با صدور بیانیهای؛
معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت علوم حوادثفرانسه را محکوم کرد
حوادثاخیر فرانسه که با اقدام ناشایست یک روزنامه آغاز و با واکنش خشونت بار افراطیون به ظاهر مسلمان مواجه شد، منشأ خشونتهای گوناگون دیگر در این کشور و سایر جوامع، به ویژه علیه مسلمانان گردید
معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با صدور بیانیهای اقدام ناشایست یک روزنامه فرانسوی و واکنش خشونت بار افراطیون به ظاهر مسلمان را محکوم کرد.
به گزارش ایلنا، متن کامل این بیانیه به شرح ذیل است:
حوادثاخیر فرانسه که با اقدام ناشایست یک روزنامه آغاز و با واکنش خشونت بار افراطیون به ظاهر مسلمان مواجه شد، منشأ خشونتهای گوناگون دیگر در این کشور و سایر جوامع، به ویژه علیه مسلمانان گردید. این حوادثناگوار، دو سویه متفاوت دارد که البته هر دو ناپسند و غیر انسانی است؛ از یک سو تعرض به مقدسات و توهین به اعتقادات یک امت قرار میگیرد در سوی دیگر خشونت طلبی ناپسندی که با لطافت و عقلانیت دینی هیچ سازگاری ندارد.
احکام دین مبین اسلام که آیین رحمت و مودت است، از چنان ضابطهمندی برخوردار است که در مقام تنبیه خاطیان نیز نه تنها اصول و حقوق انسانی و اجتماعی را نادیده نمیگیرد، بلکه در رویکردی جامع، تعالی حیات جامعه را تعقیب میکند. رخدادهای اخیر که هم خشونت رفتاری و هم خشونت نمادین را همزمان در بردارد، عموم انسانهای فهیم و فرهیخته و به ویژه مسلمانان دغدغهمند را متأثر ساخته و جهانیان را با پرسشهای معرفتی و جامعهشناختی جدیدی روبه رو ساخته است.
وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری ضمن محکومیت رفتارهای غیر اخلاقی و غیر دینی نشریه مزبور که زمینه ساز بروز خشونت در جوامع گردید، از تمسک مدعیان دفاع از اسلام و ساحت پیامبر رحمت به بهره گیری از شیوههای خشونت بار، غیر قانونی و غیر شرعی، تبری جسته و از وقوع حوادثتلخ اخیر اظهار تاسف مینماید. این حوادثنشان داد جهان بیش از هر زمان دیگری اکنون نیازمند تلاش و تعاملات جهانی برای جایگزین کردن گفتوگو به جای خشونت، صلح به جای جنگ، و مدارا به جای پرخاش است. تعاملاتی که بتواند با تلاش برای فهم همدلانه مواضع جریانهای مختلف، جهان را به سوی صلح و آرامش و اخلاق، هدایت کند تا در فضایی انسانی و قانونمند، زمینه رشد اخلاق و معنویت متعالی دینی فراهم شود.
اکنون پرسشهای فراوانی در برابر بشریت قرار گرفته که بدون دستیابی به پاسخ آنها حرکت به سمت جهانی عاری از افراطیگری و خشونت، دشوار مینماید. جهان، امروز باید به این پرسش بیندیشد که اگر قرار باشد آزادی بیان بدون توجه به ثمرات آن مورد سوء استفاده قرار گیرد و ماحصل آن دست کم در برخی نقاط، تشدید خشونت، ستاندن جان انسانها و قربانی شدن بیگناهان باشد، آیا نباید به نام دیگر ارزشهای جهانشمول بشری یعنی «اخلاق» و «مسئولیت پذیری اجتماعی» مجدداً نسبت آزادی و اخلاق را به بحثبگذارد؟ آیا جهانی مملو از توهین انسانها به یکدیگر، جهانی سزاوار بشریتی است که سابقه قرنها تلاش در راه ارزشهای انسانی را در کارنامه خود به همراه دارد؟
آیا استانداردهای دوگانه برخی دولتهای غرب در مواجهه با مسئله آزادی بیان، مواجهه دوگانه با کشتار انسانها توسط خشونت طلبان در کشورهای اسلامی در مقایسه با اروپا و بیتوجهی به حمایت گسترده و سابقه دار برخی دول غربی از دیکتاتورهای منطقهای و گروههای خشونت طلب میتواند راهگشای جهانی عاری از خشونت و افراطیگری باشد؟ آیا بدون در نظر گرفتن نقش تاریخی دولت غاصب و جعلی اسرائیل در نفرت پراکنی در خاورمیانه و نقض حقوق اساسی انسانها در فلسطین اشغالی میتوان جلوی تداوم خشونت در خاورمیانه را گرفت؟
از سوی دیگر آیا جهان و به خصوص مسلمانان نباید به این پرسش بیندیشند که چه اتفاقی رخ داده که دینی که پیامبرش «رحمه للعالمین» است، پیامبر رحمت، مودت و مدارایی که هدف از بعثت خویش را «به کمال رساندن مکارم اخلاق» میدانست، اینچنین مورد ظلم و اتهام قرار گرفته است؟ چگونه ممکن است این همه خشونت به نام آیینی صورت گیرد که همه سورههای کتاب آسمانی آن با نام خداوند «بخشنده» و «مهربان»، آغاز میشود؟
چگونه آن همه سابقه مدارا و همزیستی مسالمت آمیز تفکرات و ادیان مختلف در قرون درخشان تمدن اسلامی جای خود را به نفرت پراکنی و تکفیر و خشونت توسط برخی مدعیان اسلام خواهی داده است؟ به راستی بر جوامع اسلامی چه گذشته که گروههایی جعلی و نوظهور و منحط از آنها «رحمت اسلامی» را کنار گذاشته و خشونت را به نام اسلام تجویز میکنند؟ مع الاسف شرایط امروز به گونهای شده است که جهان اسلام که در طول تاریخ درخشان خود همواره شاهد حضور و گفتوگوی مصلحان دینی بود، امروز در معرضتهدید شکل گیری فضایی عاری از گفتوگو و سرشار از خشونت در دنیای معاصر قرار گرفته و امنیت و آرامش لازم برای پیشبرد اهداف متعالی مکتب مترقی اسلام ناب به چالش کشیده شده است.
پاسخ به چنین پرسشهایی نیازمند اتکا به تحلیل و ارائه پاسخهای علمی معرفتشناسانه و جامعهشناسانه است. بدون تردید مطالعه نقش عقب ماندگی اقتصادی و اجتماعی کشورهای مسلمان در سدههای اخیر در کنار توجه به نقش استعمارگران در شکل گیری و تداوم حیات خشونت گرایی در کشورهای اسلامی، به مسلمانان کمک خواهد کرد تا بتوانند به راهکارهایی جهت منزوی کردن هر چه بیشتر تفکرات خشن و تکفیری دست پیدا کنند. از سوی دیگر بر علما و دانشمندان کشورهای مسلمان است که با ورود به یک گفتوگوی جدی و پیگیر با علما، دانشمندان و روشنفکران دیگر کشورها از جمله در جوامع غربی تصویری واقعی از اسلام و پیامبر رحمت و مدارا را به جهانیان عرضه کنند تا به این وسیله با دعوت همگان به این شریفه قرآنی که «فبشر عباد الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه» راه را برای جهانی عاری از اسلام هراسی، افراط گرایی و خشونت بگشایند.
این اقدام باید بهانه را از دست دشمنان اسلام و مسلمین بگیرد و با ارائه تصویر و تفسیر دقیق و جامع از پیامبر اسلام، مانع توفیق علمداران اسلام هراسی در دنیای معاصر شود و از فرصت منحصر به فرد تاریخی کنونی برای ابلاغ پیام دین مبین و ترویج آموزههای آیین معنوی پیامبر رحمت بهره برداری کنند. بدون شک چنین حرکتی با استقبال شایان اهل علم و خرد در سراسر جهان مواجه شده و راه را بر فرصت طلبان سودجو، که منافع خود را در تشدید شکافهای اجتماعی و فکری و دینی میجویند، سد خواهد کرد.
وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری با دعوت همگانی از علما، روشنفکران و دانشمندان کشورها، ادیان و مکاتب برای زمینه سازی گفتوگویی جدی و صریح در بستری آرام و مداراگر، تلاش و توان خود را برای تشکیل ائتلاف برای صلح به جای ائتلاف برای جنگ صرف نموده و به ویژه از اساتید بزرگوار و بالاخص دانشمندان متخصص در حوزههای فرهنگی و اجتماعی تقاضا میکند نقشی جدی در راستای منزوی نمودن خشونت گرایی در همه اشکال آن در هر کجای جهان ایفا کنند و خود نیز در این راه از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد.