پایگاه عربی ۲۱ بررسی کرد:
اختلاف اولویتها بین واشنگتن و تلآویو/ شتاب نتانیاهو برای الحاق اراضی و وقتکشی ترامپ
سفر اخیر وزیر امور خارجه آمریکا به سرزمینهای اشغالی در بحبوحه اپیدمی کرونا حاکی از وجود اختلاف بر سر اولویتهای دوطرف و تلاش برای حصول توافق درباره آنها است.
به گزارش ایلنا، پایگاه عربی ۲۱ در مقالهای به قلم «عبدالوهاب بدر خان» نوشت:
اینکه «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا ممنوعیت کرونایی را نقض کند و بدون توقف طولانی به سرزمینهای اشغالی سفر کند، باید موضوع مهمی در کار باشد. هرچند ماهیت روابط دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا و «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی هیچگونه خللی در آن وجود ندارد، اما ماهیت فوری این دیدار حاکی از آن است که جزئیاتی وجود دارد که باید بر اساس توافق و نه اختلاف میان دو طرف حل و فصل شود.
مایک پومپئو در سخنرانی عمومی خود همه آنچه که نتانیاهو امیدوار بود در مورد حمایت واشنگتن از قصد وی برای الحاق بخشهایی از کرانه باختری (شهرکنشینها، دره اردن و بخشهایی از الخلیل) بشنود را گفت. به گونهای که بر حق حاکمیت اسرائیل بر این مناطق بر اساس طرح موسوم به «معامله قرن» از دیدگاه آمریکا و نه قوانین بینالمللی را تأیید کرد. از آنجا که این خواسته به عنوان قانون به رسمیت شناخته نمیشود ، آنچه مطابق آن اعمال میشود، سلبی و تصرف به زور خواهد بود.
با این حال، در مورد این سناریوها و سایر پروندههای مرتبط اختلاف نظر وجود دارد. از نظر نتانیاهو ، مرحله الحاق باید امروز اجرایی شود نه فردا؛ برای اینکه در وهله نخست بتواند از سرگرمی طرفهای بینالمللی و منطقهای به اپیدمی کرونا بهرهمند شود و دوم اینکه پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باشد؛ این بدان معناست که نخست وزیر اسرائیل نمیخواهد برنامههای خود را در معرض غافلگیریهای منفی قابل پیش بینی که ممکن است مانع انتخاب مجدد ترامپ شود، قرار دهد. جدای از این نتانیاهو فراموش نکرده است که یکی از مهمترین اهداف به اصطلاح معامله قرن این است که اسرائیل تمام توان خود را برای ترغیب لابیهای یهودی آمریکا در حمایت از ترامپ به کار گیرد؛ بنابراین، واشنگتن توصیههای خود را برای به تأخیر انداختن الحاق مناطق فلسطین ارائه میدهد و در تلاش است تا این موروث را به کشورهای منطقه بفروشد و اینگونه وانمود کند که واقعا به مسئله الحاق اهتمام میورزد.
در واقع ، ویروس کرونا اولویتهای دولت ترامپ را که از متحدان خود به ویژه اسرائیل انتظار دارد در جنگ علیه چین کنار آن باشند، تغییر داده است. موضوع فقط به اتهامات واشنگتن علیه پکن در مورد ویروس کرونا محدود نمی شود، بلکه چیزی فراتر از این بوده و به رقابت بر سر رهبری بینالمللی امتداد مییابد.
پومپئو به وضوح از نفوذ چین در اقتصاد اسرائیل اظهار ناراحتی کرد و گفت که توانایی واشنگتن برای کار بر روی پروژههای مهم در اسرائیل، در صورت ادامه همکاری با چین ممکن است به خطر بیفتد.
وی خواستار آن شد که حزب کمونیست چین هیچ ارتباطی با زیرساختهای اسرائیل نداشته باشد. در حالی که بسیاری از تحلیلگران این موضوع را بارزترین نشانه تشدید جنگ سرد با چین میدانند؛ آنها پیشبینی میکنند که آمریکا تا زمانی که بر متحد نزدیکتر خود در منطقه سختتر میگیرد، این رویکرد را برای همه طرفهای دوست و متحد تعمیم میدهد یا برای آن تلاش میکند.