بیگدلی در گفتوگو با ایلنا:
روسیه از منازعه اوکراین به راحتی کنار نمیکشد/ عمیق شدن جدال غرب با مسکو در محور نظامی و هستهای
کارشناس مسائل بینالملل گفت: غربیها، از هرگونه اقدام و واکنش تند روسیه هراس دارند و به همین دلیل واشنگتن و لندن به گونهای باید حرکت کنند که کمترین هزینه برای آنها از سوی مسکو نوشته شود.
علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به تشدید تنش میان غرب و روسیه با محوریت اوکراین در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: واقعیت این است که جنگ اوکراین از همان ابتدای امر نباید اتفاق میافتاد اما باید متوجه بود که روسیه اعتقاد دارد که بخش زیادی از ساکنان مناطق شرقی اوکراین و حتی سایر نواحی دیگر این کشور روستبار هستند و از سوی دیگر باید متوجه بود که مسکو بنیان سیاست خارجی خود را عموماً بر مسائل تهاجمی و تقابل با غرب استوار کرده است. نکتهای که باید در اینجا مورد توجه قرار بگیرد این است که غرب به رهبری ایالات متحده بیش از اندازه خود را درگیر پرونده اوکراین و جنگ این کشور با روسیه کرده و از سوی دیگر انگلیس هم به عنوان شریک سنتی آمریکا همچنان بر این عقیده است که باید با روسیه مقابله کرد و حالا همین خصومت بیش از اندازه عمیق شده و بر همین اساس است که میگویم غرب بیشتر از هر جناح دیگری خود را درگیر این جنگ کرده است.
وی ادامه داد: مسئله دیگر این است که روسها اساساً در موارد این چنینی بی پروا عمل میکنند و بر همین اساس میتوان گفت که مسکو به راحتی از یک منازعه چند ضلعی مانند جنگ اوکراین کنار نخواهد کشید. به همین علت اعطای مجوز حمله به خاک روسیه با موشکهای دوربرد به اوکراین را باید یک اقدام خطرناک از سوی جو بایدن و دموکراتهای حاکم بر کاخ سفید بدانیم؛ چراکه استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد آمریکا، انگلیس و حتی فرانسه میتواند جنگ را عمیقتر و حتی طولانیتر کند که خروجی آن هم بدون شک با گذشته متفاوت خواهد بود. با این وجود دولت فعلی ایالات متحده صرفاً حدود دو ماه دیگر در کاخ سفید مستقر است و این در حالیست که دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده همچنان بر شعارهای خود مبنی بر پایان سریع جنگ اوکراین تأکید دارد اما این موضوع به این راحتی اتفاق نخواهد افتاد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دموکراتها به دلیل نگاه به بیرون از ایالات متحده و سیاست خارجی متفاوت خود نسبت به جمهوریخواهان، بدون شک در تضاد با ترامپ قرار دارند و همین موضوع حالا جنگ اوکراین را وارد فاز جدید کرده است. در مقابل روسیه هم در پاسخ به اقدامهای اوکراین و حمایت غرب در خصوص استفاده از تسلیحات دوربرد، دست به اجرای حمله جدید علیه اوکراین زد و با شلیک موشکهای جدید خود یک پیام مشخص را به غرب و همچنین کییف ارائه کرد. به همین جهت زد و خورد ممکن است دامنه جدید به خود بگیرد و در مقابل اوکراین هم سعی میکند تا یک توازن مشخص را به وجود بیاورد. این در حالیست که روسها اعلام کردند کشورهای غربی که حامی اوکراین در حمله به عمق روسیه هستند، در آینده نه چندان دور هزینههای گزافی پرداخت خواهند کرد و همین مسئله به انضمام مواضع اخیر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری فدراسیون روسیه نشان میدهد که مسکو به دنبال ارائه یک پاسخ مشخص به اوکراین و سایر کشورهای غربی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: آنچه میبایست مورد نظر قرار بگیرد این است که ایالات متحده و انگلیس به عنوان دو ضلع اصلی این بحران باید به گونهای عمل کنند که جنگ بیش از این عمیق و گستردهتر نشود و در نهایت دو طرف را بر سر رسیدن به یک توافق تشویق کنند. انگلیسیها و به صورت کلی غربیها، از هرگونه اقدام و واکنش تند روسیه هراس دارند و به همین دلیل واشنگتن و لندن به گونهای باید حرکت کنند که کمترین هزینه برای آنها از سوی مسکو نوشته شود. روسیه خود را هیچگاه متعلق به غرب و اتحادیه اروپا ندانسته و به همین دلیل یک احساس بیگانگی نسبت به اروپا داشته و دارد و به همین جهت است که میگویم غرب میبایست روسیه را مهار کند و نباید دست به اقدامی بزند که مسکو در جهت تلافی کردن تحریک شود و یکباره یک بحران عمیقتر از وضعیت کنونی خلق شود.