خبرگزاری کار ایران

دبیرکل خانه صنعت و معدن و تجارت ایران در گفتگو با ایلنا مطرح کرد:

تابستان سخت و پر استرسی در راه است

تابستان سخت و پر استرسی در راه است
کد خبر : ۱۵۸۲۸۵۶

خالقی گفت: شرایط آینده نشان می‌دهد ممکن است با مشکلات بیشتری مواجه شویم و به نظر می‌رسد در دو ماه آینده شرایط سخت‌تری را هم تجربه کنیم و باید برای آن زمان آماده باشیم.

 آرمان‌خالقی، دبیرکل خانه صنعت و معدن و تجارت ایران با اشاره به مشکلات بخش صنعت کشور از تعطیلی اجباری کارخانه‌ها گلایه کرد و به خبرنگار بازرگانی ایلنا گفت: در کمیسیون صنایع مجلس، بحث‌ها و گزارش‌هایی در این خصوص تهیه شده است که به زودی ارائه خواهد شد.

او ادامه داد: دولت باید شرایطی را فراهم کند تا در روزهای تعطیل، اقساط بانکی کاهش یابد و جریمه‌ای از تولیدکنندگان گرفته نشود، تعطیلی‌های اخیر، مانند تعطیلی‌های چند هفته گذشته به دلیل کمبود انرژی، مشکلات مختلفی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است و این نوع رفتارها به اقتصاد کشور آسیب می‌زند که باید اصلاح شود.

اثر تعطیلات بر تولید و تجارت چیست؟

خالقی تصریح کرد: ما در کمیسیون صنایع مجلس بحث‌ها و مشکلاتی را مطرح کرده‌ایم که به زودی آنها را رسانه‌ای خواهیم کرد، در همین راستا بانک‌ها باید سهم خود را در جبران خسارت‌های ایجاد شده، بپذیرند البته این موضوع به وزرای مربوطه ارجاع داده شده و سیاست‌های جبرانی مختلفی نیز پیشنهاد شده است.

او خاطر نشان کرد: در حال حاضر کارگرانی که به دلیل تعطیلی‌های اجباری نتوانسته‌اند کار کنند، باید به تأمین اجتماعی بیمه پرداخت کنند که این موضوع نیاز به بررسی و تدوین سیاست‌های جبرانی مناسب دارد و سوال این است که چرا کارگران باید در چنین مواردی متضرر شوند؟

این عضو خانه صنعت ادامه داد: دولت هر زمانی که لازم بداند، اعلام تعطیلی می‌کند و آنها به راحتی اعلام تعطیلی می‌کنند در حالی‌که ما به عنوان تولیدکننده، هیچ تولیدی نداشته‌ایم و متضرر هم شده‌ایم. حین همین ضررها و کاهش سود، باید اقساط بانکی خود را هم پرداخت کنیم.

خالقی افزود: پیشنهاد ما این است که به اندازه‌ی روزهایی که کار کرده‌ایم، حقوق پرداخت شود. هر کسی به اندازه کاری که انجام داده، پول دریافت کند. دولت نیز باید به اندازه‌ی خدماتی که ارائه داده، پول دریافت کند؛ نه بیشتر.

در روزهای تعطیل، اقساط بانکی را کاهش دهند

او گفت: در روزهایی که کار نکرده‌ایم، نباید اقساط بانکی از ما اخذ شود. به عنوان مثال، اگر ۳۰ درصد از ایام ماه فعال بوده‌ایم، باید ۳۰ درصد اقساط پرداخت شود و جریمه‌ای از ما دریافت نشود. متاسفانه این جریمه‌ها به صورت روزشمار محاسبه می‌شوند و این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد ما به دولت این است که شرایطی فراهم شود که در روزهای تعطیل، اقساط بانکی کاهش یابد و جریمه‌ای به ما تعلق نگیرد. در حال حاضر بحث افزایش تعطیلات در مجلس مطرح است و باید به این موضوع توجه شود.

خالقی افزود: چندی پیش در مجلس از آقای "فرود عسگری" سوالاتی شد. ایشان در پاسخ توضیحاتی دادند که کشورهای هم‌مرز مانند ترکیه در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل هستند، در حالی که ما در روز جمعه تعطیل هستیم و این باعث می‌شود که در مجموع سه روز از هفته نتوانیم با دنیا تجارت کنیم. این وضعیت برای تجارت مرزی و گمرکات مشکل‌ساز است، زیرا دو روز ما تعطیل هستیم و دو روز آن‌ها که این وضعیت باید تغییر کند.

بی‎تفاوتی اتحادیه‌های کارگری به کارگران

دبیرکل خانه صنعت و معدن و تجارت ایران در ادامه ابراز داشت: ما می‌خواهیم کالاهای خود را صادر کنیم، اما این تعطیلی‌ها مانع از تجارت صادرات می‌شود. ترکیه شاید رفتار دوستانه‌ای با ما داشته باشد؛ اما تعطیلی‌های اخیر، مانند تعطیلی‌های هفته گذشته به دلیل کمبود حامل‌های انرژی، مشکلاتی را ایجاد کرده است. به همین جهت در صادرات‌مان با مشکل مواجه هستیم.

خالقی تصریح کرد: این نوع رفتار تجاری که ما داریم، به اقتصاد کشور آسیب می‌زند. در مجلس نیز این موضوع (بحث تعطیلی‌های آخر هفته) مطرح شده است اما نتیجه‌ی مطلوبی حاصل نشده است، ما از دولت درخواست کرده‌ایم که این قانون را بررسی و اصلاح کند و به نظر می‌رسد که این تعطیلی‌ها به گونه‌ای جنگ اقتصادی تبدیل شده است.

کاهش ساعت کار به نفع کیست؟

او ادامه داد: اگر هدف، افزایش رفاه کارگران است، باید به قانون کار توجه شود. قانون کار فعلی ۴۴ ساعت کار را به ۴۰ ساعت کاهش داده است؛ اما این کاهش ساعت کار به نفع کیست؟ مجلس نباید از کیسه خلیفه ببخشد و باید به نفع کارگران و تولیدکنندگان تصمیم‌ بگیرد.

خالقی خاطرنشان کرد: در حال حاضر، به جای ۴۴ ساعت کار، تنها برای ۴۰ ساعت به کارگران حقوق پرداخت می‌شود که این تغییرات قانونی، تأثیرات زیادی بر مزد کارگران دارد که به خوبی مورد توجه قرار نگرفته است. و علی‌رغم تلاش‌هایی که انجام دادیم، با ارسال نامه و ارائه درخواست‌های پی‌در پی، هیچ توجهی به این موضوع نشده است و اتحادیه‌های کارگری نیز واکنش خاصی نشان نداده‌اند.

او ابراز داشت: به نظر می‌رسد اتحادیه‌های کارگری نسبت به این مسئله بی‌تفاوت شده‌اند و آگاهی کافی ندارند. ماه گذشته، کارگران واکنش‌های تندی نشان دادند و ابراز نارضایتی کردند. این در حالی است که قرار بود قانون کار اصلاح شود و کارهای موقت به کارهای دائم تبدیل شوند.

خالقی گفت: این پیشنهاد در کمیسیون مربوطه مجلس و همچنین دولت مطرح شدکه بنده شخصا در آن جلسه حضور داشتم. در جلسه، دبیر مربوطه و نماینده اتحادیه‌های کارگری احساسی شدند و تصمیم گرفته شد که قراردادهای موقت از ماه دوم به قراردادهای دائم تبدیل شوند. اما نتیجه این تغییرات چه خواهد بود؟ آیا این مسئله افزایش اشتغال کارگران را به دنبال خواهد داشت یا باعث کاهش تعداد کارگران دائمی خواهد شد؟ این موضوع نیاز به بررسی و تحلیل دقیق‌تری دارد.

ریزش نیروی کار

خالقی از ریزش نیروی کار سخن به میان آورد و گفت: یکی از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم، ریزش نیروی کار به دلیل مازاد بر نیاز واحدهای تولیدی است. به عنوان مثال، برخی واحدها ۲۰ نیروی مازاد دارند. به همین جهت مجبور به کاهش این نیروها می‌شوند و این مسئله به ضرر کارگران تمام می‌شود.

او تصریح کرد: حتی اتحادیه‌های کارگری نیز به این موضوع واکنش کافی نشان نداده‌اند. در جلسه‌ای که با وزیر کار در اتاق بازرگانی داشتیم، توضیح دادم که این شرایط باعث نارضایتی کارگران می‌شود و باید مورد توجه قرار گیرد. اما مخاطبان، فقط تیتر آن خبر را مطالعه کردند و توجهی به محتوا نداشتند. ما مشکلات قشر کارگر را به گوش مسئولان می‌رسانیم. بسیاری از افراد فقط تیترهای اخبار را می‌خوانند و به محتوا توجهی نمی‌کنند.

خالقی افزود: در حال حاضر، مصوبه‌ای برای تعطیلی روز جمعه در مجلس مطرح شده است. پیشنهاد من این است که تعطیلی‌ها به جای پنجشنبه و جمعه، به جمعه و شنبه منتقل شود. این تغییر می‌تواند با روزهای تعطیل جهانی همخوانی بیشتری داشته باشد و به نفع صنعت باشد.

وزارت نفت و نیرو به وظایف خود در زمینه انرژی عمل کنند

خالقی ابراز داشت:  وزیر نیرو اعلام کرده‌اند که تابستان سخت و پر استرسی پیش رو داریم و نگرانی‌هایی برای ادامه حیات و بقاء تولید وجود دارد. با این وصف با توجه به اطلاعاتی که دارم، خوشبختانه آقای رییس جمهور، اراده و تلاش مستمری برای حل این مشکلات دارد و هر روز جلسات و گزارش‌های مربوطه را پیگیری می‌کند. برای حل این مسائل، باید از بالا شروع کنیم و هر وزارتخانه وظایف خود را به درستی انجام دهد.

این عضو خانه صنعت افزود: وزارت مسکن و شهرسازی باید به ناترازی انرژی و زیرساخت‌های حمل و نقل بپردازد. وزارت نفت و نیرو نیز باید وظایف خود را در زمینه انرژی انجام دهند. وزارت کار هم باید به مسائل اشتغال و روابط کار بپردازد.

کاهش قدرت خرید طبقه کارگری شدت گرفته است

او ادامه داد: پیش‌بینی شرایط آینده نشان می‌دهد ممکن است با مشکلات بیشتری مواجه شویم. به نظر می‌رسد در دو ماه آینده شرایط سخت‌تری تجربه کنیم و باید برای آن آماده باشیم. این وضعیت به نوعی شبیه روز یوم‌الحساب است و باید به دقت برای آن برنامه‌ریزی کنیم! واقعیت این است که در جامعه‌ای که قشر متوسط و پایین جامعه، قدرت خرید کمتری دارند، طبقه کارگر و کارمندان، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی، با کاهش شدید قدرت خرید مواجه شده‌اند. تغییرات در نرخ ارز نیز بر این وضعیت تأثیر گذاشته و منجر به افزایش قیمت‌ها به ویژه در شب عید شده و خواهد شد.

او افزود: این افزایش قیمت‌ها که اکنون روز به روز مشاهده می‌شود، به کاهش قدرت خرید و در نتیجه کاهش فروش بنگاه‌ها منجر شده است. این وضعیت بر پاداش‌های آخر سال شرکت‌ها نیز تأثیر منفی گذاشته و ممکن است تولیدکنندگان را در پرداخت حقوق کارگران با مشکل مواجه کند.

خالقی در خاتمه گفت: هیچ تولیدکننده‌ای نمی‌خواهد در مقابل کارگران خود شرمنده باشد و دولت باید این وضعیت را درک کند. این گزارش‌ها نشان می‌دهد دولت باید توجه ویژه‌ای به این مسائل داشته باشد و شرایطی را فراهم کند که تولیدکنندگان بتوانند حقوق، عیدی و سایر هزینه‌های مربوط به کارگران را پرداخت کنند، چرا که این اقدامات برای حفظ تولید و اشتغال در کشور ضروری است.

 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز