رئیس سازمان پیشرفت بینالمللی:
حمله احتمالی آمریکا به سوریه نقض منشور سازمان ملل است/ واشنگتن از قانون جنگل پیروی میکند
به گفته رئیس سازمان پیشرفت بینالمللی، حل و فصل بحران فعلی بر سر استفاده احتمالی از سلاح شیمیایی تنها زمانی ممکن است که تحقیقاتی بیطرفانه صورت گیرد و باید ابتدا به تمام سازمانهایی که در این رابطه تحقیق میکنند اجازه داد که براساس دستورالعملهای مخصوص به خود عمل کنند.
به گزارش ایلنا به نقل از اسپوتنیک، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری ایالات متحده، توئیت کرده که روسیه باید «آماده» شلیک موشک به سوریه باشد. ترامپ در حالی چنین اظهارنظری کرد که واشنگتن مدعی شده دولت سوریه مسئول حمله ادعایی شیمیایی در شرق دمشق در روز شنبه است.
اسپوتنیک با پروفسور «هانس کوخلر»، رئیس سازمان پیشرفت بینالمللی، گفتوگویی در این رابطه داشته تا نگاه دقیقتری به این موضوع بیندازد.
اسپوتنیک: حمله احتمالی آمریکا و متحدانش به سوریه دقیقا در قوانین بینالمللی چه جایگاهی دارد؟ با وجود اینکه واشنگتن، روسیه را به نقض هنجارهای بینالمللی متهم میکند، چنانچه ایالات متحده دست به حمله بزند، آیا نمیتوان چنین اتهامی را به خود این کشور وارد دانست؟
هانس کوخلر: حمله موشکی، در شرایطی که در آن قرار داریم، استفاده یکجانبه از زور و نقض منشور سازمان ملل و عملی متجاوزانه تلقی میشود.
وضعیت کاملا واضح است؛ تا زمانیکه شورای امنیت سازمان ملل دستور حمله یا اجازه استفاده از زور را صادر نکند، هیچ کشوری یا متحد آن، حق استفاده از نیروی نظامی را ندارد. بنابراین این ایالات متحده است که تحت شرایط فعلی قوانین بینالمللی را زیر پا گذاشته است.
اسپوتنیک: بریتانیا تردیدهایی را درباره گزینه حمله نظامی مطرح کرده است. با وجود مخالفت اکثریت اعضای پارلمان این کشور با حمله نظامی، آیا گمان میکنید این امر، همانند سال ۲۰۱۳، میتواند تاثیری بر تصمیم آمریکا و فرانسه داشته باشد یا آنکه این دو کشور به راه خود خواهند رفت؟
هانس کوخلر: متاسفانه گمان نمیکنم تاثیر چندانی داشته باشد، چراکه، آنگونه که به نظر میرسد، برای ایالات متحده مساله، مساله قدرت سیاسی است و برای رئیسجمهوری ایالات متحده نیز مساله، مساله پایبندی به اظهارات ستیزهجویانهاش. ایالات متحده پیشتر نشان داده که هر زمان که صلاح بداند بهتنهایی اقدام خواهد کرد. متاسفانه این قانون جنگل است که حکمفرمایی میکند.
اسپوتنیک: دست آخر، البته کل این جریان بر سر ادعای استفاده از سلاحهای شیمیایی در گرفته است که ایالات متحده و متحدانش بشار اسد را بهخاطرش مسئول میدانند. اما چطور میتوانیم مطمئن شویم چنانچه از سلاحهای شیمیایی استفاده شده، کارِ گروههای مخالف اسد نیست؟ میدانیم که آنها پیشتر هم از چنین ترفندهایی استفاده کردهاند.
هانس کوخلر: نتیجهگیری در این زمینه تنها زمانی ممکن است که تحقیقاتی بیطرفانه صورت گیرد و باید ابتدا به تمام سازمانهایی که در این رابطه تحقیق میکنند، اجازه داد که براساس دستورالعملهای مخصوص به خود عمل کنند. این دستورالعمل البته مربوط به سازمان منع سلاحهای شیمیایی است.
این سازمان اعلام کرده که تیمی از متخصصان را به منطقه اعزام خواهد کرد و تا جایی که ما میدانیم دولت سوریه هم درخواست مشابهی را در این رابطه مطرح کرده و با ورود کارشناسان سازمان منع سلاحهای شیمیایی به کشور موافقت کرده است. بنابراین ابتدا باید حقایق را جمعآوری کرد و تنها بعد از آن میتوان قدمهای بعدی را برداشت. اما نمیتوان روند فعلی را اتخاذ کرد که درست در نقطه مقابل پروتکلهای قانونی قرار دارد.