داستان عکسهای منتشرشده از قاجار چه بود
همهچیز از یک لینک شروع شد؛ لینکی که در آن نشان میداد ۳۲۰۰ عکس از دوران قاجار از آلبومخانهٔ کاخ گلستان بیرون آمده؛ دقیقا چیزی شبیه به شبیخون که پژوهشگر تاریخ عکاسی ایران از آن نام برده است. البته اگر از سختگیریهای کاخ گلستان خبر نداشته باشید، نمیدانید این اتفاق مانند آزادی از حبس برای عکسها بود.
فلاحفر، عکاس و منتقد هنری با اشاره به این اتفاق گفت: در نگاه موزهداری و اسناد تاریخی در چند سال گذشته یک تحول فکری بهوجود آمد. در گذشته موزهها محل پنهانکردن، نگهداری و حبس اسناد و اشیای تاریخی بودند، اما امروزه در موزهها یک تغییر معنای مهم اتفاق افتاده و آن این است که اشیا و اسناد به واقعیتهای زنده و تأثیرگذار در زندگیِ روزمره تبدیل شده است.
خوشبختانه در سالهای گذشته نظر مدیران کاخ گلستان تغییر کرده و به این نتیجه رسیدهاند که هرچقدر بتوانند اسناد و مدارک را بیشتر در دسترس پژوهشگران قرار دهند، مطالعات بیشتری هم انجام خواهد شد؛ به این دلیل تصمیم گرفتند در بخشهای قابل انتشار کاخ گلستان ترفندهای بیندیشند تا این اسناد در دسترس قرار بگیرد.
در تأخیری که در این ماجرا پیش آمد، کار نادرستی انجام شد و بهصورت غیراخلاقی ازسوی امانتدارِ این آلبومها، این کارها به بیرون درز پیدا کرد. ازسویی که این عکسها میتواند در دسترس پژوهشگران قرار بگیرد اتفاق خوبی بود، اما از سمتی قابل نقد است و ای کاش میراث فرهنگی این پروندهها را با سرعت بیشتری بارگزاری میکرد که با کیفیت اصلی و اطلاعات دقیقتر به این آثار دسترسی پیدا میکردیم.