خبرگزاری کار ایران

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان:

«اسمز معکوس» فرآیندی مقرون به صرفه برای شیرین کردن آب

«اسمز معکوس» فرآیندی مقرون به صرفه برای شیرین کردن آب
کد خبر : ۲۱۰۷۶۱

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان, گفت: امروزه بحران آب به عنوان مساله ای جدی در جهان مطرح است و دولت ها برای رفع این معضل راهکارهای گسترده و متفاوتی را مورد بررسی قرار می دهند.

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان, گفت: یکی از این راهکارهای مؤثر که در دنیا در حال بهره برداری است، فناوری غشایی برای شیرین کردن آب است.

به گزارش خبرنگارایلنا از زنجان, امیر رزمجو دارای تحصیلات دکترای از دانشگاه ایالتی نیوسات ولز و فوق دکترا از دانشگاه Monash استرالیا و عضو هیات علمی گروه زیست فناوری دانشکده علوم و فناوری های نوین دانشگاه اصفهان، در حوزه تخصصی استفاده از پلیمرهای هوشمند برای شیرین سازی و تصفیه آب که چندی پیش موفق به طراحی غشای نانوساختار هوشمند با قابلیت شیرین‌سازی آب شده، درباره بحران آب و راهکارهای مدیریت آن به شیوه ای نوین که نتیجه گفتگو و خبر آ ن را برای اطلاع رسانی دراین زمینه آوردیم.

امیر رزمجو که در زمینه تخصصی غشاهای نانوکامپوزیت و نانو ساختار کارهای تحقیقاتی انجام داده، مهم ترین چالش کنونی محیط زیست را بحران آب بیان کرد و با اشاره به اینکه ایران کشوری در حال توسعه است، گفت: رشد صنایع و افزایش جمعیت، خشکسالی و کاهش بارش ها روز به روز بر معضلات زیست محیطی افزوده و در پی کاهش منابع آب و برداشت های بی رویه، غلظت پارامترهای آلاینده از جمله نیترات در منابع آب زیرزمینی کشور افزایش یافته است.

رزمجو، آب های زیرزمینی را آخرین منابع آبی بشر عنوان کرد و افزود: امروزه در کشورهای پیشرفته استفاده از این منابع و حفرچاه ممنوع است.

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان، کمبود منابع آب، آلودگی منابع آبی به علت نبود نظارت صحیح بر صنایع و مدیریت نادرست پسماندها و فاضلاب های شهری را تهدیدی بزرگ برای توسعه پایدار عنوان کرد و بسترسازی برای شیرین کردن آب در جنوب کشور و توزیع مناسب جمعیت را حائز اهمیت خواند.

وی، با اعلام اینکه اکنون راهکارهای حل بحران آب به طور مقطعی در حال اجرا است، ادامه داد: البته این راهکار تنها به منزله مسکن هستند نه درمان. اعتقاد دارم برای مقابله با این بحران نیازمند مدیریت در بعد منطقه ای و ملی هستیم.

به گفته این استاد دانشگاه، نگاه جدی تر به موضوع بازیافت آب، استفاده از سیستم های مدرن در آبیاری محصولات کشاورزی، کاشت گیاهان مقاوم و شیرین سازی آب در بعد کلان می توانند راهکارهای مؤثری در این زمینه باشند.

شیرین سازی آب؛ راهکار مقابله با بحران

رزمجو درباره شیرین کردن آب در دو حوزه آبی دریای خزر و خلیج فارس بر مبنای تکنولوژی های مدرن گفت: این امر با «اسمز معکوس» مرتفع شده؛ به طوری که این فرآیند یکی از روش های مقرون به صرفه برای شیرین کردن آب است که اکنون در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس استفاده می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان، در تکمیل صحبت هایش در این رابطه افزود: توده بزرگ نمک حاصل از پسماند این صنعت، نگرانی های زیست محیطی را در پی دارد؛ اما با وجود تکنولوژیMVR خروجی این صنعت تبدیل به کریستال شده که در صنایع دیگر کاربرد دارد.

وی، با اعلام اینکه این پسماندها تهدید کمتری برای منابع آبی و خاکی هستند، بیان کرد: در بحثتصفیه پساب های صنعتی و مسکون، تکنولوژی غشا این امکان را می دهد که آلودگی آب را در مقیاس بالا برطرف کنیم.

بسترسازی

وی، پیشرفت فناوری غشایی در کشور را مطلوب ارزیابی کرد و با اشاره به مشکلات بهره برداری کلان در بخش صنعت، ورود این تکنولوژی به کشور بدون درنظر گرفتن پیش فرض های آن را آسیبی جدی عنوان کرد.

رزمجو در این رابطه بیان کرد: به علت ورود افرادی که دارای تخصص کافی نیستند، واحدهای اسمز معکوس یکی پس از دیگری با مشکلاتی از جمله گرفتگی روبه رو می شوند. این واحدها گاه با بالا بردن راندمان با تصور عملکرد بهتر با گرفتگی و خروجی با غلظت بالا دچار می شوند.

وی، نبودن استانداردهای مشخص برای این واحدها را آسیبی جدی برای محیط زیست برشمرد و خاطرنشان کرد: سازمان های ذیربط باید برای غلظت خروجی واحدهای اسمز معکوس استانداردهای مشخصی تعریف کنند.

رزمجو، در بخشی از سخنان خود, با اشاره به اینکه کشور استرالیا به مراتب با مشکلات خشکسالی بیشتری نسبت به ایران روبه رو است، ادامه داد: این کشور با تعریف پروژه های ملی و به کار گیری کمپانی های بین المللی در این زمینه، توانسته طی سال های۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ مشکلات عمده چندین شهر را برطرف کند و به تکنولوژی شیرین کردن آب با فرایند اسمز معکوس در مقیاس بالا دست یابد.

وی در ادامه تصریح کرد: در ایران باید با فراهم کردن زیرساخت های مناسب و حل مشکل نقدینگی، زمینه را برای ورود و سرمایه گذاری کمپانی های بین المللی ایجاد کنیم و نباید تنها به وارد کردن غشاها بسنده کرد؛ بلکه باید این تکنولوژی را به صورت پکیج کامل تجهیزات و مدیریت صحیح دریافت کرده تا به مرور زمان به بومی سازی این فناوری دست پیدا کنیم.

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان، با تاکید بر اینکه دولت باید تکنولوژی شیرین کردن آب بوسیله اسمز معکوس را ساماندهی کند، متذکر شد: با تعریف استانداردهای مشخص و ارزیابی افرادی که وارد این حوزه می شوند، زمینه برای بهره برداری کلان و برطرف کردن بحران آب در آینده ای نه چندان دور فراهم شود.

رزمجو، در ادامه صحبت هایش نیم نگاهی به برگزاری همایش ملی محیط زیست و صنعت سبز در آذر امسال به میزبانی دانشگاه اصفهان کرد و افزود: برگزاری همایش ها با محوریت علمی– عملی، با ایجاد پلی بین صنعت و دانشگاه زمینه را برای هرچه بهتر اجرا کردن پروژه های علمی فراهم می کند که بحران آب نیز به عنوان یکی از محوریت های اصلی همایش محیط زیست و صنعت سبز مطرح است.

به گفته وی، نتایج این همایش مهم با ایجاد بستری مناسب برای پژوهشگران، راهکارهای علمی برای حل بحران آب و دیگر معضلات زیست محیطی به صنعت و بخش اجرایی کشور ارائه شود.

در پایان لازم به ذکر است همایش ملی محیط زیست و صنعت سبز در۹ محور اصلی آذر امسال در دانشگاه اصفهان برگزار می شود. پژوهشگران می توانند برای دریافت اخبار این همایش و شرکت در آن به سایت www. greenindustry. ir مراجعه کنند.

تهیه وتنظیم: مریم آرام

ارسال نظر
پیشنهاد امروز