انتخاب سمعک مناسب برای تمام سنین
بر اساس تحقیقات دانشگاه جان هاپکینز، در امریکا بیش از دو سوم بزرگسالان 70 سال و بالاتر مبتلا به کاهش شنوایی هستند. خوشبختانه سمعک کم شنوایی را جبران می کند و باعث بهبود کیفیت زندگی افراد کم شنوا می شود. اگر کم شنوایی دارید و علاقه مند به استفاده از سمعک هستید، ما تمام اطلاعات مورد نیاز را در اختیار شما قرار می دهیم.
سمعک چیست؟
سمعک وسیله الکترونیکی کوچکی است که به جبران (اما نه درمان) کم شنوایی ملایم تا عمیق کمک می کند. سمعکها در مدل ها و اندازه های متنوعی عرضه می شوند، به طوری که افراد کم شنوا با هر نوع کم شنوایی و همچنین در هر سنی می توانند از آن استفاده کنند. با توجه به این که سمعک ها دستگاه پزشکی هستند، شنوایی شناس سمعک را بر اساس میزان کم شنوایی، سبک زندگی و اولویت های کاربر تجویز می کند.
سمعک چگونه کار می کند؟
سمعک از سه قطعه الکترونیکی اصلی یعنی میکروفون، تقویت کننده و بلندگو تشکیل شده است. میکروفون امواج صوتی را دریافت می کند و آنها را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند، سپس تقویت کننده سیگنال های الکتریکی را پردازش و تقویت می کند. سیگنال ها پس از تقویت به بلندگو ارسال میشوند و بلندگو آن ها را دوباره به امواج صوتی تبدیل میکند و صدای بلندتر و واضح تری را برای کاربر سمعک ایجاد میکند. این روش تقویت صدا می تواند به بهبود شنوایی فرد و درک گفتار دیگران کمک کند.
قیمت سمعک
قیمت سمعک با توجه به شرکت تولید کننده سمعک، مدلی که انتخاب میکنید و ویژگی های فناوری اضافی که سمعک دارد، متفاوت است. به طور کلی قیمت سمعک بر اساس سطح تکنولوژی آن تعیین می شود و ظاهر سمعک تاثیری در قیمت آن ندارد، برای نمونه، قیمت سمعک پشت گوشی با قیمت سمعک نامرئی یکسان است. قیمت بیشتر سمعک ها به صورت تک گوشی است، بنابراین اگر در هر دو گوش کم شنوایی دارید، به یاد داشته باشید که قیمت هایی را که در لیست فروشندگان سمعک مشاهده می کنید، دو برابر کنید.
فواید سمعک
طبق گفته انجمن کم شنوایی امریکا، از هر پنج نفر مبتلا به کم شنوایی که باید از سمعک استفاده کنند، فقط یک نفر از سمعک استفاده می کند. هزینه، عدم اطمینان به کارایی سمعک، دسترسی به شنوایی شناس و روند تدریجی ابتلا به کاهش شنوایی، همگی از دلایل استفاده کم از سمعک هستند. مسائل فرهنگی-اجتماعی نیز نقش مهمی ایفا می کنند، اگرچه سمعک ها نسبت به گذشته کوچکتر و مخفی تر شده اند.
مطالعات علمی نشان می دهد که مشکلات شنوایی با عوارض جدی سلامتی ارتباط دارد. همچنین محققان بیان می کنند که کم شنوایی درمان نشده خطر اضطراب، افسردگی، انزوای اجتماعی، زمین خوردن و زوال شناختی را افزایش می دهد.
بررسی ها نشان می دهد که سمعک مناسب می تواند شنوایی و در نتیجه سلامتی را تا حد زیادی بهبود بخشد. طبق گزارشی در سال 2020 در مجله لنست (Lancet) به نظر می رسد استفاده از سمعک احتمال ابتلا به زوال عقل (dementia) ناشی از کم شنوایی را کاهش می دهد.
انواع سمعک
سمعک ها از نظر شکل ظاهری شامل چهار نوع اصلی هستند؛ سمعک پشت گوشی، سمعک ریک، سمعک داخل گوشی و سمعک نامرئی.
سمعک پشت گوشی
در سمعکهای پشت گوشی تمام اجزای الکترونیکی (محفظه باتری، میکروفون، تقویت کننده و بلندگو) پشت گوش قرار می گیرد و سمعک با لوله ای نازک به قالب سمعک که داخل مجرای گوش قرار می گیرد، متصل میشود. سمعک های پشت گوشی برای افراد مبتلا به کم شنوایی ملایم تا عمیق مناسب است.
سمعک ریک
سمعک ریک نیز در پشت گوش قرار می گیرد، اما از طریق سیم نازکی به بلندگوی کوچکی که در مجرای گوش قرار می گیرد، متصل می شود. صدا به صورت الکترونیکی از سمعک و از طریق سیم به بلندگو منتقل می شود و سپس به داخل مجرای گوش جریان می یابد. سمعک ریک که یکی از محبوب ترین مدل هاست، برای افرادی با کم شنوایی ملایم تا شدید مناسب است.
سمعک های داخل گوشی
سمعک های داخل گوشی تا حدی در داخل گوش پنهان هستند. در خارج مجرای گوش قرار می گیرند، بدون قطعه ای اضافی در پشت گوش. تمام اجزای سمعک داخل گوشی در پوسته پلاستیکی سخت قرار دارند. این نوع سمعک برای افرادی با کم شنوایی ملایم تا شدید مناسب است.
سمعک نامرئی
سمعک نامرئی کاملا داخل مجرای گوش قرار می گیرد و با توجه به شکل و اندازه مجرای گوش در بسیاری از گوش ها تقریبا نامرئی به نظر می رسد. سمعک نامرئی برای افراد مبتلا به کم شنوایی ملایم تا شدید مناسب است.
عوارض سمعک چیست؟
استفاده از سمعک در صورت تجویز اشتباه یا استفاده نادرست ممکن است عوارض جانبی داشته باشد، از جمله:
-
درد در اطراف گوشی که سمعک در آن قرار دارد
-
تحریک پوست
-
خارش گوش
-
مشکل شنوایی
-
سردرد
-
وزوز گوش
-
سوت کشیدن (فیدبک) سمعک
چگونه بهترین سمعک را برای خود انتخاب کنیم؟
بهترین سمعک برای شما به سطح کم شنوایی، سبک زندگی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. ابتدا برای تست شنوایی سنجی به شنوایی شناس مراجعه کنید تا میزان کم شنوایی شما مشخص شود. شنوایی شناس پس از مشخص شدن میزان کم شنوایی و با توجه به سبک زندگی و دیگر عوامل شخصی میتواند مناسب ترین مدل ها را برای انتخاب به شما معرفی کند. تجویز سمعک مناسب به سه عامل بستگی دارد:
نوع کم شنوایی شما. بسیاری از افراد ابتدا شنوایی خود را در فرکانس های بالا از دست می دهند. برخی از افراد در تمام فرکانس ها مشکل دارند. تستهای شنوایی سنجی حساسیت یا میزان بلندی صدا برای شنیده شدن، وضوح و میزان درک گفتار را اندازهگیری میکند. نتایج این تست ها به انتخاب سمعک مناسب برای شما کمک می کند.
سبک زندگی شما. آیا شما شاغل هستید؟ آیا عاشق غذا خوردن در رستوران هستید؟ آیا پادکست گوش می دهید؟ سبک زندگی شما نشان می دهد که کدام ویژگی ها (مانند اتصال بلوتوثی تلفن همراه شما به سمعک) برای شما مهم هستند.
مهارت دستان شما. اگر مهارت دستان شما ضعیف است و در گذاشتن و برداشتن باتری سمعک مشکل دارید، سمعک شارژی برای شما توصیه می شود. اندازه باتری سمعک ها معمولا کوچک است، به طوری که تعویض آنها گاهی اوقات ممکن است دردسر ساز باشد.
بر اساس این عوامل و همچنین بودجه شما، شنوایی شناس مدل، سطح فناوری و ویژگی های سمعک مناسب برای شما را مشخص می کند. پس از انتخاب سمعک مناسب، شنوایی شناس باید صدای سمعک را متناسب با نیازهای شنوایی خاص شما تنظیم و برنامه ریزی کند.
سمعک چقدر عمر می کند؟
بیشتر سمعک های با کیفیت بالا معمولا 5 تا 7 سال عمر می کنند. با توجه به آنچه گفته شد، نگهداری دقیق، خدمات پس از فروش منظم و تعمیر میتواند به طول عمر بیشتر از متوسط کمک کند.
با این حال، تولیدکنندگان اغلب تولید قطعات مورد نیاز برای تعمیرات را پس از 5 تا 7 سال متوقف میکنند و معمولا فناوری مورد استفاده در سمعکها به اندازه ای پیشرفت می کند که کاربر سمعک ترجیح می دهد بعد از 5 سال جدیدترین فناوری را جایگزین سمعک فعلی خود کند.