کمپ دیوید، این بار میزبان سران شورای همکاری خلیج فارس
اعضای شورای همکاری خلیج فارس و رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا طی نشستی در کمپ دیوید با یکدیگر دیدار و گفتوگو میکنند.
استراحتگاه تابستانی رئیسجمهوری آمریکا موسوم به «کمپ دیوید» بار دیگر محل دیداری سیاسی میان رهبران چند کشور است. کمپی که نامش با سرنوشت فلسطین گره خورده، اینبار میزبان رهبران و نمایندگان پادشاهان شورای همکاری خلیج فارس است. اجلاسی که به دعوت «باراک اوباما» برای بررسی توافق احتمالی ۶ کشور با ایران، بیثباتی در کشورهای عربی و بحران یمن در استراحتگاه تابستانی رئیس جمهوری ایالات متحده برگزار میشود. اجلاسی که برخی آن را تلاش آمریکا برای نجات عربستان از بنبست یمن ارزیابی میکنند و برخی دیگر از تلاش اوباما برای اطمینان دادن به سران خلیج فارس درباره توافق احتمالی با ایران نوشتهاند.
کمپ دیوید؛ تهی از پادشاهان خلیج فارس
جلسه اعضای شورای همکاری خلیج فارس و اوباما یا آنچه که برخی «کمپ دیوید ۳» نام دادهاند، در حالی برگزار میشود که چهار نفر از سلاطین کشورهای نفتخیز خلیجفارس، از حضور در آن سر باز زده و مقامهای ارشد کشور خود را راهی ایالات متحده کردهاند. طبق اخبار موجود، پادشاهان و امیران چهار کشور عربستان سعودی، عمان، بحرین و امارات به علت بیماری در واشنگتن حاضر نمیشوند.
خبر عدم حضور ملک سلمان در کمپ دیوید، سر و صدای زیادی به پا کرد و تبدیل به سوژه تحلیلگران شد. برخی این موضوع را اعلام نارضایتی سلمان از سیاستهای آمریکا دانستند و برخی دیگر نیز آن را امری عادی قلمداد کردند. در حالی که تا چند روز گذشته و در جریان ملاقات «جان کری» با پادشاه عربستان، بر حضور وی در کمپ دیوید تاکید بسیاری میشد و رسانههای عربی از دیدار دوجانبه و خصوصی ملک سلمان و اوباما در حاشیه نشست مذکور خبر میدادند، اعلام حضور ولیعهد سعودی در کمپ دیوید، تحلیلهای قبلی را باطل کرد. بنابر اخبار منتشر شده، «محمد بن نایف» به همراه جانشین خود و وزیر دفاع سعودی «محمد بن سلمان» در این اجلاس شرکت میکند.
پادشاهان عمان، امارات و بحرین نیز دیگر غایبان کمپ دیوید هستند. «فهد بن محمود آل سعید» معاون نخستوزیر عمان به جای سلطان قابوس که چندی ماهی است به دلیل بیماری در آلمان به سر میبرد، در نشست سران شورای همکاری خلیجفارس و اوباما شرکت میکند. «امیر سلمان بن حمد آل خلیفه» ولیعهد و فرزند امیر بحرین نیز به جای پدر در این دیدار حاضر میشود. ولیعهد امارات دیگر نمایندهای است که به جای امیر راهی آمریکا شده است.
به عقیده برخی کارشناسان، آمریکا به دنبال بیرون کشیدن عربستان از باتلاقی به نام یمن است. رسانههای غربی مانند «فرانس ۲۴» و «فایننشنال تایمز» لندن بارها در گزارشهای خود بر شکست راهبرد عربستان در یمن تاکید کردهاند. بر همین اساس، عدهای از کارشناسان معتقدند که هدف آمریکا از فراخوان امیران حاشیه جنوبی خلیجفارس به کمپ دیوید، پیدا کردن راه حلی برای بیرون کشیدن عربستان از بنبست یمن است.
دسترسی به تسلیحات نوین، تلاش اعراب خلیجفارس در کمپ دیوید ۳
کشورهای حاشیه خلیج فارس بخشی از بازار تسلیحاتی آمریکا محسوب میشوند. به طوری که کشورهای ذرهبینی مانند قطر، کویت و بحرین تبدیل به زرادخانههای از نسل قبلی تسلیحاتی ساخت ایالات متحده و دیگر کمپانیهای غربی شدهاند. برخی نشریات مانند وال استریت ژورنال در مورد تلاش شورای همکاری برای دستیابی به سامانههای تسلیحاتی نوین در عوض موافقت با توافق احتمالی ایران و شش کشور خبر دادهاند. این کشورها تهدیدی خیالی به نام ایران هستهای برای خود ساخته و در لوای آن تلاش میکنند تا تسلیحات جدیدی از طرفهای غربی خریداری کنند. موضوعی که باید آن را از دو زاویه بررسی کرد. اول، سود سرشار طرف آمریکایی از قراردادهای تسلیحاتی جدید و دوم، تلاش آمریکا برای پایین نگه داشتن سطح تسلیحاتی اعراب نسبت به رژیم صهیونیستی است؛ موضوعی که به نظر وال استریت ژورنال، سد کنگره در برابر دولت برای تجهیز این کشورها را میسازد.
شاید ارتشهای کشورهای حاشیه خلیج فارس با تجهیزات آمریکایی ساخته شده باشد، اما همیشه یک نسل عقبتر از تجهیزات اسرائیل را در اختیار دارند. این موضوعی است که امیران شورای همکاری بر آن واقفند و تلاش میکنند با استفاده از تهدید خیالی ایران، به نسل جدید تجهیزات نظامی دست پیدا کنند؛ امری که با توجه به ملاحظات مطرح شده، دور از ذهن به نظر میرسد.
کمپ دیوید کجاست؟
پروژه ساخت کمپ دیوید، در سال ۱۹۳۵ میلادی آغاز و سه سال بعد پایان یافت. این مجموعه دولتی ابتدا یک پایگاه نظامی بود اما از زمان ریاستجمهوری «فرانکلین روزولت» به استراحتگاه تابستانی رئیسجمهوری تبدیل شده و تا امروز نیز به همین منظور مورد استفاده قرار میگیرد. نگهداری و حفاظت از این مجموعه بر عهده تفنگداران دریایی ارتش ایالات متحده آمریکا است. این مجموعه دولتی، در ۱۰۰ کیلومتری شمال و شمال غربی واشنگتن قرار دارد.
نام کمپ دیوید با مساله صلح اعراب و اسرائیل گره خورده است. مصر به عنوان نخستین کشور عربی، پیمان صلح با اسرائیل را در همین اردوگاه امضا کرد؛ پیمانی که نتیجه مذاکرات میان «انور سادات» رئیسجمهوری وقت مصر و «مناخیم بگین» نخستوزیر آن روزهای اسرائیل با میانجیگری «جیمی کارتر» رئیسجمهوری آمریکا در سال ۱۹۷۸ میلادی بود.
سال ۲۰۰۰ میلادی نیز بیل کلینتون با دعوت «یاسر عرفات» و «ایهود باراک» نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی تلاش کرد تا فسلطین و اسرائیل را به صلح نزدیک کند؛ تلاشی که کمپ دیوید ۲ نامیده شد و ناکام ماند.
اجلاس سال ۲۰۱۲ میلادی گروه ۸ که پس از بحران کریمه و اخراج روسیه، گروه ۷ نامیده میشود نیز در همین اردوگاه تفریحی برگزار شد. به همین دلیل است که برخی میگویند، کمپ دیوید در تاریخ معاصر جهان جایی برای خود دارد.
گزارش: محسن صالحی خواه