تحلیلگر سیاسی عراقی در گفتوگو با ایلنا:
پیشینه کاری علاوی چشمانداز روشنی برای تحقق خواستههای مردم ترسیم میکند/ دولت جدید عراق باید متمایز بودن روابط تهران- بغداد را به واشنگتن تفهیم کند
تحلیلگر سیاسی، نویسنده و فعال رسانهای عراقی تأکید کرد که انتخاب نخستوزیر جدید عراق گامی مثبت در پیشبرد اهداف اصلاح کشور است و پیشینه ممتاز نخستوزیر مکلف، چشمانداز روشنی را برای تحقق این اهداف ترسیم میکند.
«علاء الخطیب» تحلیلگر سیاسی، نویسنده و فعال رسانهای عراقی مقیم لندن در تشریح مکانیسم انتخاب «محمد توفیق علاوی» به عنوان نخستوزیر عراق و چشمانداز آینده این کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: انتخاب علاوی قطعا گامی رو به جلوست و البته به طور قطع نمیتوان گفت که همه مردم عراق با انتخاب وی موافق یا مخالف هستند، زیرا انتخاب نخستوزیر یک عملیات سیاسی مبتنی بر شروط و ارکان متعددی است. امروز گام مهمی در تعیین یا تشخیص انتخاب علاوی به عنوان نخستوزیر برداشته شده که بسیار مثبت است، زیرا به بهبود وضعیت داخلی موجود بسیار کمک خواهد کرد.
الخطیب ادامه داد: به اعتقاد من علاوی درصد بالایی از رضایت مردم عراق را کسب خواهد کرد و اقدامهای مثبت و سازندهای را اتخاذ کرده که او را به مردم بسیار نزدیک خواهد کرد. بنابراین نخست وزیر در صف مردم است نه علیه آنها.
وی در ادامه افزود: علاوی پیش از این وزارت ارتباطات را در اختیار داشته و دستاوردهای بسیار مهمی محقق کرده که تیم کاری وی به تحقق این دستاوردها گواهی میدهند. بر اساس سوابق کاری موفق علاوی، میتوان استدلال کرد که وی توان تحقق دستاوردها و موفقیتهای بسیاری در مرحله آینده کاری خود نیز داشته باشد.
الخطیب تأکید کرد که پیشینه کاری علوی بسیار خوب است اما او در گذشته با بسیاری از موانع اداری، فنی و موانع احزاب سیاسی حاکم برخورد کرد و به همین دلیل نپذیرفت که تحت چنین فشارهایی به عملیات سیاسی ادامه دهد و استعفا داد و به فعالیت خود در راستای خدمت به مردم بدون اینکه بخشی از عملیات فاسد حاکم باشد، پرداخت.
وی گفت: به اعتقاد من گامهای حقیقی برای تشکیل دولت برداشته شده است اما باید گفت که موضوع موفقیت دولت آینده به چند عامل وابسته است. عامل نخست: میزان تعامل مردم عراق با نخستوزیر و اینکه تظاهر کنندگان و نیروهای کارا و اثر گذار مردمی به چه میزان از او حمایت کنند، زیرا مردم به ویژه تظاهرکنندگان در حال حاضر عنصر بسیار مهمی در صحنه تصمیمگیری عراق به شمار میروند.
الخطیب تصریح کرد: دیگر عامل مؤثر در روند موفقیت علاوی در مأموریت جدید خود حمایت کشورهای دیگر و به ویژه حمایت کشورهای منطقه از اقداماتی است که وی اتخاذ خواهد کرد.
وی افزود: عامل بسیار مهم دیگر در تحقق اهداف دولت آینده، آزادی انتخاب وزرا و کابینه دولت است که با برنامهها و اهداف علاوی هماهنگی و همخوانی داشته باشد.
این تحلیگر عراقی تأکید کرد که چهارمین عامل اثرگذار در این زمینه عدم اعمال فشار احزاب سیاسی بر نخستوزیر و چرخش منفی در عملیات سیاسی و مانعتراشی در برنامههای علاوی است.
وی خاطر نشان کرد: عوامل یاد شده فاکتورهای بسیار مهمی در پیشرفت و موفقیت عملیات سیاسی در عراق هستند در غیر این صورت اگر نخستوزیر از سوی احزاب تحت فشار قرار گیرد یا کابینه و وزرا مهرههای تحمیل شده باشند، هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد. بنابراین باید گفت که آرام کردن اوضاع و مردم به گستره وسیعی از آزادی عمل نخستوزیر و همیاری و همکاری مثبت و سازنده با او نیاز دارد.
خطیب در ارتباط با موضع مرجعیت دینی در قبال انتخاب علاوی گفت که اشارههای مثبتی از سوی مرجعیت درباره علاوی وجود دارد. تا این لحظه نظر مرجعیت در قبال نخستوزیر مکلف به طور روشن و شفاف اعلام نشده اما همیشه تصریح کردهاند که نخستوزیر باید فردی کاری، عملگرا و غیر جنجالی باشد که نمود این شاخصها و تضمین آنها را میتوان در تعهدات ارائه شده از سوی علاوی به ویژه در ارتباط با مسائل و ارتباطات بینالمللی و نیز امور داخلی و موضوع تشکلهای سیاسی مشاهده کرد. مرجعیت چه میخواهد؟ مرجعیت میخواهد کشور آرام و امن و با ثبات باشد و نخستوزیر، شخصی توانمند در به مقصد رساندن کشتی اهداف کشور باشد. مرجعیت میخواهد نخستوزیر مورد اعتماد تودههای مردم باشد.
وی تأکید کرد به اعتقاد من نشانههای فعلی بسیار خوب و مثبت هستندِ، حتی تظاهر کنندگان نیز اعلام کردند که به نخستوزیر فرصت میدهند و از اقدامها و برنامههای اصلاحی وی حمایت کرده و او را در تحقق اهداف کمک خواهند کرد. مردم و مرجعیت همسو و در یک راستا بوده و خواهان دولتی مورد اعتماد و نخستوزیری بدون حاشیه و غیرحساس نسبت به تظاهر کنندگان و معترضان هستند. بنابراین با توجه به نشانههای موجود میتوان گفت که چنین تأیید و حمایتی نخستوزیر را در تحقق اهدافش یاری خواهد رساند.
این تحلیلگر سیاسی درباره روابط خارجی دولت آینده به ویژه در حوزه ارتباط با ایران و آمریکا گفت: قطعا هیچ یک از مقامها و مسئولان عراق خواهان دشمنی با همسایه بسیار مهمی چون ایران نیستند، ایران یک کشور استراتژیک برای عراق است. همچنین عراق بر اساس تشکلها و قومیتهای مختلفی که دارد، با آمریکا نیز روابطی خواهد داشت که بر روابط با ایران تأثیرگذار نخواهد بود، دولت آینده باید این نکته را به واشنگتن تفهیم کند که روابط با ایران برای عراق کاملا متمایز و ضروری است.
وی ادامه داد: البته عراق تحت فشارهای بینالمللی و منطقهای قرار دارد و نمیتواند یکباره همه روابط با آمریکا را قطع کند اما این رابطه باید دوستانه و بر اساس احترام متقابل باشد، ما هرگز عراقی اشغالشده با پایگاههای آمریکایی را نمیپذیریم، علاوی نیز ارتباط با دیگر کشورها را پلی برای ارتباط با جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورهای منطقه میداند.
خطیب افزود: امروز تظاهر کنندگان و صحنه ملتهب عراق گرایش و رویکردی خاص در چشم انداز برنامههای نخست وزیر آینده به شمار میروند. علاوی با مأموریت بسیار سنگینی برای ساخت آینده مورد انتظار تظاهرکنندگان مواجه است. کشور در حال حاضر از کمبود برق و خدمات و توسعه رنج میبرد. مشکلات فراوانی در مسکن، فرصتهای شغلی بزرگ و کوچک، اقتصاد و موضوعات بسیار مهم دیگر داریم، اقتصاد رانتی باید به اقتصاد بازار تبدیل شود. باید فضای خوبی برای سرمایهگذاری شرکتها و کشورهای خارجی فراهم شود تا سطح اقتصاد کشور بالا رود. بخش آموزش، گردشگری، کشاورزی و صنعتی به تلاشهای گسترده برای توسعه کشور نیاز دارند.
وی در پایان گفت: امیدواریم که نخستوزیر گامهای مثبت و سازندهای در پیشبرد اهداف کشور و ارتباط خوب با کشورهای همسایه و نیر در امور داخلی حتی در ارتباط با دولت اقلیم بردارد و در صحنه تمایلات کشورهای خودمحور دچار لغزش نشود و پلی برای عبور کشور به سمت صلح و ثبات و امنیت و ساخت کشوری مورد قبول مردم و مرجعیت دینی باشد.