در تودیع و معارفهی رئیس جدید کتابخانه ملی مطرح شد:
کتابخانه ملی باید خانه پژوهشگران و مرجع انس دانشمندان و پژوهشگران باشد
تحولگرایی رویکرد سیستمی در داخل و خارج از سازمان؛ آینده نگری؛ رویکردهای راهبردی و غیره از اقدامات و اهداف ما بوده است.
مراسم تودیع و معارفه روسای پیشین و جدید سازمان اسناد کتابخانه ملی صبح امروز(۵ اسفند) با حضور جمعی از سیاستمداران؛ اهالی فرهنگ و روسای این سازمان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اسحاق صلاحی(ریاست سابق این سازمان) در این مراسم با اشاره به استقبال شرکت کنندگان؛ درباره رویکردهای مدیریتی خود گفت: ما در طول این ۳۲ ماه باورمان این بود که سازمان اسناد و کتابخانه ملی تکیه مهمی از پازل فرهنگی است و دیپلماسی فرهنگی از سایر دیپلماسیها موثرتر است.
وی ادامه داد: این ملت امروز دارای میراثهای بسیار ارزشمندی در داخل و خارج از کشور است و این سازمان به عنوان پل ارتباط بین نسلهای گذشته و آینده مسئولیت دارد.
صلاحی با اشاره به سابقه مدیریتش بر این سازمان و اقدامات انجام شده در این مدت افزود: تحولگرایی رویکرد سیستمی در داخل و خارج از سازمان؛ آینده نگری؛ رویکردهای راهبردی و غیره از اقدامات و اهداف ما بوده است.
وی همچنین فعالیت شبانه روزی کتابخانه ملی؛ ارائه ۵۱ میلیون صفحه دیجیتال؛ راهاندازی ۲۱ مرکز در شهرستانها؛ تهیه و انتشار فهرست نسخ خطی و تفاهم نامههای متعدد داخلی و خارجی اشاره کرد و از مدیریت جدید این سازمان خواست تا در بازسازی ساختار کهنه این سازمان و تطبیق آن با قرن ۲۱؛ افزایش ارتباط و ارائه امکانات رفاهی و حقوقی به کارکنان آن کوشا باشد.
حجتالاسلام علی یونسی(دستیار ارشد رئیس جمهور) در امور اقلیتهای مذهبی گفت: مسئولیت ریاست و کتابخانه ملی پیشتر به من پیشنهاد شده بود اما از آن جایی که این سمت را در توانایی خود نمیبینیم اما باتوجه به شناختی که از آقای صالحی امیری دارم؛ میدانم که همچون سمتهای پیشین در این سمت نیز موفق خواهد بود.
وی با اشاره به رویکردهای دولت تدبیر و امید و تحولاتی که در کشور به وجود آورده؛ اظهار داشت: کتابخانه ملی باید خانه پژوهشگران و مرجع انس و الفت دانشمندان و پژوهشگران باشد.
یونسی همچنین در رابطه با ضرورت توجه به اصحاب ملی خاطرنشان کرد: اصحاب ملی باید از سازمانها و وزارتخانههای مختلف به اینجا آورده شود. متاسفانه در این خصوص به دلیل وجود برخی تعصبات مقاومتهای شدیدی وجود داشته و دارد اما تا کی این اسناد باید در بایگانیها بماند و منتشر نشود.
وی ضمن بیان این مطلب که اسنادی در وزارت اطلاعات؛ قوه قضائیه؛ وزارت دفاع و سایر وزارتخانهها وجود دارد که بیاستفاده ماندهاند، افزود: امیدوارم آن تعصبات به این سازمان نیز سرایت نکند و اسناد تنها در بایگانیها نماند بلکه منتشر و در اختیار پژوهشکران قرار گیرد.
سپس صالحی امیری(ریاست جدید کتابخانه ملی) در جایگاه حاضر شد و با اشاره به جایگاه فرهنگ ایرانی در داخل و خارج کشور و رموز فرهنگی بسیاری که همچنان ناشناخته باقی مانده است، گفت: باعثتاسف است که تعداد کتب خطی ایرانی در هندوستان بیشتر از کتب خطی در ایران است. اما این بدان معنا نیست که ما تلاش خود را برای جمع آوری این نسخ خطی انجام دهیم.
وی ادامه داد: با ادلهی علمی قابل اثبات است که میراثفرهنگی میتواند به لحاظ مالی جایگزین نفت شود ولی متاسفانه بخش قابل توجهی از میراثتاریخی و فرهنگی کشور یا هنوز در خاک است و یا از کشور خارج شده است.
صالحی امیری ضمن بیان این مطلب که فرهنگ ایرانی در گستره جهانی ریشهدار است. و حداقل ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان از این فرهنگ و تمدن بهره بردهاند؛ خاطرنشان کرد: چرا کتابخانه تاجیسکتان باید بیشتر از کتابخانه ایران کتاب داشته باشد. چه طور فرزند از والدین خود پیشی میگیرد. این وضعیت نشان میدهد ما هنوز رسالت و دین خود را به درستی انجام ندادهایم به همین دلیل من قول میدهم که با استفاده از خرد جمعی سازمان اسناد و کتابخانه ملی را به اتاق فکر و فرهنگ تبدیل کنم. این سازمان باید فضای امن اندیشه و آزاداندیشی باشد خصوصاً برای آن عزیزانی که در دورههای پیشین دلگیر شده و گوشه نشین شدهاند.
در بخش پایانی این مراسم نوبخت(معاون رئیس جمهور) با اشاره به این مطلب که دولت تدبیر و امید در جهت بسترسازی فرهنگی از اسناد و کتابخانه ملی حمایت خواهد کرد، گفت: من به شما اطمینان میدهم تا پایان سال جاری و در سال جدید آنچه در اختیار و توان ما قرار داشته باشد در حمایت از این سازمان به کار گیریم.
سپس نهاوندیان(رئیس دفتر ریاست جمهوری) پشت تریبون رفت و با اشاره به ضروریات زمانه کنونی و عصر اطلاعات و ارتباطات خاطر نشان شد: ما باید علاوه بر اینکه از فنآوریهای جدید اطلاع رسانی استفاده میکنیم مراقب عمق مفاهیم باشیم و اجازه ندهیم اطلاعات جای آگاهی و علم را بگیرد.
وی ادامه داد: سیاستهای کتاب باید در کشور داهیانه ادامه پیدا کند و در این راستا این سازمان؛ رسانه ملی؛ کتابخانههای عمومی و غیره مسئولیت دارند تا در حوزه کتاب شاهد یک نهضت ملی در کشور باشیم.
وی در بخشی دیگر از سخنانس به مسئله دسترسی و اسناد اشاره کرد و گفت: اگرچه قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در سال ۸۸ در مجلس تصویب شد اما در ۴ سال گذشته آئیننامهای برای آن تدوین نشده بود ولی در ماههای گذشته این اتفاق رخ داده و در حال حاضر این آئین نامه مراحل خود را در هیات دولت پشت سر میگذارد.
وی افزود: باید به طور کلی حق دسترسی آزاد به اطلاعات را حمایت کنیم و کتابخانه ملی میتواند مرکز این حرکت باشد. مضاف بر اینکه دسترسی به کتابها و اسناد نباید به حضور فیزیکی محدود شود بلکه با استفاده از امکانات دیجیتال سازی بهینه شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: فرهنگ ایرانی در ایران فرهنگی بزرگتر از ایران سیاسی است و ما باید کاری کنیم تا سایر کشورها هم به فرهنگ ایرانی افتخار کنند. در این راستا تحرکات دیپلماتیک مهمی و دیپلماتیک فرهنگی معجزه میکند بنابراین همه سرداران فر هنگی و کتابخانه ملی وطیفه دارند.
نهاوندیان ضمن بیان این مطلب که کتابخانه ملی باید سیاست تشویق و هماهنگی را به کارگیرد، افزود: اگر نهادهای دیگری نیز بخواهند فعالیتی در حوزه اسناد ملی داشته باشند باید تحت نظارت و تشویق این سازمان قرار بگیرند.
وی همچنین با اشاره به مسئله اقتصاد فرهنگ و کتاب گفت: اینکه ما گمان کنیم امور اقتصاد نشر و کتاب تنها با بودجههای دولتی موثر است درست نیست زیرا این حوزه میتواند فعالان اقتصادی را نیز به خود جلب کند و برقرار کردن ارتباط بین اهالی فرهنگ و اهالی اقتصاد کلید این اتفاق خواهد بود و من امیدوارم آقای صالحی امیری این وظیفه را انجام دهد.