خبرگزاری کار ایران

تحلیلگر نظامی لبنانی در گفت‌وگو با ایلنا:

خیز عربستان برای تولید موشک‌های بالستیک رنگ رقابت با ایران دارد/ احتمال کمک اسلام‌آباد به ریاض در پیشبرد فناوری موشکی/ رویکرد دوگانه غرب، توجیه‌ناپذیر است

خیز عربستان برای تولید موشک‌های بالستیک رنگ رقابت با ایران دارد/ احتمال کمک اسلام‌آباد به ریاض در پیشبرد فناوری موشکی/ رویکرد دوگانه غرب، توجیه‌ناپذیر است
کد خبر : ۷۲۱۸۳۲

سرتیپ بازنشسته و پژوهشگر نظامی و استراتژیک در لبنان تأکید کرد:تصمیم کشورهای غربی برای اعمال فشار بر ایران به منظور توقف برنامه موشکی خود به قانون بین‌المللی و پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، شیمیائی و بیولوژیکی استناد ندارد، چرا که این حق حاکمیتی ایران است. حال آنکه برای غرب ثابت شد که عربستان به دنبال تأسیس کارخانه صنایع موشک‌های بالستیک است اما رفتاری متناقض بروز داده و مانند ایران با این کشور برخورد نمی‌کند.

«الیاس فرحات» سرتیپ بازنشسته و پژوهشگر نظامی و استراتژیک در لبنان است. وی در تشریح و تحلیل اخبار درز پیدا کرده از تاسیس کارخانه ساخت موشک‌های بالستیک در عربستان و تبیین رویکرد بین‌المللی در قبال این موضوع در سطح کشورهای غربی و عربی گفت: تنها منبع خبر تاسیس کارخانه موشک‌های بالستیک در عربستان سعودی، روزنامه واششگتن پست است. این روزنامه نیز خبر مذکور را به نقل از برخی کارشناسان تحلیل تصاویر ماهواره‌ای مطرح کرد که از وجود تصاویری در سایتی واقع در غرب شهر ریاض اطلاع پیدا کردند و از طریق جزئیات این تصاویر به تاسیسات ساخت موشک مشکوک شدند و چنین تحلیل کردند که سوخت مورد استفاده در موشک‌های ساخته شده مایع نیست بلکه از نوع جامد است که امروزه موشک‌های مدرن از آن استفاده می‌کنند.

فرحات گفت: آژانس اطلاعات مرکزی (سیا)، وزارت دفاع و وزارت خارجه آمریکا و نیز سفارت عربستان سعودی در واشنگتن از اظهارنظر درباره این خبر خودداری کردند.

وی در ادامه افزود: ممکن است عربستان برای رقابت با ایران که خط تولید صنایع موشکی را در اختیار دارد و مانورها و تمرین‌های آزمایش در این زمینه اجرا می‌کند، به سمت این صنایع جنگی خیز برداشته است. ریاض می‌کوشد به توازنی در این زمینه دست یابد و این موضع جدیدی در سیاست‌های این کشور است.

این سرتیپ بازنشسته لبنانی تأکید کرد: مشخص و مشهور است که عربستان سعودی بیشترین نیاز تسلیحاتی خود به ویژه در حوزه صنایع هوائی و امور مرتبط با آن را از طریق خرید و معاملات تسلیحاتی با غرب و در صدر آنها آمریکا و سپس کشورهای انگلیس، فرانسه، چین و روسیه تأمین می‌کند.

وی در زمینه موشک‌های بالستیک که ریاض در اختیار دارد، گفت: باید به موشک‌های «دی اف» چین اشاره کرد که حدود دو هزار کیلومتر برد دارند و «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه وقت عربستان در سال ۲۰۰۴ میلادی در یک نمایش نظامی از آنها رونمایی کرد.

فرحات در ادامه افزود: حال پرسشی که اینجا مطرح می‌شود این است که چه کسی به عربستان در زمینه تولید این موشک‌ها کمک کرده و تخصص و دانش آن را در اختیار سعودی‌ها قرار می‌دهد؟

احتمال همکاری پاکستان با عربستان در حوزه فناوری موشک بالستیک

وی تأکید کرد که بیشتر گمانه زنی‌ها در پاسخ به پرسش مذکور بر آمریکا متمرکز است اما به نظر من احتمالا این پاکستان است که کارشناسانی در زمینه تأسیس چنین کارخانه‌ها و تأسیساتی در اختیار دارد. پاکستان یک کشور هسته‌ای و از نظر نظامی پیشرفته است که صنایع جنگی بسیار مهمی در اختیار دارد اما در عین حال کشوری فقیر است و به پول نیاز دارد، چنانچه شاهد هستیم، روابط تنگاتنگی نیز با عربستان دارد. بنابراین من گزینه پاکستان را برای کمک به ریاض در تأسیس کارخانه موشکی بسیار قوی‌تر می‌دانم.

رویکرد دوگانه غرب در قبال ایران، موضوعی اثبات‌شده است

این پژوهشگر نظامی و استراتژیک  توضیح داد که در زمینه رویکرد دوگانه غرب و به ویژه آمریکا با موضوع توان تسلیحاتی و موشک‌های بالستیک در قبال ایران و عربستان باید گفت که تصمیم کشورهای غربی برای اعمال فشار بر ایران به منظور توقف برنامه موشکی خود به قانون بین‌المللی و پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، شیمیائی و بیولوژیکی استناد ندارد، چرا که این حق حاکمیتی ایران است. حال آنکه برای غرب ثابت شد که عربستان به دنبال تأسیس کارخانه صنایع موشک‌های بالستیک است اما رفتاری متناقض بروز داده و مانند ایران با این کشور برخورد نمی‌کند. چنین دوگانگی رفتاری در معیارهای غرب به ویژه در قبال ایران و مسأله فلسطین برای همه اثبات شده و در امور سیاسی و اقتصادی فراوانی نمود پیدا کرده است.

برنامه موشکی ایران با توافق‌های بین‌المللی تناقضی ندارد

وی تأکید کرد: درست است که کشورهای اتحادیه اروپا در قبال تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته‌ای با ایران موضع متفاوتی اتخاذ کردند اما این اتحادیه به ویژه فرانسه در قبال برنامه موشک‌های بالستیک ایران موضع مخالف نشان داد حال ‌آن که این برنامه کاملا دفاعی است و با قانون بین‌المللی و توافق‌های خلع سلاح هیچ تناقضی ندارد.

فرحات معتقد است که این امر بر میزان پیروی و وابستگی کشورهای اروپائی به آمریکا دلالت دارد که به صورت آشکار این کشورها را در صورت عدم همراهی با سیاست‌های واشنگتن به اعمال تحریم تهدید می‌کند. تجربه افزایش تعرفه بر فولاد و معادن وارد شده از اروپا مصداق عینی هشدار جدی آمریکا به اعمال تحریم علیه اروپا بود.

این سرتیپ بازنشسته لبنانی گفت که هنوز دلایل حمایت اروپا و آمریکا از این برنامه مشخص نشده است اما حمایت سیاسی از ریاض در سیاست اروپا و آمریکا کاملا مشهود و علنی است.

وی تأکید کرد که اساس اختلاف آمریکا با ایران موضع انقلاب اسلامی در قبال رژیم صهیونیستی است و اقدام رهبری انقلاب در جایگزینی سفارت اسرائیل در تهران با دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین دلالت آشکار و گسترده‌ای در این زمینه دارد و گامی استراتژیک در مسیر حمایت از فلسطین و لبنان علیه رژیم اشغالگر است. موضع اصلی و قانونی ایران همچنان علیه رژیم صهیونیستی و مانع هر گونه ارتباط دوجانبه است.

اراده عربی یکپارچه‌ای در مخالفت یا موافقت با برنامه موشکی عربستان وجود ندارد

فرحات در خصوص حمایت کشورهای عربی از برنامه موشکی عربستان ابتدا این پرسش را مطرح کرد که کدام کشورها؟ آیا کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس و یا کشورهای عرب شمال آفریقا؟ در هر صورت هیچ اراده عربی یکسان و یکپارچه‌ای برای حمایت یا مخالفت در قبال چنین اموری وجود ندارد، حتی اگر موضعی هم اتخاذ شود فقط در سطح یک نظریه باقی می‌ماند و اجرائی نمی‌شود. کشورهای عربی تاریخی طولانی در عدم پایبندی به قوانین و مقرراتی دارند که در کنفرانس‌های خود صادر می‌کنند. این موضوع در مورد موضع‌گیری در قبال برنامه موشکی ریاض و تولید موشک‌های بالستیک در این کشور نیز به طور کامل صدق پیدا می‌کند.

وی گفت: در حال حاضر تردیدها و شبهاتی در مورد حمایت پاکستان یا حتی چین از برنامه موشکی عربستان مطرح شده است اما مقام‌های هر دو کشور از اظهار نظر در این زمینه و پاسخ به پرسش روزنامه واشنگتن پست خودداری کرده‌اند.

این پژوهشگر نظامی و استراتژیک در پایان گفت: خبر وجود این برنامه در دستور کار سیاست نظامی عربستان موضوعی مشخص و اثبات شده است اما پشتکار در ادامه مسیر موفقیت در ساخت و آزمایش موشک‌ها در گرو تحولات آینده است.  

گفت‌وگو: سمیه ماستری فراهانی

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز