/ رؤسای پارلمانهای پس از انقلاب – ۲ /
جایگاه رییس مجلس در حد دو قوه دیگر است
ابتدای سال ۴۵ آیت الله منتظری و تعداد دیگری از روحانیون قم دستگیر شدند و دستگاه امنیتی رژیم سابق برای بازداشت کروبی هم وارد عمل شد اما وی مخفیانه از ایران به نجف اشرف رفت تا پس مدتی به کشور بازگردد اما زمستان ۲۵ و هنگام بازگشت به ایران مجدداً دستگیر و به گنبدکاووس تبعید شد.
ایلنا: ریاست مجلس ششم و نیمی از مجلس سوم شورای اسلامی برعهده مهدی کروبی بود. وی متولد ۴ مهر ۱۳۱۶ و تحصیلات حوزوی را از سال ۱۳۳۳ در حوزه علمیه قم آغاز کرد.
کروبی برای کسب معارف اسلامی به تحصیلات حوزوی بسنده نکرد و سال ۴۳ برای تحصیلات دانشگاهی، وارد دانشکده الهیات تهران شد. جایی که با چهرههایی مانند ناطق نوری، سید محمد خامنهای، محقق داماد، سید ابوالفضل شفایی، جلیلوند و معراجی همکلاسی بود.
زندگی مخفی
کروبی سال ۵۱ با مدرک کارشناسی فارغالتحصیل شد. دستگیریهای پی در پی و زندگی مخفی کروبی، باعثطولانی شدن زمان تحصیل وی در دانشگاه شد. کروبی بین سالهای ۴۲ تا ۵۷ بارها از سوی ساواک و دیگر عاملان رژیم پهلوی دستگیر و روازنه زندان شد. آذرماه سال ۱۳۴۳ کروبی در قم دستگیر و به زندان قزل قلعه منتقل شد، جایی که ۲۵ روز با حاج مصطفی خمینی، پسر بزرگ امام خمینی(ره)، هاشمی رفسنجانی و ربانی شیرازی هم بند بود.
ابتدای سال ۴۵ آیت الله منتظری و تعداد دیگری از روحانیون قم دستگیر شدند و دستگاه امنیتی رژیم سابق برای بازداشت کروبی هم وارد عمل شد اما وی مخفیانه از ایران به نجف اشرف رفت تا پس مدتی به کشور بازگردد اما زمستان ۲۵ و هنگام بازگشت به ایران مجدداً دستگیر و به گنبدکاووس تبعید شد.
دوماه از پایان مدت این تبعید نگذشته بود که کروبی به دلیل توزیع نامه سرگشاده امام(ره) به امیرعباس هویدا، نخستوزیر وقت، حکم توقیف وی یکبار دیگر صادر شد تا کروبی به گفته خودش یکی از سختترین بازداشتهایش را پشت سر بگذارد و با مقاومت زیرشکنجههای ساواک، نامی از توزیعکننده اصلی این نامه، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی، مدیرمسئول فعلی روزنامه اطلاعات به زبان نیاورد.
پس از انقلاب
با پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) طی حکمی مهدی کروبی را به عنوان نماینده تامالاختیار خود در لرستان منصوب میکنند. زمستان سال ۵۸ هم کروبی به عنوان نماینده مردم الیگودرز، روانه مجلس میشود. چهارسال بعد کروبی با یک ملیون و چهارصد و چهلهزار رای به عنوان دومین نماینده مردم تهران در مجلس انتخاب میشود.
سال ۶۷ کروبی همراه سیدمحمد خاتمی و موسوی خوئینیها، مجمع روحانیون مبارز را با انشعاب از جامعه روحانیت مبارز تاسیس میکنند و همان سال کروبی یک بار دیگر به عنوان دومین نماینده مردم تهران به مجلس شورای اسلامی راه پیدا میکند.
دو سال بعد و پس از ارتحال امام خمینی(ره) و با انتخاب هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس جمهور از سوی مردم، مهدی کروبی که نایب رئیس مجلس سوم به حساب میآمد، به عنوان جانشین هاشمی رفسنجانی در این سمت انتخاب شد.
مجلس ششم
یکی از حساسترین مقاطع مجلس شورای اسلامی ششمین دوره آن است. جایی که نمایندگان اصلاحطلب از جبهه دوم خرداد، اکثریت کرسیهای مجلس را به خود اختصاص داده بودند. حدود ۹۰ درصد از نمایندگان تهران هم از جبهه مشارکت ایران اسلامی بودند.
۱۰ خرداد ۱۳۷۹ دومین جلسه این مجلس برگزار شد و در انتخابات هیات رئیسه موقت، مهدی کروبی با ۱۸۶ رای مثبت و ۶۳ رای ممتنع، رئیس مجلس ششم شد و مجید انصاری با ۱۴۶ و ابوالقاسم سرحدیزاده با ۸۵ رای مثبت به ترتیب نایب رئیس اول و دوم مجلس شدند.
ضمن اینکه سهیلا جلودارزاده، ناصر خالقی، محمد قمی، علی شکوری راد، اسماعیل جبارزاده، جلال جلالیزاده منشیان؛ محمدرضا تابش، سید حسین هاشمی و جلیل سازگارنژاد کارپردازان موقت مجلس ششم شدند. در انتخابات هیات رئیسه دائم محمدرضا خاتمی و بهزاد نبوی جای انصاری و سرحدیزاده را گرفتند و نایب رئیسان مجلس ششم شدند.
مهدی کروبی بلافاصله پس از انتخابش به عنوان رئیس مجلس، اظهار کرد من یک سخنگو نیستم و جایگاه رییس قوه مقننه در حد رییسان دو قوه دیگر است.