ساداتیان در گفتوگو با ایلنا:
کرهشمالی در حال مخابره پیام هشدار به واشنگتن است/آمریکا از جیب کرهجنوبی منافع پیونگیانگ را تامین میکند
تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: هروقت درگیری میان آمریکا و چین بالا میگیرد، شاهد فعال شدن کرهشمالی هستیم و این روند تا حدی از سوی پکن خطدهی میشود.
«سیدجلال ساداتیان» مدیرکل اسبق شرق آسیای وزارت خارجه با اشاره به آزمایشهای اخیر موشکی کرهشمالی و تاثیر آن بر مذاکره با آمریکا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: پرونده کرهشمالی را باید یک موضوع پیچیده اما در عین حال حاوی مولفههای ساده سیاسی و اقتصادی دانست. روندی که هر دو طرف (آمریکا و کرهشمالی) آنر ا جلو میبرند، یک نوع بازی سیاسی به شمار میرود و معتقدم که پیونگیانگ هم بر اساس منافع خود در حال ایفای نقش است. درست است که انتقادهای زیاد و متفاوتی به نظامی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کرهشمالی وارد است اما باید توجه کرد که این کشور توسط ژنرالها اداره میشود و همین موضوع موجب میشود تا آنها به دنبال تامین منافع خود باشند؛ به عبارتی دیگر اینکه دیده میشود کرهشمالی یک گام به جلو و دو گام به عقب بر میدارد، دقیقاً نشان از آن دارد که همچنان منافعش تامین نشده و به دنبال امتیازگیری است.
وی ادامه داد: ساختار و عقلای سیاسی کرهشمالی و حتی رهبر این کشور فکر میکردند که در صورت مذاکره با آمریکا گشایش اقتصادی در مقابلشان به تصویر کشیده خواهد شد اما واقعیت این است که ترامپ در وهله نخست به دنبال اخذ امتیاز از پیونگیانگ بود و بعداً در مورد امتیاز دادن با تعلل وارد میدان میشد. این موضوع توسط کرهشمالی به خوبی درک شده بود و به این جهت بود که ما شاهد انفجار صوری سایت هستهای و موشکی توسط این کشور بودیم؛ چراکه آنها به صورت کاملاً آشکار دیده و فهمیده بودند ترامپ و دولت فعلی ایالات متحده هیچ منافعی برای آنها مد نظر ندارد. از این منظر کرهشمالی خود را در عرصه بینالمللی یک کشور کاملاً همسو با سیاست آمریکا و خواهان صلح نشان داد تا بتواند از این راه اعتماد جهانی را به سمت خود جلب کند اما زمانی که متوجه شدند از سمت هیچ اقدام مثبتی اتفاق نمیافتد، مجدداً به موضع قبلی خود بازگشتند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه کرهشمالی تحت هیچ شرایطی باب مذاکره را مسدود نمیکند، گفت: عهدشکنی آمریکا و زیادهخواهی سیاسی ترامپ باعث شد تا پیونگیانگ سیاست قبلی خود را فعال کند اما به هیچ وجه دست به انسداد راههای مذاکره نزد و کانال تنفسی را برای خود باز گذاشت. کره شمالی به ترامپ ثابت کرد که همانند ایالات متحده میتواند به صورت همزمان در چند جناح بازی کند و اصالتاً خود را به عنوان بازیگر بینالمللی به دنیا معرفی کرد. این در حالیست که چین به خوبی کرهشمالی را در این مورد خطدهی و تامین میکند. به عنوان مثال زمانی که رابطه میان آمریکا و چین رو به مثبت شدن فضا میرود شاهد آن هستیم که کرهشمالی هم آرام است اما اخیراً پس از آنکه جنگ تعرفهای میان واشنگتن و پکن مجدداً به راه افتاد شاهد آن بودیم که کرهشمالی دست به آزمایش چند موشک زد. این دقیقاً همپوشانی و نقشآفرینی پنهان قدرتها را به تصویر میکشد.
ساداتیان افزود: دادههای سیاسی، اظهارات و مولفههای نظامی و امنیتی به خوبی نشان میدهد که کرهشمالی تا روزی که هیچ امتیازی نگیرد، با آمریکا سر یک میز نمینشیند و هیچ توافق جامعی را امضاء نمیکند. ممکن است عدهای بگویند که ترامپ و کیم جونگ اون سه بار با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردهاند اما واقعیت این است که کرهشمالی این دیدارها را تنها به دلیل باز ماندن درهای مذاکره انجام میدهد. تا زمانی که آنها از ایالات متحده امتیاز نگیرند هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد. باید متوجه بود که هر دو طرف از حیث سیاسی در موضع انتقامگیری نیستند بلکه در شرایط امتیازدهی به سر میبرند. در این بین ایالات متحده هم قرار نیست از جیب خود امتیاز بدهد بلکه از جیب کرهجنوبی اقدام به تامین منافع پیونگ یانگ خواهد کرد.
وی در پایان تصریح کرد: همزمان با آزمایش موشکی اخیر کرهشمالی شاهد آن بودیم که رهبر این کشور طی نامهای سه صفحهای به ترامپ نسبت به برگزاری رزمایش مشترک آمریکا و کرهجنوبی اظهار نارضایتی کرده و حتی در این باره به واشنگتن هشدار داده است. ترامپ از عبارت «نامه زیبا» در این مورد استفاده کرده تا بتواند از این طریق باب مذاکره را باز نگه دارد. او به دنبال کشیدن دندان زهرآگین پیونگیانگ در دست خود برای مقابله با تهدیدهای این کشور است و از این منظر برگزاری رزمایش مشترک با سئول را باید نوعی تهدید برای کرهشمالی و رهبراین کشور دانست. اینکه ترامپ میگوید از برگزاری رزمایش مشترک ناخشنود است، یک شوی سیاسی به حساب میآید؛ لذا باید متوجه بود که کرهشمالی با آزمایش موشکها به دنبال مخابره پیام هشدار به ایالات متحده است.