خبرگزاری کار ایران

میرابیان در گفت‌وگو با ایلنا:

هدف ترامپ از کوچ ساکنان غزه، امتیازگیری از اعراب است/ارتش اسرائیل نمی‌تواند در غزه کاری از پیش ببرد

هدف ترامپ از کوچ ساکنان غزه، امتیازگیری از اعراب است/ارتش اسرائیل نمی‌تواند در غزه کاری از پیش ببرد
کد خبر : ۱۵۹۶۹۹۵

کارشناس مسائل منطقه گفت: عربستان یا حداقل موقعیت ولیعهد این کشور نسبت به دور نخست فعالیت رئیس‌جمهوری آمریکا بسیار مستحکم‌تر بوده و نگاه کشورهای عربی به وی به شدت تقویت شده است.

رضا میرابیان، کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به احتمال از سرگیری درگیری‌ها در غزه و تشدید تنش از سوی اسرائیل گفت: آنچه در مورد تبادل اسرا و همچنین سخنان رئیس‌جمهوری ایالات متحده با محوریت غزه باید مدنظر قرار بگیرد، این است که مواضع دونالد ترامپ اصولاً برای تحت فشار قرار دادن کشورهای عربی مطرح شده تا بتواند دولت‌های مذکور را مورد هجمه سیاسی قرار دهند اما در حقیقت طرح او برای انتقال جمعیت غزه به کشورهای اطراف، اساساً قابل اجرا نیست و حتی اردن هم این موضوع را نپذیرفته است؛ به گونه‌ای که عبدالله دوم، پادشاه اردن در دیدار اخیر خود با ترامپ در کاخ سفید اجرای این طرح را غیر ممکن دانست و حتی مقامات مصر هم این موضوع را رد کرده و اعلام کردند که اگر این موضوع از سوی تیم ترامپ در دستور کار گفت‌وگوها قرار بگیرد، به واشنگتن سفر نخواهند کرد. بر همین اساس به نظر می‌رسد که اصل قضیه مسأله عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل است اما مقام‌های ایالات متحده به دنبال آن هستند با شانتاژ سیاسی و اعمال فشار بر کشورهای عربی، بحث و پرونده انتقال فلسطینی‌ها را مجدداً برجسته کنند تا در نهایت بتوانند امتیازات بیشتری از دولت‌های عربی کسب کنند.

وی ادامه داد: اینکه می‌گوییم تمام این قائله برای اعمال فشار سیاسی بر کشورهای عربی به پا شده به این دلیل است که اساساً اسرائیل و ایالات متحده حتی اگر قرار باشد جنگ در غزه را از سر بگیرند، باز هم نمی‌توانند اقدام عملیاتی در این منطقه از خود نشان دهند؛ چراکه ارتش رژیم صهیونیستی در شرایط کنونی به شدت فرسوده و خسته شده و تنها اقدامی که آنها می‌توانند انجام دهند، هدف قرار دادن غیرنظامیان غزه است. این در حالیست که بسیاری بر این عقیده هستند که غزه در شرایط فعلی می‌تواند همانند یک بمب متحرک برای اسرائیل و آمریکا عمل کند؛ به گونه‌ای که به اعتراف اسرائیلی‌ها و کارشناسان امور نظامی و امنیتی، حماس در جنگ اخیر به‌رغم تلاش‌های رژیم صهیونیستی توانسته پیروزی قابل توجهی کسب کند. بر همین اساس باید گفت که آمریکایی‌ها به دنبال اعمال فشار سیاسی بر کشورهای منطقه به خصوص عربستان سعودی هستند تا بتوانند امتیازهای بیشتری کسب کنند و در نهایت به سمت پیش بردن پرونده کرانه باختری حرکت کنند. لذا باید گفت که سناریویی که مدنظر ایالات متحده و اسرائیل است، به صورت عملیاتی در غزه قابل تحقق نیست.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در شرایط کنونی تبادل اسرا متوقف شده و اخیرا هم جهاد اسلامی خطاب به اسرائیل اعلام کرده که اگر بر اساس طرح ترامپ بخواهند اقدامی علیه غزه انجام دهند بدون شک مسئولیت اصلی آن با نتانیاهو خواهد بود. بر همین اساس اینکه دیده می‌شود فرستاده ویژه ترامپ به خاورمیانه وارد منطقه می‌شود، می‌تواند به این معنا باشد که ایالات متحده یک گام به عقب برداشته و نمی‌خواهد در این شرایط مجدداً به سمت تشدید تنش پیش برود؛ به عبارت دیگر اگر قرار بر این بود که از روز شنبه جنگ در غزه با تحریک ترامپ و اسرائیل شروع شود، فرستاده ترامپ وارد منطقه نمی‌شد و این بدان معناست که واشنگتن در این مورد تا حدودی با دید محافظه‌کارانه نگاه می‌کند و بر همین اساس فرستاده ترامپ وارد قطر و سرزمین‌های اشغالی خواهد شد. تا زمانی که سه مرحله تبادل اسرا در غزه انجام نشود اساساً نمی‌توان تحلیل خاصی از وضعیت این باریکه ارائه کرد؛ چراکه اگر اسرائیل بخواهد توافق آتش بس را زیر پا بگذارد همه چیز به صورت اتوماتیک، به مرحله اول برمی‌گردد. آنچه مسلم خواهد بود این است که مردم غزه در این منطقه باقی خواهند ماند و بدون آنها عملاً هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد.

وی خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که عربستان یا حداقل موقعیت محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد این کشور نسبت به دور اول ریاست جمهوری ترامپ بسیار مستحکم‌تر بوده و نگاه کشورهای عربی به وی به شدت تقویت شده است. بر این اساس می‌بینیم که عربستان سعودی بلافاصله پس از اظهارات ترامپ در قبال جمعیت غزه، پاسخ خود را ارائه کردند و گفتند تا زمانی که کشور مستقل فلسطین تشکیل نشود و بحران فعلی خاتمه نیابد هیچ اقدامی برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل انجام نخواهند داد. بر همین اساس باید گفت که جایگاه محمد بن سلمان در داخل و خارج عربستان سعودی نسبت به گذشته تقویت شده است. لذا کشورهای عربی هم از ریاض دفاع می‌کنند و اجلاس آینده سران عرب در قاهره هم نخست برای حمایت از اردن و مصر برگزار خواهد شد و از سوی دیگر آنها به دنبال تقویت موضع عربستان سعودی در قبال غزه هستند. اینکه اسرائیل اعلام کرده که جمعیت غزه باید به خاک عربستان منتقل شود به نوعی در حال نقض حاکمیت این کشور است و به همین دلیل اگر آمریکا بخواهد با موضع ترامپ در قبال غزه پیش بروند، عملاً این طرح عملیاتی نخواهد شد. این در حالیست که مسئله غزه و مقابله با طرح ترامپ برای اردن و مصر هم جنبه حیثیتی دارد؛ چراکه اگر آنها قبول کنند که جمعیت غزه به این دو کشور منتقل شوند، ترکیب جمعیتی به هم می‌ریزد.

میرابیان در پایان گفت: مسأله نهایی هم شرایط داخلی اسرائیل است. در این میان رهبر اپوزیسیون اسرائیل صراحتاً اعلام کرده که اگر نتانیاهو دنبال روی سناریوی ترامپ در قبال غزه باشد، بدون شک از این پس هیچ اسیری آزاد نخواهد شد. این در حالیست که متحدان نتانیاهو در کنست اعلام کرده‌اند که تا زمانی که روند تبادل اسرا با حماس جاری باشد آنها از وی حمایت سیاسی می‌کنند اما اگر این روند متوقف شود، این حمایت از وی برداشته می‌شود. به عبارت دیگر حمایت مخالفان نتانیاهو از وی هم با محوریت توافق تبادل اسرا انجام شده و اگر این روند متوقف شود ممکن است او و حزب لیکود با ضربات متعدد روبه‌رو شود. بر همین اساس اگر نخست‌وزیر اسرائیل نخواهد تبادل اسرا ادامه پیدا کند و جنگ در غزه شروع شود، بدون شک با مشکلات سیاسی در تل آویو روبه‌رو خواهد بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز