بررسی خطرات دمر یا روی شکم خواباندن نوزاد
دمر خوابیدن نوزاد یکی از روشهای مفید برای کمک به کودک است تا به تنهایی حرکت کند. البته باید مراقب باشید که این دمر خوابیدن نوزاد باعث ایجاد خفگی یا مشکلی برای نوزاد نشود.
به گزارش ایلنا، دمر خواباندن نوزاد یکی از روشهایی است که معمولا والدین برای خواباندن نوزاد خود از آن بهره میبرند. اما این روش با خطرات و آسیبهای زیادی برای نوزاد همراه است. در واقع دمر خواباندن نوزاد یکی از عوامل اصلی سندروم مرگ ناگهانی در نوزاد تازه متولد شده است. توجه داشته باشید که ممکن است که نوزاد با این روش آرام بگیرد و به خواب برود. اما شما با دستان خود فرزندتان را در خطر مرگ قرار میدهید.
تنها در صورتی که کودک شما در حالت بیداری و در حین بازی کردن باشد میتوانید او را به حالت دمر قرار دهید تا به قویتر شدن ماهیچهها و عضلات او کمک کنید. همچنین دمر خوابیدن نوزاد بعد از شش ماهگی که کودک توانایی چرخ زدن و دور زدن را پیدا میکند اشکالی ندارد، با این حال لازم است که بازهم مراقب باشید. برای کسب آگاهی بیشتر در خصوص مراقبت از نوزاد توصیه می کنیم با مشاورین کودک مشورت نمایید.
در چه صورتی دمر خواباندن نوزاد ایرادی ندارد؟
طرز خواباندن نوزاد در ماههای اول به دلیل ناتوانی نوزاد در غلتیدن اهمیت بیشتری دارد. دمر خواباندن نوزاد یا قرار دادن نوزاد روی شکم در زمان خواب به هیچ عنوان توصیه نمیشود. چرا که خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را بیشتر میکند. زمانی که نوزاد را روی شکم میخوابانید نفس کشیدن برای او سخت میشود، پس در چند ماه اول تنها در حالت بیداری نوزاد را بر روی شکم بخوابانید.
برای دمر خواباندن نوزاد بهتر است او را روی یک سطح صاف و نرم بگذارید، سطحی که در عین نرم بودن فرو نرود و هرگونه اسباب بازی نرم و بزرگ، بالش یا پتویی که میتواند تنــفس نوزاد را سخت کند از اطرافش بردارید. همچنین قبل از شیر خوردن یا مدتی بعد از آن نباید کودک را روی شکم بخوابانید تا از بالا آوردن شیر نوزاد جلوگیری کنید.
فواید دمر خواباندن نوزاد
دمر خواباندن نوزاد در حالت بیداری فوائد زیادی دارد و باعث قویتر شدن ماهیچهها و عضلات او میشود. والدین باید توجه کنند که قرار گرفتن نوزاد روی شکم در حالت خواب حتی اگر فکر میکنید نوزاد راحتتر میخوابد، بسیار خطرناک است. دمر خواباندن نوزاد در حالت بیداری دارای فوائد زیر است.
1- تنها راهی است که سینه خیز رفتن نوزاد را آسان تر می کند و آن ها خزیدن را میتوانند یاد بگیرند.
2- باعث میشود نوزادان بتوانند سر خود را حرکت دهند در نتیجه خطر سندروم مرگ ناگهانی را در آنها کاهش میدهد؛ زیرا یاد میگیرند تا سر خود را از هرچیزی که جلوی نفسش را میگیرد دور کند.
3- روی شکم خواباندن نوزاد باعث میشود ماهیچههای آنها تقویت شود و پس زودتر میتواند بغلتد و بخزد و این امر نشستــن نوزاد را نیز تسریع می بخشد.
4- نوزاد کنترل ارادی سر را یاد میگیرد، پس در حالی که نوزاد قفسه سینه و ستون فقرات خود را بالا گرفته، میتواند پشت گردن خود را نگه دارند.
5- قرار دادن نوزاد روی شکم، از صاف شدن پشت سر نوزاد جلوگیری میکند. چون هنوز استخوانهای نوزاد کامل سخت نشده و اگر به مدت طولانی به پشت بخوابد پشت سرش صاف شده و از حالت گرد بودن خود خارج میشود.
عوارض دمر خواباندن نوزاد
تا زمانی که نوزاد شما توانایی غلتیدن پیدا نکرده میتوانید حالت خواب او را به راحتی مشخص کنید. پس در زمان مراقبت از نوزاد یک ماهه با قرار دادن صحیح نوزاد عادات صحیح خواب را در او شکل دهید. بعد از آن که کودک شروع به غلتیدن کرد باید جای خواب فرزندتان را ایمن سازی نمایید. با این اقدامات نوزادتان را از عوارض دمر خوابیدن که در ادامه شرح دادهایم، دور کنید.
خوابیدن نوزادان روی شکم ممکن است منجر به سندروم مرگ ناگهانی (SIDS) شود.
دمر خوابیدن باعث میشود سر و گردن نوزاد در رختخواب فرو برود، تنفس برایش سخت شود و هوای بازدم خودش را تنفس کند، در نتیجه میزان دی اکسید کربن خون بالا میرود.
دمای بدن نوزادان در حالت عادی حدودا چهار برابر گرمای بیشتری تولید میکند، خوابیدن روی شکم دمای بدن آنها را افزایش داده و میتواند منجر به تــب کودکان و کم آبی بدن شود.
با خواباندن نوزاد روی شکم میکروبهای تشک وارد مجاری تنفسی او میشوند.
هنگام دمر خواباندن نوزاد ممکن است غذا از مری برگردد و باعث تنگی نفس و یا گرفــتگی بینی نوزاد و خفگی او شود.
ایمن سازی لازم برای خواباندن نوزاد
با رعایت نکات زیر برای خواباندن نوزاد میتوانید فرزندتان را تا حدودی از خطراتی که او را تهدید میکند، مصون نگه دارید. با وجود اقدامات زیر در نیمههای شب هر از گاهی به نوزاد سر زده و وضعیت او را بررسی کنید. کمک گرفتن از همسر و اطرافیان در این ماهها باعث میشود خودتان نیز خستگی کمتری احساس کنید.
1- برای خواباندن نوزاد تخت مشترک ممنوع
خوابیدن نوزاد کنار والدین و یا حتی خواهر و برادرش توصیه نمیشود؛ زیرا ممکن است هم تختی نوزاد به خواب عمیق فرو برود و متوجه حضور نوزاد نشود. حتی نوزادان چند قلو نیز باید در تخت جداگانه قرار بگیرند. توجه به این موضوع در کنار توجه به عدم دمر خواباندن نوزاد از اهمیت بیشتری نسبت به دیگر عوامل برخوردار است.
2- خواباندن نوزاد در اتاق مشترک
اتاق مشترک پدر و مادر با نوزاد باعث میشود تا شیردهی، کنترل وضعیت نوزاد و ارتباط با او آسان تر شود. بهتر است گهواره نوزاد نزدیک تخت پدر و مادر باشد. برای خواباندن نوزاد اشیای اطراف او را در نظر بگیرید و مراقب باشید هنگامی که نوزاد خواب است پتو را روی سر او قرار ندهید.
3- استفاده از پستانک در زمان خواب
اگر نوزاد تمایلی به پستانک در هنگام خواب نداشت او را مجبور به استفاده از آن نکنید. توجه داشته باشید که استفاده از پستانک برای نوزاد، خطر مرگ ناگهانی را کاهش میدهد. اما با این حال باید میل نوزاد را مد نظر قرار داد.
4- واکسیناسیون نوزاد
واکسیناسیون نوزادان علاوه بر در امان ماندن نوزاد از بیماریهای عفونی مثل کزاز و دیفتری، خطر مرگ ناگهانی را نیز کاهش میدهد.
کلام آخر
توجه داشته باشید که در حالت خواب و زمانی که احساس میکنید کودک به خواب خواهد رفت، از دمر خواباندن نوزاد بپرهیزد. بهترین وضعیت برای خواباندن نوزادان، خوابیدن آنها به پشت است. اما باید هر چند وقت یکبار آنها را به حالتهای مختلف بخوابانید، زیرا هنوز استخوانهای جمجه نرم است و اگر نوزادان به مدت طولانی به یک طرف بخوابند باعث میشود فشار روی یک نقطه سر، حالت استخوان سر را تغییر دهد.
توجه داشته باشید که به عنوان والدین نقش مهمی در و کاهش خطرات احتمالی در مورد نوزاد تازه متولد شده خود دارید. در صورتی که تجربه اول بچه دار شدن خود را میچشید بیشتر مراقب باشید و با بهره بردن از مشاوره کودک سلامت کودک خود را تضمین کنید.
منبع : هنر زندگی