، هفته‌ای تاثیرگذار و مهم است. هفت روزی که می‌تواند تاریخ سیاسی ایران را دچار یک تحول بزرگ کند. اولین اتفاق مهم در این هفته، مذاکرات سخت هسته‌ای است که قرار است در سومین روز، سومین ماه پاییز تعیین تکلیف شود. توافق رسیدن ایران و کشورهای ۱ + ۵ در آخرین دور مذاکرات هسته‌ای می‌تواند بزرگترین دستاورد روحانی طی زمان سپری شده از آغاز دولتش باشد.

پرونده ده ساله‌ای که سه دولت خاتمی، احمدی نژاد و روحانی را درگیر خود کرده و بزرگترین پروژه سیاسی - امنیتی ایران بعد از هشت سال دفاع مقدس بوده که روحانی می‌تواند با زدن مهر پایان بر این پرونده نام خود را در تاریخ ایران جاودانه کند. او در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نیز، اولین اولویت خود را حل پرونده هسته‌ای نامید که به واسطه آن می‌شود مشکلات اقتصادی را نیز حل کرد. به عقیده روحانی رفع تحریم‌ها که به واسطه پرونده هسته‌ای ایران از سوی کشورهای غربی به مردم کشور تحمیل شده بود، می‌تواند حجم بسیار بزرگی از مشکلات اقتصادی را حل کند. گام آخر پرونده هسته‌ای می‌تواند نام روحانی را در کتاب رکوردهای ایران ثبت کند.

پنجمین وزیر در پنجمین روز آذر رای اعتماد می گیرد؟

روحانی به جز پرونده هسته‌ای در پنجم آذر، همراه با پنجمین وزیر پیشنهادی خود برای وزارت علوم راهی پارلمان می‌شود تا بعد از ماه‌ها وزارت علوم، شاید و شاید صاحب وزیر شود. روحانی بعد از ناکامی در فرستادن میلی منفرد به وزارت علوم، فرجی دانا را به مجلس معرفی کرد و پارلمان نشین‌ها نیز به او رای اعتماد دادند اما بعد از ۹ ماه کارت قرمز خود را به او نشان دادند تا روحانی بازهم مجبور شود، وزیر تازه‌ای را به مجلس معرفی کند.

داستان روحانی و مجلس پس از استیضاح فرجی دانا وارد فاز جدیدی شد و داستان «نه» به وزاری پیشنهادی روحانی تبدیل به سریال هفتگی مردم شد. روحانی بعد از فرجی دانا، نیلی احمدی آبادی و دانش آشتیانی را به مجلس معرفی کرد که با رای منفی مجلس روبرو شد. روحانی بعد از این ناکامی، فرهادی را به عنوان وزیر به مجلس معرفی کرد تا داستان وزارت علوم، تبدیل به داستان هزارویک شب دولت روحانی و مجلس شود.

معرفی فرهادی باعثشد، تا روحانی رکورد تازه‌ای را به نام خود ثبت کند آنهم معرفی ۵ وزیر پیشنهادی طی یک سال و نیم برای وزارت علوم به مجلس بود.

اما این‌ها اولین رکوردهای روحانی و دولتش نیست و او پیش از این نشان داده است که دوست دارد رکوردهایی را در تاریخ جمهوری اسلامی به نام خود ثبت کند. اولین حرکت او، معرفی کابینه یازدهم در روز تحلیف در مجلس شورای اسلامی بود.

رئیس دولت یازدهم، در اولین روزهای پس از پیروزی در انتخابات با ایجاد کارگروه‌هایی برای انتخاب اعضای دولت، تمام تلاش خود را به کار بست تا وزرای پیشنهادی خود را هرچه سریع‌تر به مجلس معرفی کند. او در دو ماهی که تا مراسم تحلیف و سوگند ریاست جمهوری باقی مانده بود، به رایزنی با شخصیت‌های عالی‌رتبه نظام و گروه‌های سیاسی پرداخت تا بتواند کابینه‌ای فراجناحی و براساس شعار انتخاباتی خود یعنی اعتدال، انتخاب کند.

روحانی در روز مراسم تحلیف و بعد از پایان سخنرانی خود، نام وزرای پیشنهادی خود را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد تا در تاریخ جمهوری اسلامی لقب اولین رئیس‌جمهوری را بگیرد که کابینه خود را در روز تحلیف معرفی می‌کند. رئیس‌جمهور روحانی در گفت‌وگوی تلویزیونی که با مردم داشت به این نکته اشاره کرد و گفت: «برای اولین بار در دولت یازدهم جمهوری اسلامی وزرا در روز تحلیف به مجلس معرفی شدند.»

این حرکت روحانی با استقبال شدید نمایندگان و مردم روبه‌رو شد. در همین ارتباط علی لاریجانی معرفی کابینه در روز تحلیف را نشان‌دهنده زرنگی روحانی دانست و گفت: «معرفی زودهنگام کابینه را به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم وی با همین سرعت کارهای دولت را سامان دهد.»

رکورد دیگری که دولت روحانی در دولت خود شکست، معرفی ۴ وزیر برای وزارتخانه ورزش و امور جوانان بود. نمایندگان مجلس شورای اسلامی که خود وزارت ورزش و جوانان را تاسیس کرده بودند، حساسیت فراوانی روی این وزارتخانه داشتند و یک به یک راه وزرای پیشنهادی روحانی برای این وزارتخانه را سد می‌کردند. روحانی بعد از رای نیاوردن سجادی، چهارمین وزیر پیشنهادی خود برای این وزارتخانه را در همان جلسه و به سرعت معرفی کرد تا رکورد سریع‌ترین معرفی وزیر را نیز بشکند.

گفت‌وگوی تلفنی با رئیس‌جمهور آمریکا که برای اولین بار در تاریخ ۳۵ ساله جمهوری اسلامی اتفاق افتاده بود، دیگر کار مهم روحانی در روزهای ابتدایی دولت خود بود. روحانی و اوباما در حالی که رئیس‌جمهور ایران در حال ترک خاک آمریکا بود، در مورد پرونده هسته‌ای ایران و بحران سوریه و منطقه به گفت‌وگو نشستند تا پنجره جدیدی در روابط ایران و آمریکا پس از انقلاب اسلامی باز شود.

گفت‌وگوی تلفنی با اوباما و حل پرونده هسته‌ای با واکنش‌های فراوانی در داخل و خارج از کشور روبه‌رو شد و در این میان مردم به عنوان حامی اول روحانی از این دو حرکت رئیس دولت حمایت کردند.

مذاکره با نخست وزیر انگلستان در جریان دومین سفر روحانی به سازمان ملل دیگر رکورد شکنی روحانی طی این سال‌ها بوده است. روحانی و کامرون بعد از ۳۵ سال باهم دیدار کردند. این دیدار البته با مخالفت‌های گسترده‌ای در داخل کشور به ویژه دلواپسان روبرو شد.

روحانی در ماه آذر یک رکورد شکنی دیگر را نیز تجربه کرده است و آنهم ارائه بودجه در زمان مقرر خود بود. بر اساس آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، قوه مجریه مکلف است لایحه بودجه هر سال را تا ۱۵ آذر سال قبل به مجلس ارسال کند.

دولت روحانی که اولین بودجه‌نویسی خود را تجربه می‌کرد سعی کرد تا بودجه را در زمان مناسب به مجلس شورای اسلامی ارائه دهد. رئیس‌جمهور روحانی ۲ روز بعد از موعد قانونی راهی مجلس شد تا از کلیات لایحه بودجه ارائه‌شده به مجلس دفاع کند. رئیس‌جمهور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تشریح ویژگی‌های لایحه بودجه ۹۳ پرداخت و گفت: «برای اینجانب کمال خوشبختی است که با اتکال به خداوند متعال و مطابق اصل ۵۲ قانون اساسی لایحه بودجه کل کشور در سال ۱۳۹۳ را به عنوان اولین بودجه دولت یازدهم در موعد مقرر و در راستای برنامه‌ای که در زمان انتخابات با مردم شریف ایران در میان گذاشته بودم تقدیم مجلس شورای اسلامی می‌کنم.»

نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز که در دوران احمدی‌نژاد هیچگاه با چنین برخوردی از سوی دولت در زمینه بودجه روبه‌رو نشده بودند از این حرکت رئیس دولت یازدهم استقبال کردند.

بدین ترتیب روحانی بعد از هشت سال، بودجه کشور را با کمترین تاخیر به مجلس ارائه کرد تا رکوردی تازه در این زمینه و در رابطه دولت و مجلس شکل بگیرد.

در حالی که احمدی‌نژاد معتقد بود که او بسیاری از اولین‌ها را در ایران اجرا کرده است، روحانی یک سال و نیم اول دولت خود، بسیاری از تابوهای موجود در جمهوری اسلامی را شکست.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز