طرز تهیه شربت سکنجبین
شربت سکنجبین یکی از شربتهای خوشمزه و معروف قدیمی است که در قدیم بسیار مورد استفاده قرار میگرفته است. اما متاسفانه امروزه و با وجود نوشیدنیهای صنعتی کمتر کسی است که به سراغ نوشیدنیهای سنتی برود. ما در این مطلب میخواهیم شما را با یک ترکیب عالی و پر خاصیت یعنی شربت سکنجبین آشنا کنیم.
به گزارش ایلنا، سکنجبین در واقع سرکه و انگبین و مخلوطی است از سرکه و عسل که به میزان و مقدار معین در هم میآمیختند و از مخلوط آن شربتی خوشگوار و معطر و فرحبخش به وجود میآوردند. در برخی نقاط که عسل یافت نمیشد یا میخواستند شربتی ارزانقیمت فراهم کنند سکنجبین را از مخلوط سرکه و شکر تهیه میکردند، ولی همچنان آن را سکنجبین مینامیدند؛ و امروز که عسل گران یا کمیابتر از گذشته شده بهطور کلی این شربت را با شکر تهیه میکنند.
شربت سکنجبین یکی از شربتهای بسیار خوشمزه است که فواید درمانی بسیاری نیز دارد. با مصرف شربت سکنجبین میتوانید مشکلات ادراری، نفخ شکم و درد معده را رفع کنید.
فواید شربت سکنجبین
-
شربت سکنجبین یکی از بهترین نوشیدنیها در طب سنتی است که دافع صفراست و صفرای اضافی بدن را خارج میکند. سکنجبین از عسل و سرکه ساخته میشود که نفوذ غذا را به سلولهای بدن افزایش میدهد.
-
شربت سکنجبین التهاب ناشی از گرما را میکاهد و در نهایت سموم بدن را به همراه ادرار یا عرق بیرون میآورد.
-
میتواند ملین و مسهلی مفید باشد.
-
اگر سکنجبین با تخم کاسنی و کمی گلاب تهیه شود، نوشیدنی پرسودی خواهد شد و خصوصا برای آنهایی که طبعی گرم داشته یا کسانی که مبتلا به نفخ هستند منافع زیادی دارد، ولی برای مبتلایان به زخم معده زیانبخش است.
-
مصرف آن نفوذ غذا به سلولهای بدن از جمله سلولهای کبد را افزایش میدهد.
-
اگر کاهو را با سکنجبین یا سرکه بخورید، اشتهاآور است.
-
اگر آب پخته کاسنی را با سکنجبین میل کنید بهترین داروی تبهای طولانی و مداوم است.
-
اسطوخودوس گیاهی است بی ضرر که همه میتوانند از آن استفاده کنند . فقط برای اشخاص صفراوی مزاج خوب نیست و باعث آشفتگی میشود. اینگونه اشخاص باید آنرا با سکنجبین یا کتیرا بخورند.
-
بازکردن انسداد عروق
-
رفع سردرد
موارد منع مصرف سکنجبین
– در معدههای سرد و ضعیف
– مبتلایان به ضعف اعصاب
– مبتلایان به دردها و مشکلات رحمی
– مبتلایان به تکرر و قطره قطره آمدن ادرار و سایر مشکلات مثانه
– مبتلایان به زخمهای گوارشی
– در زمان حالت تهوع
در این موارد هر قدر ترشی سکنجبین بیشتر باشد عارضه بیشتری دارد.
► همچنین کسانی که سرماخوردگی دارند و آنهایی که مبتلا به رعشه و دردهای عصبی هستند حتما باید از سکنجبین دوری کنند.
بهترین زمان مصرف سکنجبین
استفاده از سکنجبین در افراد گرم مزاج و در فصل تابستان مناسب است که به ویژه همراه با کاهو برای کاهش حرارت و ایجاد آرامش توصیه میشود.
مصرف کاهو و سکنجبین
در طب سنتی مزاج کاهو سرد و تر است و سکنجبین مزاج گرم و خشک دارد به این دلیل که سکنجبین از ترکیب سرکه و عسل درست میشود که به اندازه معین جوشانده شده و اثرات گرم و خشکی را بر جای میگذارد، در واقع اثرات گرم و خشک سکنجبین با اثرات سرد و تر کاهو تا حدودی یکدیگر را خنثی میکنند. با توجه به اینکه کاهو خواب آور، مسکن و ضد درد است میتواند به همراه سکنجبین مصرف شود و عارضهای نیز به همراه نداشته باشد.
اگر کاهو را به تنهایی بدون سکنجبین مصرف کنیم ممکن است رطوبت، تری و سردی آن تاثیر نامطلوبی بر روی افرادی که سن بالا دارند یا دارای مزاج بلغمی هستند بر جای بگذارد اما اگر به همراه سکنجبین مصرف شود این عوارض را به همراه نخواهد داشت.
طرز تهیه شربت سکنجبین
مواد لازم
شکر: ۱ کیلوگرم
آب: ۲ لیوان
سرکه: ۱۰۰ گرم
نعناع تازه: ۱۵۰ گرم
گلاب: مقداری
طرز تهیه
۱: ابتدا شکر و آب را روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید.
۲: سپس نعنا را خوب و به دقت بشویید، لازم نیست برگ نعنا را جدا کنید.
۳: بعد نعناعها را به صورت دستهای درآورده و دور آن نخ بپیچید و داخل مخلوط در حال جوش قرار دهید تا عطر و طعم نعناع جذب شربت شود.
۴: سپس کمکم سرکه و گلاب را اضافه کنید و بگذارید تا شربت بجوشد و غلیظ شود.
۵: در پایان شربت را از صافی رد کنید و بگذارید تا خنک شود.
منبع: میزان