افزایش ۴۱ درصدی صادرات و کاهش ۶۵ درصدی واردات نوشت افزار در سال
به گفته معاون مدیرکل دفتر صنایع غیر فلزی وزارت صمت، صادرات نوشت افزار در سال 1397 از لحاظ وزنی 41 درصد و از لحاظ ارزشی 65 درصد نسبت به سال 1396 افزایش داشته و واردات در این حوزه با کاهش 65 درصد از لحاظ وزنی و 62 درصدی از لحاظ ارزشی مواجه بوده است.
به گزارش ایلنا و به نقل از شاتا، لوازم التحریر شامل طیف وسیعی از کالاهای مختلف شامل انواع مداد تحریر، خودکار، مداد پاک کن، تراش، ماژیک، خط کش، دفترچه مشق و غیره میباشد. بر اساس تقسیم بندی هایی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام گرفته ، تحت پوشش دفتر صنایع شیمیایی و سلولوزی قرار گرفته است.
در سالهای اخیر اقبال مردم به سمت استفاده از لوازم التحریر ایرانی افزایش یافته که این امر به دلیل افزایش تنوع محصولات، کیفیت مطلوب و ایجاد بسترهای مناسب فرهنگی با استفاده از نمادهای شناخته شده ایرانی
است .خوشبختانه با برنامهریزی های صورت گرفته و در راستای اجرای سیاستهای رونق تولید و حمایت از تولیدات داخلی توسط وزارت صنعت معدن و تجارت، صنعت نوشت افزار مملکت در شرایط فعلی بر مدار رونق قرار گرفته است . حمایت از تولیدکنندگان داخلی صنعت نوشت افزار با استفاده از ابزارهای تعرفهای موثر و اعمال ممنوعیت واردات برخی از اقلام با توجه به وضعیت مناسب تولید داخلی انجام پذیرفته است.
در حال حاضر تولیدکنندگان لوازم التحریر داخلی علاوه بر تامین نیازهای داخلی کشور قادر به صادرات محصولات خود نیز بوده و موفقیتهایی هم در این زمینه کسب کرده اند.
تولیدکنندگان داخلی در تلاشند نهتنها مانع از خروج ارز برای واردات شوند بلکه زمینه توسعه ارزشهای ایرانی ـ اسلامی را هم فراهم کنند و محصولاتی را تولید کنند که در ارتباط با سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی کشورمان باشد.
گفت و گوی ما را با محسن صفدری«معاون مدیرکل دفتر صنایع غیر فلزی وزارت صمت» در راستای راه اندازی نهصت ساخت داخل در حوزه صنعت لوازم التحریر در ادامه می خوانید .
*لطفاً در ابتدا آماری از واحدهای تولیدی و میزان تولید در حوزه نوشت افزار را بفرمایید.
براساس اطلاعات سامانه یکپارچه وزارت صمت تاکنون حدود212 واحد تولیدی با اشتغال حدود 7 هزار نفر مرتبط با صنعت نوشت افزار شامل صنایع تولیدکننده لوازم التحریر پلاستیکی(ماژیک، خط کش پلاستیکی، گونیا، نقاله، طلق پوشه، تخته رسم و وایت برد پلاستیکی و... )، خودکار، انواع مداد تحریر، مداد پاک کن، دفترچه مشق و کاغذ فتوکپی ثبت گردیده است.
همچنین میزان تولید برخی اقلام در سال 1397 از جمله خودکار حدود 100 میلیون عدد، مداد تحریر حدود 190 میلیون عدد، مداد پاک کن حدود 2100 تن، دفترچه مشق حدود 40 هزار تن و کاغذ فتوکپی حدود 92 هزار تن برآورد شده است.
*آیا در بخش صادرات و جلوگیری از خروج ارز، این صنعت حرفی برای گفتن دارد ؟
میزان صادرات در حوزه نوشت افزار در سال 1397 حدود 3300 تن به ارزش 5 میلیون و 870 هزار دلار بوده که با احتساب آمارهای صادراتی این حوزه در سال 1396(2337 تن به ارزش 3 میلیون و 557 هزار دلار) با افزایش 41 درصدی وزن و 65 درصدی ارزش روبه رو بوده است.
همچنین مقایسه آمار صادرات لوازم التحریر پلاستیکی در سال 1397 نسبت به سال 1396 نشان دهنده افزایش 225 درصدی از لحاظ وزنی و 214 درصد از لحاظ ارزشی بوده است، ضمن اینکه میزان صادرات انواع خودکار از نظر وزنی حدود 197 درصد و از نظر ارزشی حدود 338 درصد افزایش یافته است. شایان ذکر است در سال 97 با توجه به تخصیص ارز رسمی جهت وارادات انواع کاغذ چاپ و تحریر، صادرات انواع دفترچه مشق از شهریور ماه سال گذشته ممنوع اعلام گردیده است.
میزان صادرات انواع لوازم التحریر پلاستیکی و خودکار در سال 97 نسبت به سال 96 از افزایش قابل توجهی از نظر وزنی و ارزشی برخوردار بوده است و با توجه به ظرفیت سازی های انجام شده در کشور، امکان تولید داخلی برخی از انواع خودکار تحت لیسانس کشورهای صاحب برند دنیا در داخل کشور مهیا گردیده است.
کاهش 65 درصدی وزنی واردات نوشت افزار در سال 1397
میزان واردات انواع لوازم التحریر پلاستیکی، خودکار، انواع مداد ، مداد پاک کن و دفترچه مشق در سال 1397 حدود 1600 تن و به ارزش حدود 7 میلیون و 580 هزار دلار بوده است که با توجه به میزان واردات سال 1396(حدود 4600 تن و به ارزش حدود 20 میلیون دلار) با کاهش حدود 65 درصدی وزنی و 62 درصدی ارزشی روبه رو بوده است.
با توجه به ظرفیت سازی های انجام شده در کشور و افزایش سهم تولید داخلی در صنعت نوشت افزار، میزان واردات انواع لوازم التحریر پلاستیکی، خودکار، انواع مداد ، مداد پاک کن و دفترچه مشق طی سال 97 نسبت به سال 96 از کاهش قابل توجهی از نظر وزنی و ارزشی برخوردار بوده است.
*در خصوص اقدامات حمایتی وزارت صنعت، معدن و تجارت از صنعت نوشت افزار توضیحاتی را بفرمایید.
وزارت صمت در این خصوص اقدامات حمایتی متنوعی در بخشهای مختلف انجام داده است. به عنوان نمونه خودکار در فهرست ممنوعیت خرید کالاهای خارجی دارای مشابه داخلی توسط دستگاه های دولتی قرار دارد و در راستای حمایت از تولیدات داخلی، حقوق ورودی انواع خودکار، ماژیک و روان نویس در کتاب مقررات واردات و صادرات سال 98 همسان سازی شده و به 26 درصد افزایش یافته است.
اعمال ممنوعیت ثبت سفارش جهت واردات انواع مداد و مداد رنگی در سال 1397
در زمینه تولید مداد نیز با توجه به ظرفیت سازی انجام شده و تولید انواع مداد و مداد رنگی در داخل کشور منطبق با استانداردهای کیفی لازم و امکان تامین کل نیاز کشور از طریق تولیدات داخلی، انواع مداد در سال گذشته در فهرست ممنوعیت ثبت سفارش و واردات (گروه کالایی 4) قرار گرفته است.
همچنین در راستای حمایت از تولید داخلی پاک کن، حقوق ورودی 26 درصد برای پاک کن اعمال شده و لوازم التحریر پلیمری نیز در فهرست ممنوعیت خرید مشابه خارجی توسط دستگاه های دولتی قرار گرفته است.
لازم به ذکر است در راستای اجرای سیاستهای حمایت از تولیدات داخلی و تعمیق ساخت داخل و تکمیل زنجیره ارزش صنعت نوشت افزار، جلسات مستمری با حضور تشکل و انجمن مربوطه با محوریت معاونت امور صنایع وزارت صمت برگزار می شود.
سلسه نشست های تخصصی به منظور افزایش داخلیسازی و تکمیل زنجیره صنعت نوشت افزار با حضور تشکلهای صنعتی ، انجمن ها و برخی تولیدکنندگان این صنعت به طور مستمر برگزار می شود .