ایلنا از خوزستان گزارش میدهد؛
زباله گردی، تهدیدی برای سلامت جامعه/ نان به قیمت جان
این روزها زباله گردی منبع درآمد بسیاری از خانوادههای فقیر و تهیدست جامعه شده است؛ مقابله با این فعالیتها که باعث انتقال انواع بیماری خصوصاً کرونا در این ایام میشود تقریباً غیرممکن و نیازمند توجه متولیان امر برای کمخطر کردن این شغل کاذب در جامعه است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از اهواز، زباله گردی پدیدهای است که در تمام دنیا خصوصاً کشورهای در حال توسعه به چشم میخورد، ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست و در تمام نقاط ایران چه مناطق خوشنشین و چه فقیرنشین شاهد چنین پدیدهای هستیم.
این شغل جنسیت و سن و قد و قواره نمیشناسد و همه ما درگذر از خیابانها حتماً زباله گردی را دیدهایم که تا کمر در سطل زباله خمشده و به دنبال مواد بازیافتی مانند بطری، قوطی و نظیر آن است.
زباله گردی یکی از آسیبهای اجتماعی است که تأثیر مستقیم بر فرهنگ جامعه دارد، پدیدهای قدیمی که در سالهای اخیر شاهد افزایش این شغل کاذب در سطح جامعه بودیم.
زباله گردی در ایام کرونا
این فعالیتها یکی از مشاغل پرخطر بوده که همیشه باعث انتقال انواع بیماری پوستی، عفونتی، ویروسی و نظیر آن میشود که در این ایام با وجود زبالههای آلوده به ویروس کرونا زنگ خطری برای این افراد به صدا در آمده است.
زباله گردی علاوه بر شیوع انواع بیماری اثرات منفی دیگری از جمله رها شدن زبالهها روی زمین، ایجاد ترافیک و همچنین باعث دادن جلوه بدی به شهر می شود.
دانیال، یکی از شهروندان اهوازی میگوید: ما در یک مجتمع زندگی میکنیم، زباله گردها بعضاً پلاستیکهای سطل زباله مجتمع را پاره کرده و بعد از جدا کردن مواد بازیافتی باقیمانده زباله را روی زمین رها میکنند.
او میافزاید: زبالههای پخش شده جلو مجتمع علاوه بر ایجاد بوی تعفن باعث تجمع حشرات و شیوع بیماری شده و جلوه بدی به ساختمان میدهد.
دانیال بیان میکند: این مشکل فقط برای مجتمع ما نیست، اگر در محله گشت بزنید اتفاقاتی از این قبیل زیاد به چشم میخورد.
او از مسئولین میخواهد برای این معضل فکری بکنند و میگوید: در ایام کرونا و با توجه بهسرعت انتقال این ویروس، زباله گردها میتوانند باعث اشاعه بیشتر این بیماری شوند و اگر فکری به حال آنها نکنند خطرات بیشتری را شاهد خواهیم بود.
زباله گردی برای امرار و معاش
علی ۱۹ ساله یک زباله گرد است که برای امرار و معاش و تأمین مایحتاج خانواده ۷ نفره خود زباله گردی میکند.
علی میگوید: از خطرات این کار و بیماریهای مرتبط با آن آگاهم، ولی برای امرار و معاش خانوادهام مجبور به انجام این کار هستم، همیشه دستانم به خاطر فروبردن در زبالهها دچار زخم و عفونت میشود.
او بدون هیچگونه وسیله حفاظت فردی مشغول این کار است و ادامه میدهد: سود کار ما کم بوده و انباردار، مواد بازیافتی جمعآوریشده را به قیمت ناچیز میخرد و سود اصلی را او میبرد.
علی میافزاید: یکی از دوستانم به خاطر زباله گردی دچار بیماری پوستی و عفونتی شده و در شرایط بدی به سر میبرد.
او از احتمال ابتلا به کرونا ابراز اطلاع میکند و میگوید: شغل من با آلودهترین مواد سروکار دارد و از اینکه هر لحظه امکان دارد به کرونا مبتلا شوم خبر دارم، ولی بخاطر مسائل مالی مجبور به این کار هستم.
علی در پایان از مسئولین میخواهد که آنها را مورد حمایت قرار دهند و حداقل وسایل بهداشتی و حفاظ فردی در اختیار آنها بگذارند.
زباله گردها باعث انتقال انواع بیماریها
مهرداد شریفی با بیان اینکه زباله گردها مشکلات ترافیکی به وجود می آورند، می گوید: زباله گردها باعث انتقال بیماری های هپاتیت B، هپاتیت C و HIV و همچنین به تازگی کرونا در کنار سایر بیماری های پوستی و عفونی می شود.
رئیس مرکز بهداشت غرب اهواز تعداد زباله گردهای اهواز را حدود یک هزار و ۸۰۰ نفر اعلام و بیان میکند: با پیگیری شورای سلامت و سازمان مدیریت پسماند شهری شهرداری اهواز حدود ۵۰۰ الی ۷۰۰ خودرو زباله گرد شناسایی، پلاک گذاری، تشکیل پرونده و ساماندهی شدند و مابقی نیز بهصورت غیرمجاز فعالیت میکنند.
او میافزاید: زباله گردها از شمالیترین نقطه شهر به جنوبیترین نقطه در حال تردد بوده و ویروس را به تمام نقاط شهر منتشر میکنند که یکی از کانونهای انتشار ویروس کرونا میتواند همین زباله گردها باشند.
شریفی اضافه میکند: زباله گردها وسایل حفاظت فردی، بهداشتی و همچنین مواد ضدعفونیکننده ندارند و این افراد با ورود به خانههایشان که یک هزار و ۸۰۰ خانوار با متوسط ۴ الی ۵ عضو است را در معرض انواع بیماری خصوصاً کرونا قرار میدهد.
وی در پایان میگوید: سازمان مدیریت پسماند شهری شهرداری اهواز با همکاری مراکز بهداشت، کیسههای قرمز مخصوص زباله افراد کرونایی طراحی کردهاند که امیدواریم بهاندازه کافی در اختیار خانوادهها قرار بگیرد.
ساماندهی حدود ۷۰۰ زباله گرد
علیرضا عالی پور معاون خدمات شهری شهرداری اهواز نیز دراینباره میگوید: حدود ۶۰۰ الی ۷۰۰ خودرو سهچرخه زباله گرد برای کاهش آسیبهای اجتماعی شناسایی و ساماندهی شدند.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز افزود: قرار بر این بود زباله گردها با شرایطی به فعالیت خود ادامه دهند که توسط سرمایهگذاران آموزش، پلاک گذاری و تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و شهرداری نیز انبارهای غیرمجاز را تعطیل و انبارهای مجاز که توسط شهرداری تعیینشده را به زباله گردها معرفی کنند که این چرخه به خاطر کرونا رد شد.
عالی پور میافزاید: بهتر است برای زباله گردها کارت بهداشت صادر و تحت معاینات پزشکی قرار بگیرند و انبارهای غیرمجاز درون شهر که باعث ایجاد تعفن و شکایتهای زیادی میشود را تعطیل کنیم.
او در پایان میگوید: در ایام کرونا از طریق پیامک به زباله گردها اطلاع داده شد که فعالیت آنها غیرمجاز است و با توجه به مصوبه ستاد مقابله با کرونا پلیس میتواند با این موضوع برخورد کند.
فعالیت زباله گردها غیرمجاز است
محمد رضا ایزدی عضو شورای شهر اهواز نیز دراینباره میگوید: تفکیک زباله از مبدأ در اهواز انجام نمیشود و زباله گردها به خاطر مواد بازیافتی، پلاستیک زباله را پاره یا سطل زباله را پخش کرده و مواد بهصرفه را برداشته و مابقی را رها میکنند.
او این عمل توسط زباله گردها را عامل اشاعه انواع بیماری دانست و میافزاید: گرمای هوا در اهواز اشاعه بیماری و بوی تعفن زبالهها را بیشتر میکند.
عضو شورای شهر اهواز ادامه میدهد: پیمانکاران در اهواز به دلیل فعالیت زباله گردها ضرر کرده و مواد بازیافتی برای سوددهی پیمانکاران باقی نمیماند و حقوق کارگران نیز دیر پرداخت میشود که اگر زباله گردها حذف نشوند این مشکلات باقی میماند.
ایزدی میگوید: زباله گردی کاری غیرقانونی است، زیرا زباله گردها عامل انتقال انواع ویروس و بیماری از جمله کرونا در این ایام هستند و بجای ساماندهی و پلاک گذاری باید برای اشتغال آنها کاری انجام داد.
زباله گردی در جامعه پذیرفتهشده و غیرقابلانکار است
همانطور که گفته شد، این فعالیتها یکی از شغلهای کاذب بوده که در دنیا رواج دارد و وسیله امرار و معاش میلیونها انسان بوده به همین دلیل نمیتوان با این پدیده مقابله کرد.
اگر بخواهیم با زباله گردها مقابله کنیم و اجازه فعالیت به آنها ندهیم، باید برای اشتغال و معیشت این قشر از جامعه که تعداد زیادی را تشکیل میدهند فکری کنیم.
جلوگیری از کار زباله گردها در کشور تقریباً کاری نشدنی است و با جمعآوری تعدادی از آنها دوباره شاهد افراد جدید در این پدیده خواهیم بود، لذا میتوان با اهمیت دادن به این قشر از آسیبهایی که به جامعه وارد میکند، بکاهیم.
پس بهتر است، با ساماندهی و قرار دادن این افراد در مسیر درست از خطراتی که برای مردم، خود و خانواده شان دارند کم کرده و از احتمال انتقال انواع بیماری خصوصاً کرونا در این ایام و اثرات منفی آن بر جامعه کم کنیم.