خبرگزاری کار ایران

طالبیان تأکید کرد:

ضرورت ثبت و تعیین حریم محوطه‎های تاریخی بندر ماهشهر

ضرورت ثبت و تعیین حریم محوطه‎های تاریخی بندر ماهشهر
کد خبر : ۸۴۴۵۲۳

معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به وجود محوطه‎های تاریخی متعدد و ناشناخته در شهرستان بندر ماهشهر، بر معرفی، ثبت و تعیین حریم این محوطه‎ها تأکید کرد.

به گزارش ایلنا از خوزستان و به نقل از روابط عمومی اداره‎کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان، محمدحسن طالبیان اظهار داشت: از خوزستان انتظاری جز مهمان‎نوازی و خونگرمی نمی‎رود و ما نیز به برکت لطفی که مسئولان شهرستان بندر ماهشهر در میزبانی از این همایش داشتند، سعی می‎کنیم پرونده‎های ثبتی این شهرستان را در اولویت قرار دهیم.

وی در ادامه عنوان کرد: وجود تپه‎های تاریخی مربوط به دوره‎های تاریخی نشان دهنده این است که خوزستان علاوه بر آثار صنعتی دارای ظرفیت‎‎های فرآوانی نیز در حوزه‎های دیگر تاریخی است که بر همین اساس ما نیز باید تلاش کنیم تا پرونده‎های معماری، شهرسازی و بندرگاه‎های خلیج فارس تا دریای مکران را بررسی کنیم تا یک کار یکپارچه اتفاق بیفتد.

معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان این‎که هرچیزی که دارای جنبه نخبگی و ابداع باشد، میراث فرهنگی محسوب می‎شود، افزود: این رویکرد علاوه بر ایران در فهرست‎های جهانی نیز وجود دارد تا جائیکه در فهرست‎های جهانی، معماری مدرن و میراث صنعتی جایگاه ویژه‎ای یافته است.

وی تأکید کرد: ایران، دارای تاریخی پیوسته است که در همه دوره‎های آن ابداعاتی وجود داشته است؛ میراث صنعتی نیز نوعی ابداع است که ما آن‎ها را ثبت و سپس از آن‎ها حفاظت می‎کنیم.

طالبیان با ابراز خرسندی از برگزاری نخستین همایش ملی ثبت میراث صنعتی به میزبانی بندرماهشهر، گفت: جای خوشحالی است که این رویداد در یکی از شهرستان‎های بسیار مهم خوزستان و با همت و حمایت دست‎اندرکاران و مدیریت شهری و پتروشیمی اتفاق افتاده است. این برای ما خیلی اهمیت دارد چراکه نشان‎دهنده این است که میراث فرهنگی فقط محدود به دوره‎های خاص نیست بلکه به صورت پیوسته، ابداعات بشری را از لحظاتی قبل تا انتهای تاریخ شامل می‎شود .

وی تصریح کرد: کشور ایران دارای دوره مدرن، دوره صنعت و دوره‎های مختلف دیگر است که باید به آن‎ها توجه کرد که در این راستا خوشبختانه زمینه قانونی آن نیز وجود دارد و به ما این اجازه را داده که فهرست‎های زیریط داشته باشیم. 

معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: این‎بار روی موضوع میراث صنعتی به طور دقیق متمرکز شده‎ایم و در این باره، استان‎های مختلف پرونده‎های خود را ارائه کردند که این بسیار با اهمیت است و کار را پخته‎تر هم می‎کند.

وی با اشاره به موضوع دفاع مقدس در خوزستان، گفت: در این خصوص مکان ـ رویدادهای متعددی وجود دارند که در آن افراد والامقامی به شهادت رسیدند که این باعث شد جریان دفاع مقدس به مرور به یک فهرست خاص تبدیل شود؛ در حال حاضر میراث صنعتی ما نیز همانند دفاع مقدس جزو فهرست‎های زیربط شده و ما باید این فهرست‎ها را به صورت موضوعی طبقه‎بندی کنیم تا بهتر مدیریت شوند.

طالبیان، ایران را به لحاظ تاریخی، فرهنگی و استمرار فرهنگی و هویتی، کشوری عظیم و غنی توصیف و اظهار کرد: در همین بندر ماهشهر که میزبان اولین همایش ملی ثبت میراث صنعتی بود، ابزارسنگی‎هایی از دوره‎های حدود 250 هزارسال پیش کشف شده است؛ همچنین در این شهر محوطه‎هایی وجود دارند که کسی تاکنون به آن‎ها توجه نکرده و ما باید این‎ها را ثبت و برای آن‎ها حریم تعیین کنیم؛ چراکه با ثبت و معرفی این محوطه‎ها، به تدریج در پی آن کاوش نیز انجام و تاریخ و فرهنگ کهن این سرزمین نشان داده خواهد شد.

وی از میزبانی شهرستان بندر ماهشهر و ظرفیت‎های آن در حوزه تاریخی تمجید کرد و ادامه داد: از این پس تصمیم داریم بسیاری از رویدادها را در شهرستان‎هایی برگزار کنیم که دارای چنین ظرفیت‎های غنی‎ای هستند، زیرا باعث می‎شود ما نیز این شهرستان‎ها را بیشتر بشناسیم و پرونده‎های میراثی آن‎ها را در اولویت قرار دهیم.

معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان کرد: برگزاری چنین رویدادهایی در شهرستان‎ها، مردم این مناطق را نیز متوجه ارزش‎های معنوی، فرهنگی و تاریخی محل زندگی خود می‎کنند. 

وی خاطرنشان کرد: این میزبانی که به همت مجموعه پتروشیمی، فرمانداری، شهرداری و شورای شهر بندر ماهشهر و اداره‎کل میراث فرهنگی خوزستان و اداره میراث فرهنگی شهرستان انجام شد، نقطه عطفی است و باید قدردان برگزارکنندگان و حمایت‎کنندگان بود و ما هم امیدواریم با خدمتگذاری به این عزیزان، آثار منطقه را به صورت بهتر در سطح ملی و جهانی معرفی کنیم.

طالبیان یادآور شد: خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران، کشوری است که در زمینه ثبت آثار ملی و جهانی فعال است و به جز دوره هشت ساله دفاع مقدس که به دلیل جنگ، به صورت طبیعی شاهد ارسال پرونده‎ای به یونسکو برای ثبت نبودیم، در بقیه سال‎ها فعال بوده‎ایم. همچنین طی دو روز این همایش، آثار متعددی در بندر ماهشهر به ثبت ملی رسید و  این قطار همچنان رو به جلو حرکت می‎کند.

لازم به ذکر است، در کشور بیش از 33 هزار اثر تاریخی ثبت ملی وجود دارد؛ این در حالی است که 24 اثر نیز در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز