خبرگزاری کار ایران

بخشایشی اردستانی در گفت‌وگو با ایلنا:

پیشروی میدانی در سوریه مذاکرات سوری – سوری را رقم می‌زند/اروپا و دموکرات‌های آمریکا از ترس ترامپ به تکاپو افتاده‌اند

تحرک آمریکا و اروپا و برگزاری نشست‌ها و مذاکرات متعدد نشان‌دهنده آن است که ارتش سوریه و روسیه در تغییر موازنه قدرت موفق عمل کرده‌اند.

«احمد بخشایش‌اردستانی» کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به موضع وزارت خارجه سوریه مبنی بر از سرگیری مذاکرات سوری – سوری عنوان کرد: موضع وزارت خارجه سوریه در مورد از سرگیری مذاکرات سوری – سوری به نوعی حاکی از تحرکات اخیر کشورهای غربی و اروپایی است. زمانی که تمامی کشورهای غربی می‌دانند تاریخ انقضای داعش و تروریست‌ها در سوریه و عراق به سر آمده است، می‌بینیم که تحرکات آنها بیش از پیش افزایش پیدا می‌کند به گونه‌ای که آزادسازی شرق حلب یکی از موضوع‌های بسیار مهمی است که برای غربی‌ها و کشورهای منطقه مانند ترکیه و عربستان بسیار گران تمام شده است چراکه میلیاردها دلار طی سال‌های اخیر خصوصا برای ایجاد جبهه همه‌جانبه در حلب از سوی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای هزینه شد اما شاهد هستیم که تنها حدود دو تا پنج درصد از شرق حلب در دست تروریست‌ها است که آن هم طی روزهای آینده پاک‌سازی خواهد شد.

اگر به جلسات و مذاکرات رخ داده در چند وقت گذشته نگاهی گذرا بیاندازیم، با حجم زیادی از نظرات و رفت‌وآمدهای متعدد در پاریس، ژنو و سایر کشورها روبه‌رو خواهیم شد. به گونه‌ای که براساس اعلام قبلی وزیر خارجه فرانسه قرار بر این بود تا نشست حمایت از معارضان با حضور کشورهایی مانند آمریکا، ایتالیا، بریتانیا، فرانسه، عربستان، قطر، امارات و حتی ترکیه در پاریس برگزار شود که این وضعیت حکایت از به تکاپو افتادن تمامی کشورهای دخیل در پرونده سوریه (اعم از منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای) دارد.

پیش‌نویس آتش‌بس سوریه در سازمان ملل که با ۱۲۲ رای مثبت به تصویب رسید، نشان می‌دهد که کشورهای غربی از پیشروی‌های ارتش سوریه و دستاورهایی که در هفته گذشته در حلب صورت گرفته است، ترس دارند. البته این آتش‌بس ر مجمع عمومی رای‌گیری شد و الزام‌آور به حساب نمی‌آید که این نشان دهنده بازی کشورها با پرونده سوریه است. چراکه آنها با این کار در مجمع عمومی می‌خواهند فرصت دیگری برای طرح سناریو داشته باشند تا بتوانند بحران سوریه را دنباله‌دار کرده و نهایتاً در شورای امنیت رای‌گیری کنند.

این تحلیلگر مسائل غرب‌ آسیا با تاکید بر این که کشورهای دخیل در پرونده سوریه خواهان به سرانجام رسیدن پرونده سوریه قبل از به روی کار آمدن ترامپ هستند، گفت: این که دیده می‌شود کشورهای اروپایی و حتی روسیه به سرعت در حال کنشگری در پرونده سوریه هستند، به نوعی این معنا تداعی می‌شود که آنها درصدد هستند تا بتوانند قبل از ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ و در مدت باقی مانده از حیات سیاسی اوباما پرونده سوریه را به یک نتیجه حداقلی برسانند. چراکه آنها معتقدند سیاست‌های ترامپ شفاف نیست و از این جهت مشخص نیست که آیا بتوانند در محور سیاسی و به طور کلی در بعد بین‌المللی با وی کنار بیایند یا خیر. همین مدل را در مورد آزادسازی موصل می‌توانیم مشاهده ‌کنیم. به صورتی که غرب موصل معبر امنی برای تردد نیروهای داعش بود اما نهایتاً شاهد بودیم که حشد‌الشعبی به این ناحیه اعزام شده و دستور مقابله مسقیم با داعش از سوی بغداد صادر شد.

وی در پایان یادآور شد: آمریکا و کشورهای غربی به خوبی می‌دانند که روسیه در منطقه و به خصوص در پرونده سوریه دست برتر را دارد و در نقاط مهم این کشور که اتفاقاً تروریست‌ها در آنجا حضور دارند به مقابله با آنها می‌پردازد. از این رو و با توجه به داده‌های میدانی باید بگوییم در عراق بساط داعش برچیده خواهد شد و در مورد سوریه هم با توجه به پیشروی ارتش سوریه در حلب به نظر می‌رسد که ادلب و رقه در دستور کار قرار گیرد و از این نظر ممکن است سرریز تروریست‌ها روانه اروپا و نقاط دیگر شود و برای غربی‌ها تهدید جدی ایجاد شود. لذا آنها نمی‌خواهند که پرونده سوریه به این زودی بسته شود و خواهان مسکوت ماندن آن تا زمان روی کار آمدن ترامپ هستند.    

کد خبر : ۴۳۶۶۳۵