آیا خوردن میوه در تنظیم قند خون موثر است ؟
برای بسیاری از افراد سوال است که آیا مصرف میوه قند خون دیابتی ها را تنظیم می کند؟ مصرف میوه و سبزیجات برای سلامت بدن مفید است اما افراد دیابتی باید از خوردن برخی میوه ها اجتناب کنند.
چرا میوه ها و سبزیجات برای ما مفید هستند؟
خوردن میوه و سبزیجات در کاهش ابتلا به مشکلات جسمی مانند فشار خون بالا ، بیماری های قلبی ، حملات، چاقی و سرطان های خاص مرتبط است. همچنین گاهی اوقات به افراد دیابتی نیز توصیه می شود که میوه مصرف کنند تا راحت تر با بعضی از مشکلات این بیماری کنار بیایند. میوه ها و سبزیجات ترکیب کاملی از فیبرهای محلول و غیر محلول هستند که برای معده و روده مناسب هستند و احساس لذتی را به فرد می بخشند.
آیا افراد مبتلا به دیابت باید برای محتوای قند دار میوه، مصرف آن را کنار بگذارند ؟
مدیریت دیابت به معنای مدیریت بلند مدت گلوکز ، چربی خون ، فشارخون و وزن می باشد که در این بین میوه ها و سبزیجات نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند.
نگرانی در مورد این که میوه ها حاوی قند هستند و می توانند گلوکز خون را افزایش دهند ، در افراد وجود دارد و در حقیقت بیشتر میوه ها گلایسمیک معمولی دارند که می تونند گلوکز را بالا ببرند.
سایز و میزان غذای مصرفی فرد نیز نقش مهمی در تعیین میزان گلوکز قند خون فرد دارد و باید به جزئیات آن دقت بیشتری داشت.
یک میوه به طور طبیعی و در حالت میانگین و معمولی حاوی 15 تا 20 گرم کربوهیدرات است که تقیربا با یک کف دست نان برابری می کند. یک قوطی کوکاکولای متوسط نیز حاوی 35 گرم کربوهیدرات است و یک تکه کیک شکلاتی نیز به مقدار 35 گرم کربوهیدرات دارد.
بنابراین اگر به دنبال این هستید که میزان کربوهیدرات را کاهش دهید و مدیریت گلوکز خون را کاهش دهید ، به شما پیشنهاد می دهیم که این غذاها و نوشیدنی ها را مثل بیسکوییت ها ، کیک ها، شکلات و دیگر اسنک ها و تنقلات را کاهش دهید.
کم کم باید میزان غذاهای نشاسته دار، چربی ها، قند و نمک را نیز بکاهید.
پیشنهاد ما این است که لیستی از تمام غذاهای مصرفی و میوه ها و سبزیجات را به همراه میزان آن ها تهیه کنید و آن را با پزشک متخصص خود بررسی کنید که شاید اصلا نیازی به کاهش این مواد نداشته باشید.
آیا افراد مبتلا به دیابت باید از آب میوه ها هم دوری کنند ؟
آب میوه دارای قند طبیعی است و فیبر آن نیز کم است و در نتیجه خاصیت چندانی ندارد زیرا که خوردن آب میوه از خود میوه راحت تر است و در نتیجه فرد در مدت زمان کوتاه مقدار بیشتری از آن را می نوشد که همین امر باعث وارد شدن مقدار زیادی کربوهیدرات در بدن او می شود. بسته به نوع دیابت و چگونگی مدیریت شما، آب میوه می تواند سطح گلوکز خونتان را بالا ببرد و روی اضافه وزن تان نیز تاثیرگزار باشد ، پس بهتر است که به جای آب میوه، خود میوه را بخورید و اگر هم تمایل زیادی به آب میوه دارید ، فقط یک لیوان کوچک بنوشید و یک بار در روز بیشتر این کار را انجام ندهید که بیش از این مقدار باعث بدتر شدن وضعیت دیابت شما می شود.
راه های کاربردی برای رسیدن به هدف
میزان میوه و سبزیجات مصرفی شما باید به اندازه یک کف دست باشد. مثلا:
- یک سیب، هلو یا موز با اندازه متوسط
- یک خوشه انگور به اندازه یک کف دست
- 3 قاشق غذاخوری سبزیجات
- 3 کاسه سالاد
- 1 قاشق غذاخوری میوه خشک شده
برای صبحانه نیز از مواد غذایی زیر استفاده کنید:
- تکه های موز را به جو گندم اضافه کنید و حتما میزان گندم را کاهش دهید تا جا برای میوه باقی بماند.
- قارچ و گوجه فرنگی را به صبحانه خود اضافه کنید.
- سالاد میوه را بدون اضافه کردن ماست شیرین میل کنید.
- برای نهار نیز یک غذای سبک مثل سالاد میوه را جایگزین غذاهای سرخ کردنی یا ساندویچ کنید و به جای اسنک ها و تنقلات مضر روزمره نیز از میوه و سبزیجات استفاده کنید.
- برای عصرانه نیز سبزیجاتی مثل هویج، بروکلی، کلم و ... مناسب هستند.
سایر موارد و نکاتی که باید در نظر گرفت :
- میوه و سبزیجات در صورت خام بودن فواید بیشتری دارند تا زمانی که آن ها را بپزید. سعی کنید که غذاها را به جای گذاشتن درون مایکروویو ، بخارپز کنید و کمی ادویه گیاهی را به سبزیجات بدون طعم خود بزنید تا بیش از همیشه از طعم ان ها لذت ببرید.
- میوه و سبزیجات ترکیب مختلفی از مواد مغذی هستند ، بنابراین می توان از انواع مختلفی از آن ها استفاده کرد.
- مراقب میوه های خشک باشید اما نباید در مصرف آن زیاده روی کنید و تنها یک قاشق غذاخوری از آن کافی می باشد.
- از آب میوه و اسموتی تا جایی که می توانید دوری کنید.
- از مصرف شیره میوه ها نیز خودداری کنید.
منبع:نمناک