مصدقپور در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
تاثیر مواضع ترامپ و نتانیاهو علیه غزه بر وضعیت منطقه/ امکانسنجی شروع جنگ جدید در غزه
کارشناس مسائل منطقه گفت: اگر قرار باشد حملات مجدد از ناحیه اسرائیل و با چراغ سبز رئیسجمهوری آمریکا به غزه شروع شود ممکن است کشورهای عربی مانند اردن و مصر درگیر اعتراضات داخلی شوند.
مصدق مصدقپور، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به مواضع اخیر ترامپ در خصوص غزه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: واقعیت این است که سخنان ترامپ در مورد غزه و همچنین مالکیت آن، به نوعی به شخصیت وی و همچنین اهداف او از ارتباط با اسرائیل مربوط است. رئیس جمهور آمریکا همانند دور اول دولت خود سعی میکند با سخنان صریح و ساختارشکنانه در وهله اول اعلام کند که مواضعش همچنان تند و تیز است و در وهله دوم کوشش میکند بازخورد این اقدامات و سخنان خود را دریافت و سپس بررسی کند. او میخواهد با چنگ و دندان نشان دادن در انواع و اقسام پروندهها و حالا به خصوص در پرونده غزه همسو با سیاستهای بنیامین نتانیاهو گام بردارد تا منافع اسرائیل در نهایت تامین شود. آنچه در مورد غزه و سخنان وی در باب خرید یا تسلط بر غزه باید مورد توجه قرار بگیرد این است که اساساً ما با سلطه جنبش صهیونیسم بر کاخ سفید و تمامیت ایالات متحده روبهرو هستیم. به عنوان نمونه اخیراً نخست وزیر اسرائیل اعلام کرده بود که ساکنان غزه باید به عربستان سعودی منتقل شوند و حالا هم بحث کوچاندن ساکنان این باریکه توسط ترامپ مطرح است که نشان میدهد اگرچه بحث تبادل اسرا و آتش بس مطرح است اما همچنان آنها به تسلط غزه چشم دارند.
وی ادامه داد: این وضعیت موجب شده تا خواستههای نتانیاهو و ترامپ باعث شود که بسیاری از کشورهای عربی منطقه مانند اردن و مصر و حتی عربستان سعودی علیه اسرائیل موضع بگیرند و حتی کار به جایی رسیده که دبیرکل سازمان ملل متحد هم نسبت به این طرح ترامپ و رژیم صهیونیستی واکنش منفی نشان داده است. در این بین بحث انتقال فلسطینیها به عربستان، از سوی مقامات ارشد ریاض مورد انتقاد جدی قرار گرفته و همین مسئله میتواند بر عادیسازی روابط احتمالی عربستان و اسرائیل تاثیر منفی بگذارد. این در حالیست که دونالد ترامپ تهدید کرده که اگر اسرای اسرائیل به صورت کامل و یکجا آزاد نشوند، احتمال دارد که تا اوایل هفته آینده اسرائیل حماس را مورد هدف قرار دهد که به نظرم این سخنان رئیس جمهوری ایالات متحده را باید فرار رو به جلو و تهدید شکلی قلمداد کرد. نکته مهم این است که جامعه اردن و مصر عملاً با این اقدامات اسرائیل و ایالات متحده مخالف هستند و حتی واکنشهای تندی از سوی شهروندان این دو کشور متوجه سران قاهره و امان شده است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: اگر به سخنان دونالد ترامپ طی هفتههای گذشته با محوریت خاورمیانه و به خصوص پرونده غزه توجه کنیم، میبینیم که او برخلاف مواضعی که در خصوص جنگ غزه یا اوکراین اتخاذ کرد، تلاش دارد تا مجدداً یک درگیری جدید را به منطقه و غزه تحمیل کند و اساساً باید گفت که رئیس جمهوری آمریکا در شرایط کنونی برخلاف وعدههای انتخاباتی که داده بود، عمل میکند. اینکه مقامات ارشد کشورهای عربی چه اقدامی را در دستور کار قرار خواهند داد مشخص نیست و حتی نباید به مانور سیاسی و رسانهای آنها چندان دل خوش کرد. اینکه عبدالله دوم، پادشاه اردن یا رئیس جمهوری مصر با طرح انتقال ساکنان غزه مخالفت میکنند اساساً یک موضع طبیعی و عادی به نظر میرسد اما مدل برخورد آنها با ترامپ به گونهای است که از اقدامات وی نگران هستند؛ چراکه ترامپ به دنبال خرید سرزمینهای آنها است و در نهایت باز هم نگاه اقتصادی وی بر این پرونده حاکم میشود. با این وجود فکر نمیکنم که ترامپ خواهان آن باشد که مجدداً در غزه یک جنگ جدید رخ دهد و اسرائیل دوباره درگیر آن شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته بسیار مهم این است که نتانیاهو در شرایط فعلی داخلی در سرزمینهای اشغالی و همچنین در اوضاع و احوال حاکم بر منطقه و نظام بینالملل، به شدت به دنبال آن است که بتواند وارد جنگ جدید با حماس در غزه شود تا بتواند از زیر بار مشکلات جاری در کابینه و اسرائیل فرار کند. بدون شک طولانی شدن مدت جنگ و درگیری با محوریت غزه و حماس به نفع او خواهد بود و این در حالیست که حالا ترامپ در کاخ سفید مستقر است و نگاه محافظهکارانه او میتواند به نفع نتانیاهو مصرف شود. تمام مسائل در حالی رخ میدهد که آوارگان فلسطینی مجدداً به غزه بازگشتند و در مناطق شمالی هم مستقر شدند و در این میان باید توجه داشت که حماس هم موضع خاص خود را دارد. این در حالیست که ساکنان غزه با مشکلات عدیده روبهرو هستند و عملاً همین حالا زندگی عادی آنها با زاویههای متعدد همراه است. به همین دلیل اگر قرار باشد حملات مجدد از ناحیه اسرائیل و با چراغ سبز ترامپ به غزه شروع شود و یا اینکه سناریوی جابهجایی اجباری ساکنان غزه عملیاتی شود، ممکن است که در کشورهای اسلامی و عربی شهروندان آنها دست به تجمعات اعتراضی گسترده بزنند که همین موضوع میتواند برای مقامات کشورهایی مانند اردن یا مصر یک بحران جدید داخلی به وجود بیاورد.