آشنایی با فواید میوه ماری!
سالاک، میوه ای استوایی با پوستی قهوه ای تیره و گوشتی زرد رنگ. این میوه بومی اندونزی و مالزی است و در کشورهای دیگر نیز کشت می شود. سالاک به دلیل طعم شیرین و ترش و همچنین خواص دارویی متعددی که دارد، از محبوبیت بالایی برخوردار است.
کلمه "مار" معمولاً با مفهوم منفی استفاده می شود، چه خزنده واقعی را توصیف کند و چه اقدامات یک فرد نادرست، بنابراین عجیب است که فکر کنیم کسی این کلمه را با چیزی شیرین و خوراکی مانند میوه مرتبط کند. با این حال، میوه مار در مناطق مختلف جهان محبوب است و طعم و فواید آن در حال شناسایی است.
این میوه با نام سالاک یا سالاکا نیز شناخته می شود و با افزایش دسترسی به آن، ممکن است بخواهید در مورد مواد مغذی، طعم و فواید سلامتی این میوه آشنا شوید.
میوه مار یا سالاک چیست؟
سالاک یا میوه ماری، متعلق به خانواده Palmae یا گیاه Arecaceae است و در منطقه اندونزی/مالزی استوایی رشد می کند. این درختان به خاطر میوه های خوشه ای که در پایه درخت یافت می شود، پرورش داده می شوند. میوه دارای پوسته هایی به صورت ریز و قرمز است و به همین دلیل به نام میوه ماری شناخته می شود. این میوه به اندازه یک انجیر است و بعد از پوست کندن، شبیه به یک حبه سیر بزرگ به نظر می رسد. زیر پوستی که به شکل ماری است، سه لوب زرد یا سفید با دانه های صاف، سخت و قهوه ای تیره قرار دارد.
میوه مار از کجا می آید؟
میوه مار که از نظر علمی به عنوان Salacca zalacca طبقه بندی می شود، یک گونه میوه است که به طور سنتی در اندونزی و سایر کشورهای جنوب شرقی آسیا پرورش می یابد.
دو گیاه میوه محبوب مار در اندونزی برداشت می شود: سالاک سیدمپوان ( Salacca sumatrana Becc.) و سالاک پوندوه ( Salacca zalacca ). پس از کشت، میوه مار برای مدت کوتاهی تحت فرآیندهای متابولیک قرار می گیرد.
در میوه های تازه، یک فرآیند متابولیک مهم تنفس است. دی اکسید کربن و رطوبت در طی این فرآیند تولید می شود و زمانی که مقدار زیادی از آن خارج شود، می تواند کیفیت میوه را کاهش دهد. اما میوه مار به سرعت پوسیده نمی شود.
طعم میوه سالاک :
بافت میوه مار شبیه سیب است. طعم آن کمی اسیدی است.
در بازار موجود، سه نژاد اصلی سالاک وجود دارد. گولا پسیر محبوب ترین و گران ترین است.
این میوه ها دارای دانه های غیرقابل خوردن هستند. با این حال، گوشت اطراف آن قابل خوردن است و طعمی قابض و شیرین دارد. طعم منحصر به فرد آن باعث می شود که میوه مار به غذاهای مختلف در جنوب اقیانوس آرام و جزایر مجاور آن افزوده شود.
سالاک غذای خوبی برای افزودن به غذاها برای طعم دادن است و همچنین ارزش غذایی بالایی دارد. قسمت های خوراکی میوه دارای مقادیر مفیدی از ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و مونوترپنوئیدی است که آن را به منبعی عالی از مواد مغذی تبدیل می کند. این میوه همچنین دارای سطوح بالایی از موارد زیر است:
– پروتئین
– پتاسیم
– کلسیم
– فیبر
– آهن
– فسفر
– ویتامین های A و C
یک وعده سالاک فقط کربوهیدرات خوب، 82 کالری و 4 درصد چربی دارد. تأثیر کمی بر میزان کالری کلی وعده غذایی شما دارد. خواصی دارد که به هضم، سلامت بینایی، شناخت، افزایش انرژی، تنظیم قند خون و کاهش وزن کمک می کند. گوشت میوه دارای سطوح پلی ساکاریدهایی مانند فیبر غذایی و پکتین است. این آن را به یک کمک محرک ایمنی بالقوه تبدیل می کند، اما این اثرات از طریق تحقیقات گزارش نشده است.
با این حال، مطالعات نشان داده است که میوه مار از طریق ماکروفاژهای فعال شده، اثرات مفیدی بر بدن دارد. میوه مار منبعی از ترکیبات فنلی و خواص آنتی اکسیدانی است که با فواید سلامتی مرتبط است.
خواص سالاک برای سلامتی :
افزایش انرژی :
مطالعات نشان می دهد که سالاک متابولیسم را تحریک می کند و استقامت را افزایش می دهد. از طریق کربوهیدرات های موجود در میوه که سطح انرژی را در طول روز حفظ می کند، سطح انرژی را افزایش می دهد.
به کاهش وزن کمک می کند :
به دلیل محتوای فیبر و آنتی اکسیدان بالا، سالاک یک رژیم غذایی مورد توجه برای رژیم های کنترل وزن است. فیبر باعث می شود تا احساس سیری کنید و از پرخوری جلوگیری می کند. فیبر همچنین به هضم غذا کمک می کند و گرفتگی، یبوست و نفخ را کاهش می دهد. حاوی کلسیم و کربوهیدرات است که انرژی و استقامت لازم را در هنگام رژیم غذایی به بدن می رساند. چای آن قابض بسیار خوبی است که برای کاهش وزن مفید است.
بهبود حافظه :
سالاک به عنوان "میوه حافظه" نامیده می شود. میوه مار به دلیل سطوح بتاکاروتن ، پکتین و پتاسیم موجود در آن می تواند جریان خون به مغز را بهبود بخشد که باعث بهبود عملکردهای شناختی بدن و تقویت حافظه می شود. برخی از سطوح استرس اکسیداتیو را از بین می برد که به کاهش خطر بیماری های دژنراتیو مغز کمک می کند.
محافظت از بینایی :
آنتی اکسیدان قوی بتا کاروتن به درمان نقایص چشم مانند نزدیکی بینایی کمک می کند. یک بخش منظم از سالاک در رژیم غذایی شما می تواند جایگزین خوبی برای تمام داروهایی باشد که برای حفظ سلامت چشم دنبال می شوند. سطوح موجود در رژیم غذایی شما می تواند خطر ابتلا به آب مروارید پیشرونده و دژنراسیون ماکولا را کاهش دهد. حدود پنج برابر بیشتر از هندوانه و انبه بتاکاروتن دارد.
فواید سلامت قلب :
سطح پتاسیم موجود در سالاک به کاهش فشار خون کمک می کند. تنش در شریان ها و سایر رگ های خونی را کاهش می دهد و فشار بر سیستم قلبی عروقی را کاهش می دهد و به تنظیم آب در بدن کمک می کند.
تسکین سوزش سر دل :
به طور سنتی، میوه مار در جمعیت های بومی آسیا برای تسکین سوزش سر دل استفاده می شود.
سطح قند خون را کنترل کنید :
پوست میوه سالاک هنگامی که به صورت چای درست می شود به بازسازی سلول های پانکراس که دیابت را کنترل می کند، کمک می کند. همچنین حاوی پتروستیلبین است که یک عامل کاهش دهنده گلوکز خون است که به کنترل دیابت کمک می کند. در یک مطالعه حیوانی توسط مجله پزشکی استوایی اقیانوس آرام آسیایی نشان داد که میوه مار تهیه شده در سرکه دارای سطوح بالایی از پلی فنول است که باعث کاهش سطح گلوکز خون و بهبود پروفایل لیپیدی می شود.
مبارزه با اسهال و سوء هاضمه :
سالاک سرشار از فیبر و ویتامین به تسکین درد معده، حرکات نامنظم روده، نفخ شکم و سایر مشکلات مربوط به سوء هاضمه یا اسهال کمک می کند. پوست آن حاوی ترکیباتی است که می تواند اسهال را سریع درمان کند.
ارتقای سلامت کلی بدن :
سالاک یک میوه متراکم مغذی است که به بهبود سلامت کلی بدن کمک می کند. پروفایل غنی از مواد مغذی آن شامل ویتامین ها و مواد معدنی حیاتی به حفظ عملکرد مناسب بدن کمک می کند. آنتی اکسیدان ها به مبارزه با آسیب به سلول ها و بافت ها کمک می کنند و از آسیب های مضر سرطان زا به بدن جلوگیری می کنند. مصرف منظم بخشی از سالاک در رژیم غذایی خطر تشکیل هموروئید را کاهش می دهد.
سالاک به طور کلی یک میوه ایمن است. با این حال، برخی از افراد ممکن است نسبت به آن حساسیت داشته باشند. اگر پس از مصرف سالاک دچار علائمی مانند خارش، قرمزی یا تورم شدید، مصرف آن را متوقف کنید و به پزشک مراجعه کنید.
نحوه مصرف میوه سالاک :
خوردن میوه مار به تنهایی می تواند به دلیل ظاهر آن عجیب باشد، اما تهیه و خوردن صحیح میوه سالاک می تواند آسان تر از حد انتظار باشد:
مرحله 1: یک میوه تازه سالاک را نگه دارید و انگشت خود را مانند پوست پرتقال از طریق پوست بیرونی فشار دهید.
مرحله 2: پوست بیرونی را به طور کامل جدا کنید، سپس دانه های غیر خوراکی را که در هر لوب میوه سالاک وجود دارد، جدا کنید.
مرحله 3: میوه را خام بخورید یا آن را به مواد متعدد دیگر برای تهیه نوشیدنی، غذا و دسر اضافه کنید.