خبرگزاری کار ایران

با تدریس پرویز صداقت در موسسه پرسش؛

درسگفتار «آیا سرمایه‌داری آینده‌ای دارد؟!» برگزار می‌شود

درسگفتار «آیا سرمایه‌داری آینده‌ای دارد؟!» برگزار می‌شود
کد خبر : ۱۳۶۲۰۴

در پی شکست و فروپاشی «سوسیالیسم واقعاً موجود» و دولت‌های رفاه کینزی، باور حاکم بر اقتصاد و جریان غالبِ علوم اجتماعی آن است که تغییر ساختاری بنیادی اساساً ناممکن است، سرمایه‌داری نظم طبیعی و ابدی است و بدیلی در برابرش وجود ندارد.

ایلنا: درسگفتار " آیا سرمایه‌داری آینده‌ای دارد؟! " با تدریس دکتر پرویز صداقت از روز دوشنبه(۲۳ دی ماه) ساعت ۱۷ در موسسه پرسش برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، در شرح درس این درسگفتار آمده است: سرمایه‌داری پنج قرن است که دوام آورده و تاکنون قادر بوده با تعدیل در سیاست‌ها و نوآوری‌های فناورانه به حیات خود استمرار بخشد. به‌ویژه، در پی شکست و فروپاشی «سوسیالیسم واقعاً موجود» و دولت‌های رفاه کینزی، باور حاکم بر اقتصاد و جریان غالبِ علوم اجتماعی آن است که تغییر ساختاری بنیادی اساساً ناممکن است، سرمایه‌داری نظم طبیعی و ابدی است و بدیلی در برابرش وجود ندارد. حاصل چنین باوری، به‌ویژه در دهه‌های اخیر، از سویی پذیرش همدلانهٔ نظم موجود و از سوی دیگر یأس فلسفی حاصل از شکست، در قالب‌های مختلف تفکر پسامدرنیستی، بوده است. اما آیا هستیِ سرمایه‌داری به مثابه یک سیستم طی ۵۰۰ سال اثبات می‌کند که تا ابد ادامه خواهد داشت، یا این صرفاً یک تعمیم تجربی است؟ آیا سرمایه‌داری، به‌مثابه یک سیستم تاریخی، با همهٔ پویایی‌ها و ویرانگری خلاقانه‌اش، به پایان عمر خود نزدیک می‌شود؟ آیا افول دامنهٔ طبقات میانی جامعه باعثخواهد شد که سرمایه‌داری نقطه‌اتکای سیاسی اجتماعی خود را از دست بدهد؟ آیا حل بحران‌های اجتماعی و زیست‌محیطیِ سرمایه‌داری بدون فرارفتن از سامان و نظم نهادی موجود امکان‌پذیر است؟ دلایل شکست «سوسیالیسم واقعاً موجود» چه بود و آیا سرمایه‌داری دولتیِ سبک چین، بدیلی قابل‌دوام در برابر سرمایه‌داری لیبرالی است؟

روشن است بدیل‌ها و شبه‌بدیل‌های قرن گذشته، خواه سوسیالیسم سبک شوروی و خواه دولت‌های رفاه سوسیال‌دموکرات، هیچ‌یک قابلیت دوام و استمرار نداشتند؟ پس در برابر بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی سرمایه‌داری چه بدیلی قابل‌اتکا است؟ آیا می‌توان بدیلی دموکراتیک و عادلانه در برابر سرمایه‌داری بنا کرد؟ یا ضدّآرمان‌شهری از آن سنخ که جورج اورول در ۱۹۸۴ پیش‌بینی کرده بود، ناکجاآبادی مجهز به فناوری‌های پیشرفتهٔ مراقبت از افراد که حافظ نظمی غیردموکراتیک و غیرعادلانه‌تر از وضع موجود است، پیش روی بشریت خواهد بود. موسسه «پرسش» در ادامه درسگفتارهای زمستانه خود برای بررسی مسائل فوق درسگفتاری با عنوان «آیا سرمایه داری آینده‌ای دارد؟!» برگزار خواهد نمود.

علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند با شماره تلفن‌های موسسه «پرسش»، ۶-۸۸۶۵۸۶۰۳ تماس گرفته و یا به وب سایتwww. qporsesh. com مراجعه نمایند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز