درهای"شرکت توسعه نیشکر" به روی مردم و منتقدان باز است
ولید آلبوناصر گفت: در مجموع سهم آلایندگی ما حدود ۱ درصد است و اکنون در حال برداشت سیاه ( سوخته) هم هستیم؛ اما هیچ دودی در هوای اطراف نمیبینید و دود حاصل از سوزاندن مزرعه، نهایتا ۱۰ دقیقه طول می کشد، به همین جهت آلایندگی زیادی ایجاد نمیشود.
"ولید آلبوناصر"، مدیرروابط عمومی شرکت "توسعه نیشکر و صنایع جانبی آن"، در گفتوگو با "خبرنگار بازرگانی ایلنا" اعلام کرد که برداشت نیشکر به روش سبز در این شرکت در جریان است و در حال حاضر ۴۵ درصد از برداشتها به صورت سبز انجام میشود. به گفتهی او برای افزایش این درصد، نیاز به "دروگرهای" بیشتری است که به دلیل تحریمها در دسترس نیستند.
شرایط برداشت نیشکر
او گفت: هم اکنون برداشت نیشکر به شیوهی سبز در شرکت "کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر" در جریان است. با این وصف شیوهی سنتی در شرکت توسعه نیشکر انجام نمیشود؛ اما هر دو روش "برداشت سیاه" و "برداشت سبز" جریان دارد. در برداشت سیاه، ابتدا مزرعه نیشکر را آتش میزنند. در حال حاضر ۴۵ درصد از برداشت شرکت به صورت سبز صورت میگیرد و برای افزایش این درصد، نیاز است که "دروگرهای" بیشتری در اختیار داشته باشیم که به دلایل تحریم، این دستگاهها در دسترس ما نیستند.
او ادامه داد: در سالهای اخیر افزایش تناژ نیشکر باعث شده که دستگاههای دروگر با مشکل مواجه شوند و نیاز است که این میزان، مقداری سبکتر شود تا برداشت به بهترین نحو صورت بگیرد. در همین رابطه، اخیرا "دستگاههای دروگری" را خریداری کردهایم که به دلیل تحریم هنوز موفق نشدهایم این دستگاهها را تحویل بگیریم. اگر این اتفاق رخ دهد، برداشت سبز بیشتری در شرکتهای مربوطه در دستور کار قرار خواهد گرفت.
تنها ۱ درصد آلایندگی داریم
آلبوناصر تصریح کرد: برداشت سنتی، همان برداشت دستی است که پیشتر در شرکتهایی مانند هفت تپه و کارون انجام میشد. اما شرکت توسعه نیشکر از بدو تاسیس از این روش فاصله داشته و با ماشینهای دروگر کار خود را به فرجام رسانده است.
او ادامه داد: شرکتهای زیرمجموعهی ما، فاصلهی چشمگیری با شهر اهواز و حتی شهرستانهای پیرامون دارند. بنابه اعلام سازمان محیط زیست، حدود ۱۰ درصد از آلایندگی استان خوزستان، مربوط به صنعت کشاورزی استان است. صنعت نیشکر هم ۱۰ درصد از کشاورزی را به خود اختصاص داده است. در مجموع سهم آلایندگی ما حدود ۱ درصد است. اکنون در حال برداشت سیاه هم هستیم؛ اما آیا شما دودی در هوای اطراف می بینید؟! دود حاصل از سوزاندن مزرعه، نهایتا ۱۰ دقیقه طول می کشد. به همین جهت آلایندگی زیادی ایجاد نمیشود.
او افزود: در برداشت سیاه، کل مزرعه آتش میگیرد. در این شیوهی برداشت، برگها آتش میگیرند و "نی" باقی میماند و برای استفادههای بعدی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه زمین برای کشت جدید آماده میشود. باقی مانده ناشی از برداشت پیشین نیز به عنوان کمپوست در زمین باقی میماند.
کارگران هم بومی هستند و هم غیربومی
او ابراز داشت: هر کشت و صنعتِ زیر مجموعهی شرکت توسعه نیشکر، حدودا ۱۲ هزار هکتار زمین قابل کشت نیشکر در اختیار دارد. البته سالانه بخشی از این زمینها آیش میشوند و به کشتهایی همچون گندم، کلزا و آفتاب گردان هم اختصاص داده میشود و سپس دوباره زیر کشت نیشکر می رود.
آلبوناصر با اشاره به تعداد کارگران بومی و غیر بومی در شرکت کشت و صنعت نیشکر امیر کبیر گفت: در هر کشت و صنعتی حدود ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر مشغول به کار هستند. مشاغل غیرمستقیم نیز، صاحبان تراکتورها و برخی از کارگران را شامل میشود که به عنوان آبیار و به طور غیر مستقیم مشغول کار هستند. البته اشتغالزاییهایی در مناطق پیرامون هم شکل گرفته است.
او افزود: در سالهای اخیر نیز حتی از طریق راهاندازی جشنواره گردشگری سعی کردهایم که روستاهای پیرامون را در ظرفیتهای گردشگری، کمکهایی صورت بگیرد تا بتوانیم از این مسیر ایجاد اشتغال شود؛ چرا که شرکت و صنعت نیشکر در استان خوزستان، ظرفیت جذب این همه نیروی بیکار و جویای کار را ندارد. اکثریت کارگران از همین روستاهای پیراموناند.
شایعات مشکوک
او در پاسخ به حواشی که بعضا در خصوص فعالیت شرکت نیشکر ایجاد میشود ابراز داشت: فراموش نکنیم که دربهای شرکت نیشکر بنابه سخنان مدیرعامل شرکت توسعهی نیشکر، به روی همه باز است. صراحتا میگوییم که مردم میتوانند از نزدیک فعالیتهای این شرکت را بررسی و ارزیابی کنند؛ آنها میتوانند هم برداشت سبز و هم برداشت سیاه این شرکتها را از نزدیک بررسی کنند. مردم و منتقدان ضمن مراجعه، میتوانند بدون هیچ مشکلی کل فرایند تولید در این شرکت را مشاهده کنند.
او ادامه داد: ما در هر کشت و صنعتی، تصفیهخانهی اختصاصی داریم که کل آبها را تصفیه میکنند. به همین جهت هیچ پسآبی وارد رودخانه نمیشود. این موضوع را میتوانیم با کمک شما رسانهها برای عموم مردم اثبات کنیم. امسال نیز جهش بسیار چشمگیری در تولید داشتهایم؛ تا این لحظه که با شما صحبت میکنم حدود ۷۰ درصد از نیشکر برداشت شده است و بیش از ۵۰۰ هزار تن شکر هم تولید شده است که تا آخر فصل برداشت، این رقم از ۷۰۰ هزار تن هم عبور میکند.
۱۰ دقیقه از سال را آتش میزنیم!
آلبوناصر تصریح کرد: حدود ۹۰ درصد از برداشت نیشکر در آمریکا از نوع برداشت سیاه است. این روند اصلا قابل مقایسه با روند جاری در شرکت ما نیست. فراموش نکنیم که از ۳۶۵ روز سال، ۱۰۰ روز کاری فقط برداشت داریم. در کنار برداشت سیاه، نباید از ایجاد فضای سبز توسط شرکت توسعه نیشکر غافل ماند. این فضای سبز نزدیک به ۸۰ هزار هکتار برآورد میشود که اکسیژن مناسبی را تولید میکند. تنها در همان ۱۰۰ روزکاری است که برداشت داریم که از قضا ۴۵ درصد آن برداشت، کاملا سبز است. از طرفی آتش زدن مزرعه نهایتا ۱۰ دقیقه طول میکشد!
او افزود: عموم این شرکتها و مزارع نیز حدودا ۵۰ کیلومتر با شهر فاصله دارند. لذا به اعتقاد ما کسانی که علیه برداشت سیاه تبلیغات میکنند، به نوعی این روند را بزرگنمایی میکنند. هر چند که تلاش مدیریت شرکت به این سمت است که عموم برداشتها "برداشت سبز" شود.