خبرگزاری کار ایران

یاداشت اقتصادی؛

هواپیمای مالزی، تداعی گر ۱۱ سپتامبر

هواپیمای مالزی، تداعی گر ۱۱ سپتامبر
کد خبر : ۱۸۹۳۳۱

تازه ترین حادثه هوایی که سقوط هواپیمای شرکت مالزی ایرلاین در اوکراین بود که بر اثر این حادثه ۲۹۸ سرنشین آن جان خود را از دست دادند و در حالی که بسیاری معتقدند این هواپیما بر اثر اصابت موشک سقوط کرد، همچنان بررسی ها برای علت سقوط ادامه دارد.

سانحه های هوایی همیشه پر سر و صداترین سانحه های حمل و نقلی محسوب می شوند و همیشه مورد توجه رسانه ها و حتی سیاسمتداران دنیا قرار گرفته اند، به طوری که در بسیاری از اوقات برخی از سانحه های هوایی تاریخ ساز شده اند.

تازه ترین حادثه هوایی که سقوط هواپیمای شرکت مالزی ایرلاین در اوکراین بود که بر اثر این حادثه ۲۹۸ سرنشین آن جان خود را از دست دادند و در حالی که بسیاری معتقدند این هواپیما بر اثر اصابت موشک سقوط کرد، همچنان بررسی ها برای علت سقوط ادامه دارد.

قربانی شدن انسان ها در هر حادثه و سانحه ای تلخ است و نمی توان آن را نادیده گرفت، اما واکنش های برخی از سیاستمداران و رسانه ها، برای ما مخاطبان تداعی کننده حادثه دیگر هوایی در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ آمریکا است.

آری! حادثه ۱۱ سپتامبر نیاز به دادن نشانی ندارد، این تاریخ خود تاریخ ساز شد و تاریخی را که پیش از این ناشناخته بود برای مردم جهان رقم زد. در آن روزها اگر چه سیاستمداران آمریکایی و غربی در سخنرانی ها و واکنش خود سعی می کردند با داغ دیدگان همدردی کنند، اما به طور همزمان تلاش داشتند تنها با اشاره جان باختن از این موقعیت برای بهره برداری مقاصد خود گام برداند و حمله به افغانستان و عراق را رقم زنند که در نهایت نمود تاثیرات این حادثه را به راحتی می توان در اقتصاد و سیاست جهان و آمریکا مشاهده کرد.

شاید این تلقی شود که حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر چگونه می تواند به سانحه هوایی اخیر شبیه باشد، اما من در پاسخ می گویم که سقوط هواپیمای مالزی نیز بهانه ای برای سیاستمداران آمریکایی و غربی شده تا بار دیگر با جریحه دار کردن افکار عمومی، بهره برداری های سیاسی خود را از این حادثه داشته باشند و این بار به سراغ روسیه که در جبهه مقابل آن ها در جریان بحران اوکراین ایستاده، روند و ذهن ها را برای اعمال تحریم های اقتصادی علیه این کشور آماده کنند.

آمریکا با صراحت کامل روسیه را مقصر این ماجرا می داند، اگر چه در گزارش خود نامی از ارتش روسیه نبرده است، اما جدایی طلبان تحت حمایت روسیه را مسوول سرنگونی این هواپیما معرفی می کند. از اینرو این کشور قصد دارد با اعمال تحریم های بیشتر علیه روسیه، آن را ضعیف کند. اما، این پایان ماجرا نیست. می بینیم که آمریکا همواره همپیمانانی دارد که او را چه در حمله به کشورهای دیگر و چه در اعمال فشار و تحریم تنها نمی گذارند. اینبار نیز بریتانیا، آلمان و فرانسه موافقت تلویحی خود را برای اعمال فشار بیشتر اعلام کرده اند.

اگر چه هنوز مدت زمان زیادی از شروع جنگ روانی علیه روسیه در جریان هواپیمای مالزی نمی گذرد، ‌اما فشارهای روانی ایجاد شده و انتقادهایی که در رسانه های غربی به این کشور می شود، تاثیر کوتاه مدت خود را در اوایل هفته جاری نشان داد، به طوری که بورس سهام روسیه روز دوشنبه به پایین ترین سطح خود در دو ماه گذشته سقوط کرد.

هلند نیز که در این میان حدود ۱۰۰ شهروند خود را در این سانحه هوایی از دست داده، برای التیام و احترام به بازماندان قربانیان اعلام کرده که سطح تجارت خود را با روسیه کاهش می دهد.

همه این جریان ها در حالی رخ داده است که روسیه همواره اوکراین را مسوول سقوط هواپیما می داند و هنوز دلایل مستدل محکمی برای مقصر دانستن ارتش روسیه در سقوط هواپیمای مالزی ارائه نشده است.

از اینرو می توان نتیجه گرفت که غرب تصمیم خود را گرفته و آن اعمال فشار بر روسیه است تا از اوکراین دست بر دارد و آن ها مصمم هستند تا از بهانه های مختلف برای رسیدن به این هدف استفاده کنند.

منصوره فرهانی

روزنامه نگار اقتصادی

ارسال نظر
پیشنهاد امروز