خبرگزاری کار ایران

ابوالفتح در گفت‌وگو با ایلنا:

اظهارات ترامپ ترفندی برای جلب رای است/ فشار بر مسلمانان و احتمال ظهور مجدد فاشیسم در آمریکا

به‌طور قطعی نمی‌توانیم بگوییم که در درون حزب جمهوری‌خواه دیدگاه کسانی مانند ترامپ و کارسون یک دیدگاه غالب است. به نظر می‌رسد هسته مرکزی حزب جمهوری‌خواه نسبت به این اظهارات تند و زاویه‌دار نظر دیگری داشته باشند و حتی با آن مخالفت کنند.

«امیرعلی ابوالفتح» تحلیلگر مسائل آمریکا در مورد اظهارات اخیر «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری‌خواه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده مبنی بر ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا بیان کرد: در حالت کنونی می‌توانیم سنت محافظه‌کاری در قالب دیگر ستیزی را در آمریکا ملاحظه کنیم. این موضوع از سالیان گذشته متوجه سیاه‌پوستان یا لاتین‌تبارهای مکزیکی و اسپانیایی‌تبار بوده و اخیراً این دیگر ستیزی به سم مسلمانان متمایل شده است. محافظه‌کاران آمریکا به لحاظ فکری و ایدئولوژیک هویت آمریکایی را در قالب سفید پوستان اروپایی‌تبار و خصوصاً آنهایی که پروتستان‌مذهب هستند، طبقه‌بندی می‌کنند و معتقدند هر گروهی که خارج از این تعریف باشد، در گروه دیگری قرار می‌گیرد و این موضوع می‌تواند تهدیدهایی را علیه امنیت ملی و منافع حیاتی آمریکا به وجود آورد.

وی اضافه کرد: در زمانی که تهدیدات امنیتی مطرح می‌شود و حضور اقوام و نژادهای مختلف در ایالات متحده مورد هدف قرار گرفته می‌شود، جامعه آمریکا هم سعی می‌کند به مقابله با آن مشکل بپردازد. پس از ۱۱ سپتامبر موضوع امنیت به یکی مهم‌ترین دغدغه‌ها تبدیل شد که در فضای جامعه جهانی گفته شد که بخش اعظمی از این حوادث مربوط به مسلمانان می‌شود و همین مساله باعث شد تا ذهنیتی مبنی بر ممنوعیت ورود مسلمانان یا سختگیری برای ورود آن‌ها به آمریکا برای تامین امنیت صورت گیرد. در همین راستا باید به این نکته توجه داشت که در فضای دو قطبی و رادیکالی ایالات متحده، کسانی شانس پیروزی دارند که به ترس عمومی نسبت به حضور مسلمانان دامن بزنند و روی هم‌سویی اسلام و تروریسم اصرار کنند. این مساله یکی از ترفندهایی است که تعدادی از محافظه‌کاران حزب جمهوری‌خواه در پیش گرفته‌اند که افرادی مانند «دونالد ترامپ»، «بن کارسون»، «تد کروز» و تا حدودی «مارکو روبیو» دنباله‌روی این دیدگاه هستند و مخالفت خود را با پذیرش چند نژادی‌ها در ایالت متحده ابراز کردند تا بتوانند در مرحله نخست در اردوگاه جمهوری‌خواهان و پس از آن در نبرد نهایی با دموکرات‌ها شانس خود را افزایش داده و پیروز میدان شوند.

باید توجه داشت که جامعه آمریکا یک جامعه چند نژادی است. گرچه سنت‌های مورد نظر بهمراه موضوعاتی دیگر از سوی سردمداران قدرت سیاسی در ایالات متحد با صدایی بلند فریاد زده می شود، اما تصمیم‌گیرنده نهایی در این ساختار نیستند. گروه‌های مهاجران بسیار گسترده‌ای مانند یهودی‌ها، چینی‌ها و سایر قومیت‌های دیگر در آمریکا وجود دارند و به هرگونه تحرک قومی واکنش نشان می‌دهند. ضمن اینکه صحبت‌هایی مانند آنچه که دونالد ترامپ به زبان آورده، می‌تواند به وجهه آمریکا آسیب بزند. حتی ممکن است جمهوری دموکراسی که مد نظر ایالات متحده است، به جمهوری فاشیستی تبدیل شود و حتی تضادهای نژادی مربوط به ۱۰۰ سال پیش اروپا در این کشور نمایان شود که حتی امکان دارد چنین دیدگاهی جنگ میان آمریکا و مسلمانان را کلید بزند.

ابوالفتح در پاسخ به اینکه آیا هدف قرار دادن مسلمانان در میان تمامی محافظه‌کاران آمریکا همانند دیدگاه ترامپ است یا خیر، تصریح کرد: به طور قطعی نمی‌توانیم بگوییم که در درون حزب جمهوری‌خواه دیدگاه کسانی مانند ترامپ و کارسون یک دیدگاه غالب است. به نظر می‌رسد هسته مرکزی حزب جمهوری‌خواه نسبت به این اظهارات تند و زاویه‌دار نظر دیگری داشته باشند و کسانی مانند «جان بینر» که رئیس سابق مجلس بود یا «خاندان بوش» و چهره‌هایی مانند «هنری کسینجر» و «جیمز بیکر» و به طور کلی کسانی که در بحث سیاست خارجی مشغول به کار بوده‌اند سیاست دیگری را دارند چراکه باید توجه داشت رقمی در حدود ۱۰ میلیون مسلمان در آمریکا مشغول به زندگی و فعالیت هستند و علاوه بر آن ایالات متحده روابط زیادی با کشورهای اسلامی دارد و از این رو اگر دولتمردان آمریکا بخواهند فعالیت ضد اسلام را مجدداً شروع کنند و علیه مسلمانان دست به خشونت بزنند، بدون شک چالش جدی و به دنبال آن مسائل امنیتی به وجود خواهد آمد که می‌توان به جنگ‌های نژادی و حتی مقابله به مثل مسلمانان هم اشاره کرد.

وی در پایان خاطر نشان کرد: به نظر می‌رسد که صحبت‌های دونالد ترامپ به تدریج به حاشیه رانده شود چراکه ممکن است رگه‌هایی از فاشیسم در آمریکا و در صورت بروز هرگونه مشکل پدیدار شود. لذا احساس خطر گروه‌های بزرگی که در داخل اردوگاه لیبرال‌ها و حتی جمهوری‌خواهان وجود دارد، ممکن است باعث شود تا حتی ترامپ که بر اساس نظرسنجی‌ها موقعیت خوبی را بین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده داشته است، از گردونه رقابت‌ها خارج شود.

کد خبر : ۳۲۹۰۴۹