ورود نظامیان آمریکا به سوریه نقض کامل آتشبس را رقم میزند
کسب و حفظ منافع جدید در زمین بازی سوریه و آن هم در حالت فعلی میتواند تقویت معارضان و سایر گروههای مخالف اسد را در بر داشته باشد و از این جهت برخورد منافع به وجود خواهد آمد که گستره خطر آن را نمیتوان پیشبینی کرد.
«اصغر زارعی» کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به صدور دستور اعزام 250 نظامی آمریکایی به سوریه از سوی باراک اوباما، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا تصریح کرد: اعزام نیروهایی که اوباما در سفر خود به آلمان به آن اشاره کرد، میتواند یک چالش بزرگ و جدی برای سوریه تلقی شود و شرایط شکنندهتری را فراهم آورد. چراکه این اقدام زمانی در حال عملی شدن است که تمامی جهات مذاکرات صلح توسط دیمیستورا به دقت در حال بررسی است و میتواند این موضوع را تحت الشعاع قرار دهد.
وی افزود: از سوی دیگر باید توجه داشته باشیم که یک آتشبس نصفه و نیمه در سوریه شکل گرفته است که تمامی طرفین دخیل در آن یکدیگر را به نقض آن متهم میکنند و به نوعی به همریختگی در زمین بازی سوریه را به گردن دیگری میاندازند. لذا در این شرایط است که ورود نیروهای آمریکایی میتواند این آتشبس را مورد نقض آشکار قرار دهد یا اینکه به صورت کامل شاهد نقض آن باشیم.
مساله مهمی که به مانند یک واقعیت اثبات شده در افغانستان و عراق میماند و در این مورد باید مد نظر قرار گیرد، این است که هیچ کشوری در شرایط فعلی نظام بینالملل بدون دلیل به خاک کشور دیگر ورود نظامی نمیکند. از این رو باید گفت که باید به دقت منافع غربیها در این خصوص مورد مطالعه و نظر قرار گیرد. چراکه کسب و حفظ منافع جدید در زمین بازی سوریه و آن هم در حالت فعلی میتواند تقویت معارضان و سایر گروههای مخالف اسد را در بر داشته باشد و از این جهت برخورد منافع به وجود خواهد آمد که گستره خطر آن را نمیتوان پیشبینی کرد.
زارعی با تاکید بر اینکه تحرکات واشنگتن از چند ماه پیش در سوریه افزایش پیدا کرده بود، عنوان کرد: اگر به چند ماه گذشته رجوع کنیم، حضور 50 نظامی آمریکا را به وضوح شاهد خواهیم بود که غالباً از گردانهای کماندویی ارتش بودند. همینطور تحرکاتی در لاذقیه از چند ماه گذشته صورت گرفته بود که میتوان آن را مصداق بارز مداخله در امور جاری کشور سوریه دانست و به نوعی نقض حاکمیت تلقی میشود که مغایر با تمامی محورهای اصلی و زیرشاخههای فرعی نظام و حقوق بینالملل است. از جهتی دیگر با توجه به تحولات میدانی که در چند هفته گذشته در زمین بازی سوریه صورت گرفته که یکی از آنها کشته شدن سرکردههای اصلی احرار الشام بوده است، میتوان گفت ارتش سوریه با همکاری نیروهای مردمی توانستهاند تا حد زیادی بر مشکلات غلبه کنند که ممکن است برای جبران ضرر کلی و تقویت تسلیحاتی، اطلاعاتی و آموزشی آنها آمریکا شیطنتهایی را صورت دهد.
وی در پایان گفت: استراتژی آمریکا در این بین کاملاً مشخص است. چراکه آنها پس از سقوط صدام طرح خاورمیانه بزرگ را مطرح کردند و درصدد عملیاتی کردن آن در سایر نقاط هستند. در عراق و سوریه این موضوع را شاهد بودیم اما طرحی که با ورود 250 نظامی آمریکا کلید خواهد خورد به منظور ایجاد گسل و استفاده از کردها (به خصوص دو استان شمال شرقی سوریه) شکل خواهد گرفت تا بتواند با سرمایهگذاری روی کردها علاوه بر تغییر ژئوپلیتیک مستقل و جدید به دنبال عملی کردن تجزیه کشورهای حاضر در منطقه و به خصوص عراق و سوریه بر آیند تا به نوعی راهبرد خود که در سال 2006 از آن صحبت به میان آوردند را عملیاتی کنند.