ملازهی در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
پیامدهای تغییر استراتژی آمریکا در افغانستان/ راهبرد طالبان برای مقابله با واشنگتن و کابل
تغییر راهبرد آمریکا در افغانستان نمایان شدن سیاستهای دوران بوش پسر را به تصویر میکشد و نشان میدهد که رئیسجمهوری فعلی آمریکا به دنبال تند شدن اقدامهای کشورش در افغانستان است.
«پیرمحمد ملازهی» تحلیلگر مسائل افغانستان با اشاره به تغییر راهبرد ابلاغی کاخسفید در افغانستان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: سیاستی که در دوران باراک اوباما در خصوص افغانستان اتخاذ شد، بر اساس خروج نیروهای ناتو و آمریکا از این کشور بنا شده بود. در حاشیه این سیاستها ترامپ تمامی راهبردهای اوباما در افغانستان را رد کرد و زمانی که وی و تیم او روی کار آمدند، در مقایسه با اوباما دارای تجربیات بسیار زیادی برای حضور یا ادامه سناریو در افغانستان بودند. از این جهت اوباما در پرونده افغانستان در جایگاه ضعف قرار گرفت.
وی افزود: حضور ترامپ و پس از آن انتخاب «جیمز متیس» به عنوان وزیر دفاع ایالات متحده بیانگر این است که واشنگتن به دنبال ورود تمام قد در پرونده افغانستان است. به عبارت دیگر باید بگوییم که استراتژی ایالات متحده و سخنان اخیر وزیر دفاع این کشور مدلی از احیای سیاستهای بوش پسر را به نمایش میگذارد. از این منظر ایالات متحده تا حدی به سمت نظریه هند و افغانستان متمایل شده و به دنبال هدف قرار دادن منشاء تروریسم یعنی پاکستان است.
زمانی که وزیر دفاع ایالات متحده اعلام میکند مستشاران بیشتری روانه افغانستان میکند و در صورت مشاهده هرگونه وضعیت خطرناک (اعم از تهدید انفرادی یا جمعی) وارد عمل خواهند شد، معنایش این است که آمریکا در حال بازگشت به سیاست «بوش پسر» در افغانستان است. چراکه بوش در آن زمان رسماً اعلام کرده بود که هر تحرک مشکوکی را مورد هجمه سخت قرار دهد و ترامپ در حالت فعلی دنبالهروی این سیاست شده است.
این کارشناس مسائل شبهقاره با اشاره به پیامدهای تغییر راهبرد آمریکا در افغانستان بیان کرد: تغییر استراتژی ایالات متحده در افغانستان بسیار خطرناک است و بدون تردید مخاطراتی را برای شهروندان بومی و خصوصاً روستاهای افغانستان در بر خواهد داشت. به گونهای که آنها نمیدانند چه مکانی را مورد حمله قرار میدهند یا اینکه آیا سوژهها و اماکن مورد نظر متعلق به طالبان است یا اشخاص دیگر. در زمان «حامد کرزی» رئیسجمهوری سابق افغانستان چنین انتقاداتی بر سر این موضوعها وجود داشت که محور اصلی آن عملیات هواپیماهای بدونسرنشین بود. چراکه نظامیان ایالات متحده در زمین و آسمان علیه غیر نظامیان عملیات میکردند که در حالت فعلی وزیر دفاع ایالات متحده به دنبال احیای همین روند است.
وی ادامه داد: آنچه که در این پرونده باید مورد نظر قرار بگیرد، اعمال فشار داخلی روی ترامپ است. اختلافنظر میان وزارت خارجه و کاخ سفید یکی از دلایلی است که واشنگتن مجبور میشود برای اغنای افکار عمومی باز هم به بحث مبارزه با تروریسم متوسل شود. در این بین ممکن است عدهای داعش را عامل تشدید برخوردهای ایالات متحده بدانند اما واقعیت این است که در زمین افغانستان دست برتر همچنان با طالبان است. درست است که بسیاری از عناصر داعش از غرب آسیا وارد نواحی شمالی افغانستان شدهاند اما نمیتوان نفوذ داعش در افغانستان را بیش از طالبان قلمداد کرد، اما مدیریت جریانهای تروریستی در افغانستان توسط واشنگتن با منافع کاخ سفید همخوانی دارد.
ملازهی در پایان در پاسخ به اینکه واکنش طالبان در مقابل برخورد سخت آمریکا چه خواهد بود، خاطرنشان کرد: بدون تردید طالبان در مراحل اولیه وارد جنگ با ایالات متحده خواهد شد اما هدف آن احیای «امارت اسلامی» نیست بلکه آنها به دنبال ورود به مذاکرات صلح با دست پر هستند. از جهتی دیگر باید توجه داشته باشیم که سیاست جدید ایالات متحده در درجه اول پاکستان را هدف قرار خواهد داد تا بتوان با به راه انداختن کارزار جدید طالبان را وارد مذاکرات صلح با دولت افغانستان کند. حتی به نظر میرسد که واشنگتن زمینههایی برای ورود طالبان به ساختار قدرت افغانستان چیده است که از این جهت سناریوی پیشرو تشدید جنگ با طالبان و نهایتاً ورود آنها به مذاکرات صلح ارزیابی میشود.