در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
ضرورت توجه به تبعات قطع برق صنایع و جبران خسارتها
نایب رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: قطع برق واحدهای صنعتی چالشهای متعددی را برای بخش تولید به وجود میآورد و ضروری است متولیان امر به تبعات قطع برق صنایع و جبران خسارات ناشی از آن توجه کنند.
حسین محمودی خراسانی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در خصوص تبعات ناشی از قطع برق صنایع همزمان با کاهش شدید دما و برودت هوا در کشور گفت: صنایع در فصل تابستان و در روزهای اوج مصرف برق با محدودیتهای فراوانی مواجه بودند و شاهد تعطیلی بسیاری از واحدها در برخی روزها به دلیل الزام به کاهش چشمگیر مصرف برق بودیم. حال، در فصل سرد نیز که برخی صنایع با محدودیت مصرف گاز روبهرو هستند، قطع برق دو روزه صنایع در سه هفته پیش رو، مشکلات بخش تولید را مضاعف کرده است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران افزود: البته با وجود اینکه ابتدا طی پیامکی به صنعتگران، قطعی برق در روزهای سهشنبه، چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه اطلاعرسانی شد؛ اما طی پیامکهایی که روزانه ارسال شده است، صنایع در روزهای شنبه، یکشنبه و دوشنبه نیز تعطیل شدند و ممکن است این وضعیت تداوم یابد.
محمودی تاکید کرد: قطع برق در بخش صنعت به معنای توقف خط تولید و ایجاد مشکلات بعدی در بازارها است و نمیتوان با توجیه شرایط، از بحرانی که در این بخش ایجاد شده، چشمپوشی کرد. در روند تعطیلی تولید به خاطر قطع برق، واحدهای تولیدکننده صادراتمحور با از دست دادن بازارهای هدف خود، خسارت مضاعفی را متحمل میشوند.
وی با بیان اینکه تعطیلی دو روز در هفته صنایع، خسارتهای سهمگینی به بخش تولید وارد میکند، افزود: مسئولان همواره از موضوع حمایت از تولید دم میزنند؛ اما در این شرایط چطور میتوان از تولید حمایت کرد؟ واحدهایی که تولید زنجیرهای دارند، در صورت قطع برق دچار مشکلات بیشتری میشوند؛ چرا که برای بازگشت به حالت ثابت و ازسرگیری تولید، چه بسا ۱۲ ساعت تا یک روز زمان نیاز باشد. در این وضعیت، هم ماشینآلات این واحدها و هم مواد اولیه صدمه میبیند و در نهایت به زنجیره تولید آسیب وارد میشود.
نایب رئیس اتاق مشهد خاطرنشان کرد: ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار صراحت دارد که در زمان کمبود برق و گاز، واحدهای تولیدی، صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع این خدمات قرار داشته باشند. نص این قانون تاکید میکند که چنانچه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی، دستور قطع موقت جریان انرژی واحدهای تولیدی را به شرکتهای عرضهکننده برق یا گاز اعلام کند، موظف خواهد بود نحوه جبران خسارتهای وارده به این شرکتها ناشی از این تصمیم را نیز تعیین و اعلام کند؛ اما در این زمینه متاسفانه تاکنون شاهد اجرای قانون نبودهایم.
اثر تعطیلی پتروشیمیهای تولیدکننده متانول بر صنایع پایین دستی
محمودی به تعطیلی پتروشیمی خراسان و تعدادی از پتروشیمیهای تولیدکننده متانول به دلیل کمبود خوراک گازی و آثار آن اشاره و اظهار کرد: با تعطیلی این پتروشیمیها، صنایع پایین دستی به دلیل ناتوانی در تامین مواد اولیه مورد نیاز خود تعطیل میشوند و ضمن کاهش تولید محصولات پاییندستی ، بازارهای صادراتی هدف نیز از دست خواهد رفت.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران با بیان اینکه واحدهای پتروشیمی تولیدکننده متانول بسیار مهمند و در حال حاضر غیرفعال شدهاند، تصریح کرد: ایران بزرگترین تولیدکننده متانول در دنیاست؛ مادهای که فراوردههای متعددی از آن تولید میشود و مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات نئوپان و ام دی اف از آن به دست میآید؛ لذا با تعطیلی این پتروشیمیها، صنایع پایین دستی نیز قادر به تولید محصولات خود نخواهند بود و دهها واحد تولیدی نئوپان و امدیاف، کود اوره و... دچار مشکل میشوند.
وی تصریح کرد: این وضعیت بایستی با چارهاندیشی صحیح و درنظر گرفتن تمامی جوانب از سوی مسئولان مدیریت گردد. مدیریت مصرف گاز بخش خانگی و تجاری در این میان، یکی از ضرورتهایی است که باید بیشتر مورد تاکید قرار گیرد تا شاهد خاموشی صنایع به دلیل مصرف بیرویه انرژی در بخش خانگی و تجاری نباشیم. سالهاست بر لزوم فرهنگسازی در این حوزه تاکید میشود؛ اما عملا شاهد تحقق این موضوع نبودهایم.