یادداشتی از حمید قزوینی؛
نگاهی به فراز و فرودهای انتخابات پیش روی لبنان
تا چند روز آینده ترکیب پارلمان لبنان روشن خواهد شد.؛ ترکیبی که تصمیمهای آن نه تنها در آینده لبنان که در تحولات منطقه تاثیر مستقیم خواهد داشت.
انتخابات پارلمانی لبنان فردا -یکشنبه- (شانزدهم اردیبهشت) پس از چند سال تاخیر و با قانون جدید، براساس تقسیم بندی طایفهای و نسبیت آراء برگزار میشود. مطابق قانون جدید، مسیحیان ۶۴ کرسی (با گرایشهای مختلف قومی و مذهبی) و مسلمانها هم ۶۴ کرسی از آن خود خواهند کرد. (شیعه ۲۷، سنی ۲۷، دروزی ۸ و علویها ۲).
درباره شیعیان باید گفت که بیشترین آراء از آن دو حزب اصلی یعنی «حزب الله» و «امل» خواهد بود. این دو حزب با وجود همه اختلافاتی که در گذشته داشتهاند و حتی در مقطعی از دهه ۸۰ میلادی با یکدیگر جنگیدند، و همچنان رقابتهایی هم با یکدیگر دارند، اما سالهاست که از وحدتی راهبردی برخوردارند و در این انتخابات با هم ائتلاف کردهاند. اخیراً «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزبالله لبنان در سخنانی انتخاباتی برای مردم شهر «صور» از آنها خواست تا به «نبیه بری» دبیر کل «امل» رای دهند. البته در میان شیعیان افرادی هم هستند که به صورت مستقل نامزد انتخابات شدهاند اما شانس چندانی برای کسب اکثریت آراء ندارند.
در میان مسیحیان، «جریان ملی آزاد» به رهبری «میشل عون» رئیسجمهوری لبنان قویترین و گستردهترین جریان به شمار میآید که همسو با مقاومت است و بیشترین آراء مسیحیان را به خود اختصاص خواهد داد. نامزدهای این طیف در مواضع خود، تبلیغات رسانههای مخالفان، درباره تلاش حزبالله برای حذف مسیحیان و تغییر بافت مذهبی و اجتماعی این کشور را رد کرده و تاکید دارند که چنانچه رزمندگان مقاومت نبودند، داعش لبنان را به تصرف در میآورد و در آن صورت اثری از مسیحیان باقی نمیماند. در همین حال برخی گروهای دیگر مسیحی مثل جریان «المرده» به رهبری «سلیمان فرنجیه» هم از سالها قبل به جریان مقاومت نزدیک هستند و بخشی از آراء را نصیب خود خواهند کرد.
اما در طایفه اهل سنت، حزب «المستقبل» به رهبری «سعد حریری» به عنوان مهمترین جریان، با چند بحران جدی مواجه است. از یک سو توان ایجاد یکپارچگی قدرتمند در میان اهل سنت را ندارد و افرادی مثل «نجیب میقاتی» نخستوزیر پییشن لبنان یا «عبدالرحیم مراد» وزیر سابق دفاع یا «اسامه سعد» از خانوادههای پرنفوذ منطقه صیدا و برخی دیگر از چهرهها هریک جداگانه سعی در جلب آرای مردم به نفع فهرستهای خود دارند. و از سوی دیگر، دستگیری سعد حریری در عربستان و دخالتهای ریاض، اختلافات داخلی در این حزب را بیشتر کرده و از اقتدار آن کاسته است. البته این جریان در میان مسیحیان، «سمیر جعجع» فرمانده سابق فالانژیستها و چند گروه دیگر مسیحی را در کنار خود دارد.
در هفتههای اخیر، جریان المستقبل تلاش کرده با صرف پول و تبلیغات گسترده و دامن زدن به اختلافات طایفهای و مذهبی، مخالفان مقاومت را برای شرکت در انتخابات به نفع خود تشویق کند؛ موضوعی که دستیابی به آن کمی سخت است.
به هر حال تا چند روز آینده ترکیب پارلمان لبنان روشن خواهد شد. ترکیبی که تصمیمهای آن نه تنها در آینده لبنان که در تحولات منطقه تاثیر مستقیم خواهد داشت.
یادداشت: حمید قزوینی