اسکلت زن ۷ هزار ساله در موزه ملی به نمایش درآمد/ کشف آثار متعلق به دوران نوسنگی در محله مولوی
نمایشگاه آثار کشف شده در منطقه مولوی تهران با قدمتی ۷ هزار ساله و ۸ هزار و ۵۰۰ ساله که شاخصترین آن اسکلت یک زن است؛ صبح امروز در موزه پیش از تاریخ موزه ملی ایران افتتاح شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اوایل آذرماه سال ۱۳۹۳ بود که مهسا وهابی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته باستانشناسی به طور اتفاقی موفق به دیدن چند تکه سفال و استخوانهای شکسته در حفاریهای اداره فاضلاب در خیابان مولوی تهران شد و به یکباره پیشینه تاریخی پهنه تهران را چهار هزار سال از آنچه تصور میشد؛ به عقب برد.
پس از استقرار گروه باستانشناسی و انجام عملیات کاوش در آن منطقه که منجر به کشف اسکلت زنی ۷ هزار ساله در این منطقه شد، رجبعلی خسروآبادی (مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران) پیشنهاد ایجاد یک سایت موزه در آن منطقه را داد تا در کنار ادامه عملیات باستانشناسی در آن منطقه آثار کشف شده نیز در محل اصلی خود باقی بمانند؛ اما در نهایت فرآیند طولانی ایجاد سایت موزه و وضعیت نامناسب نگهداری از اسکلت کشف شده در آن منطقه، مسئولان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری را به این تصمیم واداشت که علی رغم خطرهای موجود این اسکلت را به موزه ملی منتقل کنند.
بنابراین عملیات آزادسازی اطراف اسکلت آغاز شد و پس از چند روز عملیات سخت و خطرپذیر توسط حفاظت و مرمت گران پژوهشکده حفاظت و مرمت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نهایت در آبان ماه سال جاری این اسکلت به جای مانده از ۷ هزار سال پیش به موزه ملی انتقال پیدا کرد.
اما آنچه پس از انجام عملیات کاووش اکنون مشخص شده؛ احتمال وجود قدمتی بیش از ۷ هزار سال در این منطقه است.
احتمال وجود آثاری از دوران نوسنگی بدون سفال
محمد اسماعیل اسماعیلی جلودار (سرپرست هیات باستانشناسی منطقه مولوی) با اشاره به اینکه آثار به دست آمده در این منطقه متعلق به دوران مختلف است، به خبرنگار ایلنا گفت: در واقع ما با یک محوطه فرهنگی در مولوی روبرو هستیم که مربوط به دورههای مختلف یعنی دورههای اسلامی، قاجار، صفوی و دوره پیش از تاریخ یعنی هزاره پنجم پیش از میلاد (۷ هزار سال پیش) است وهمچنین احتمال میدهیم؛ آثاری از دوران نوسنگی بدون سفال نیز وجود داشته باشد.
او با بیان اینکه مواد فرهنگی و سفال از جمله آثار به دست آمده در عملیات باستانشناسی است، توضیح داد: بحث ما در اینجا شی مداری نیست، بلکه آنچه مهم است؛ هویتی فرهنگی است که در این منطقه اتفاق افتاده است.
اسماعیلی جلودار ادامه داد: از نظر علمی ضرورت ادامه کاوشها در این منطقه قطعا احساس میشود، بنابراین ما پیشنهاد ادامه کاوش را در این منطقه دادهایم؛ اما تصمیم گیرنده در این مورد پژوهشگاه است.
وی در پاسخ به این سوال که عملیاتهای عمرانی صورت گرفته در آن منطقه از جمله احداث مترو چه آسیبی به این محوطه فرهنگی زده است، اظهار کرد: انجام هر پروژه عمرانی قوانینی دارد؛ طبق قانون اگر در طی عملیات عمرانی به آثاری برخورد کنند باید آن را به اداره میراث فرهنگی اطلاع دهند؛ قطعا هر پروژهای در محدوده تاریخی انجام می شود آسیبهایی را به مواریث فرهنگی وارد میکند، اما چگونگی مدیریت دستگاههای متولی میراث فرهنگی نیز بسیار مهم است.
بازدید از اسکلت ۷هزارساله رایگان است
در ادامه جبرئیل نوکنده (مدیر موزه ملی ایران) در مورد این نمایشگاه به خبرنگار ایلنا توضیح داد: این نمایشگاه تا انتهای دهه فجر برپا خواهد بود و بازدید از آن نیز رایگان است، زیرا سیاست ما بر این روال است که کشفیات باستانشناسی جدید در سراسر کشور را به موزه ملی بیاوریم و و خون تازهای را در رگهای موزه ملی بریزیم تا تعامل مردم با موزه ملی بهتر شود.
وی ادامه داد: پس از دهه فجر اسکلت زن هزار ساله به ویترین اصلی در موزه ملی منتقل میشود و اگر در مولوی یک سایت موزه ایجاد شود، دوباره اسکلت زن هفت هزار ساله به مکان اصلی خود باز میگردد.