۱۹ ژانویه روز جهانی پنیر کوارک است
کوارک، یا پنیر سفید یا کشک، پنیر کشک اتریشی یا باواریایی، شوتن آلمانی/جنوب شرقی و غربی اتریش، پروتئین شیری است که از شیر با افزودن مایه پنیر یا با تشکیل باکتری اسید لاکتیک (کازئین) رسوب میکند. مایع جدا شده از اجزای شیر کشک شده، آب پنیر، کم و بیش با افشردن و صاف کردن کشک به شکل کامل از میان میرود، به گونهای که کوارک یا پنیر، توده ای سفید و نرم و شکننده را تشکیل میدهد که به عنوان محصول نهایی مورد استفاده قرار میگیرد.
کوارک خوراکی، بیشتر از طریق تشکیل اسید لاکتیک و همچنین از طریق افزودن مقادیر اندکی آنزیم مایه پنیر بسته و منعقد میشود.
در برابر کوارک شیر ترش یا کوارک پنیر بیشتر بدون مایه پنیر یا جایگزین مایه پنیر غلیظ میشود. Labquark فقط به برخی از انواع خاص پنیر افزوده میشود. کوارک شیر ترش به عنوان یک محصول میانی در تولید پنیر عمل میکند.