خبرگزاری کار ایران

زاهد در گفت‌وگو با ایلنا:

اتهام مالیاتی بر محبوبیت کامرون تاثیر می‌گذارد/افکار عمومی در غرب؛ آمادگی پذیرش اشتباهات سیاستمداران را دارند

فرار مالیاتی کامرون بر چهره محافظه‌کاران تاثیری نخواهد گذاشت مگر این‌که اسناد جدید منتشر شود که در آن موقع سطح بی‌اعتمادی در جوامع اروپایی و به خصوص انگلستان بالا خواهد رفت.

«فیاض زاهد» تحلیلگر مسائل اروپا با اشاره به اعتراض‌های صورت گرفته در لندن علیه دیوید کامرون و فرار مالیاتی وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: دولت و اساساً کشور بریتانیا یکی از شفاف‌ترین نظام‌های مالی در اروپا را دارد. در دوران گوردون براون چند نفر از وزرای وی تنها به دلیل این‌که از 1600 تا 1750 پوند سوء استفاده کرده بودند، مجبور به استعفا شدند و حتی در هشت سال گذشته در یک اتفاق بسیار نادر، زمانی که مسئول کاهش هزینه‌های کابینه از یکی از شهرهای انگلیس به لندن باز می‌گشت تنها به دلیل استفاده از بلیط بیزینس به جای بلیط اکونومی، مجبور به عذرخواهی رسمی شد. چراکه بلیط بیزینس مشمول مالیات‌های دولتی می‌شود و به این دلیل وی باید پاسخگوی مردم می‌شد. لذا خلاف کشورهایی که در آنها اختلاس‌های چند میلیون دلاری یا چند میلیارد تومنی امری عادی و بی‌اهمیت تلقی می‌شود و برخورد با مفسدان شائبه برخورد سیاسی را به ذهن جامعه القاء می‌کند، باید بگوییم که نظام بریتانیا نسبت به سایر کشورها تا حدود زیادی شفاف‌تر است.

وی افزود: ساختار اقتصادی و قضایی کشورهای اروپای غربی و نه کشورهای شرق اروپا به دلیل داشتن سابقه طولانی‌تر حضور دولت‌های قدرتمند از وضعیت بهتر و سالم‌تری از اروپای شرقی برخوردار هستند. چراکه کشورهای شرق اروپا همچنان به دلیل داشتن ریشه‌های بلوک شرقی به ویروس اختلاش و پول‌شویی مبتلا هستند و ساختار ضعیف‌تری در مقابل این موضوع‌ها دارند. به ویژه این‌که نظام قضایی مستحکم به این موضوع کمک می‌کند.

اگر صحت اسناد در مورد فرار مالیاتی دیوید کامرون، نخست‌وزیر فعلی بریتانیا که یکی از برنامه‌هایش رونق اقتصادی و کنترل هزینه‌های انگلستان بود به اثبات برسد، می‌تواند برای وی دردسرساز شود. تاجایی که در آینده نزدیک مردم بریتانیا برای شرکت در نظرسنجی ابقا یا ترک اتحادیه اروپایی آماده می‌شوند که آیا در اتحادیه بمانند یا از آن جدا شوند. ارزیابی کلی این را نشان می‌دهد که کامرون می‌تواند این بحران را پشت‌سر بگذارد. چراکه عمده و بخش اعظم این مساله مربوط به خانواده کامرون و به خصوص پدر و مادر وی می‌شود و خودش تا به این لحظه مدعی شده که تمامی سهم خود را قبل از نخست‌وزیری به فروش رسانده است. لذا به نظر می‌رسد که حزب محافظه‌کار به دلیل این‌که پیروزی قاطعی در انتخابات سال گذشته به دست آورده است، بتواند از این بحران عبور کند.

این استاد دانشگاه در پاسخ به اینکه آیا جرمی‌کوربین و به طور کلی جناح چپ‌گرای لندن می‌تواند تحرکاتی علیه کامرون ترتیب دهند یا خیر، بیان کرد: تاثیری که این مساله بر فرایند عمومی سیاست بریتانیا می‌گذارد موجب گسترش بی‌اعتمادی در این کشور می‌شود. اساساً در بریتانیا و کشورهای اروپایی، نظر‌سنجی‌ها، مطالعات میدانی و گرایش رای‌دهندگان به میزان زیادی می‌تواند بر اهمیت شخصیت‌ها و وجهه آنها موثر واقع شود که این موضوع می‌تواند به شخصیت کامرون ضربه بزند. به طوری که دومینیک استراوس کان، رئیس صندوق بین‌المللی پول که فرانسوی‌الاصل بوده و کاندیدای اصلی سوسیالیست‌ها برای انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه به شمار می‌رفت، به دلیل تجاوز به یک خدمتکار کرسی مسلم خود را از دست داد. به همین دلیل احتمال دارد چالش فعلی بر محبوبیت کامرون تاثیر بگذارد اما چهره محافظه‌کاران را مخدوش نخواهد کرد.

وی در پایان ابراز داشت: افکار عمومی در غرب؛ آمادگی پذیرش اشتباهات سیاستمداران کشورشان و یا پروپاگاندای رسانه‌های چپ برای تضعیف چهره دولت حاکم را دارند. اگر این اتفاق در کشورهای شمال اروپا مانند نروژ،ایسلند،فنلاند و یا سوئد رخ می‌داد قطعاً نخست‌وزیر سقوط می‌کرد اما به نظرم در مورد بریتانیا اوضاع کمی متفاوت‌تر است و کامرون از آن عبور خواهد کرد مگر اینکه اطلاعات دقیق‌تری منتشر شود و اوضاع به ضرر وی تغییر کند. مساله نهایی این است که علیرغم تمایل نیروهای سوسیالیست و چپگرا مبنی بر جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا؛ به نظر می‌آید مردم انگلستان در انتخابات پیشرو برای ماندن در اتحادیه اروپایی رای خواهند داد.    

کد خبر : ۳۶۰۳۹۷