مکی در گفتوگو با ایلنا:
دلایل افتتاح پایگاه نظامی آمریکا در لهستان حزبی نیست/ اروپا و آمریکا با وجود آتشبس در اوکراین، مهار روسیه را دنبال خواهند کرد
کارشناس مسائل اروپا گفت: پیمانهای دیگری مانند پیمان آکوس در کنار ناتو در حال شکلگیری یا تقویت است تا بتوانند چین و روسیه را تحت فشار قرار داده یا هزینههای آنها را افزایش بدهند.
مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا با اشاره به افتتاح پایگاه نظامی آمریکا در لهستان و تبعات آن بر مناسبات غرب با روسیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: افتتاح پایگاه نظامی ایالات متحده در لهستان اساساً یک طرح قدیمی است و قرار بود که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما این پایگاه افتتاح شود. در همان موقع اعلام شد که قرار است یک سپر موشکی و پدافندی در این پایگاه برای مقابله با موشکهای ایران تعبیه شود اما در همان زمان به صورت ضمنی بحث مقابله با روسیه هم مطرح بود. بسیاری از کشورهای اروپایی به خصوص آلمان و فرانسه در آن روزگار با طرح دفاع موشکی آمریکا در لهستان مخالف بودند اما حالا به هر ترتیب با توجه به اینکه ناتو و غرب با روسها در چالش مستقیم قرار دارند، مجدداً شاهد آن هستیم که مقامهای لهستان یکی از اهداف اصلی افتتاح این پایگاه نظامی را مقابله با روسیه اعلام کردند.
وی ادامه داد: نکته اینجاست که این طرح در آخرین روزهای دولت بایدن اجرایی شده اما باید توجه شود که این طرح و افتتاح پایگاه مذکور یک بحث حزبی به حساب نمیآید، بلکه این مسئله ریشه در راهبرد کلان امنیت ملی آمریکا دارد و با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید قرار نیست تغییری در آن ایجاد شود. این در حالیست که با آمدن او حتی ممکن است اوضاع و احوال به سمت و سوی دیگر پیش برود و باید متوجه بود که سطح تصمیمگیری فقط معطوف به کاخ سفید نیست و از سوی دیگر باید توجه شود که امکان سنجیدهتر عمل کردن ترامپ در این دوره از دولت وی کاملاً محسوس است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: ترامپ در دور اول دولت خود با پوتین دیدار کوتاهی داشت اما حالا او در شرایط کنونی به دنبال تحقق اهداف دیگری است که یکی از آنها را باید به پایان رساندن جنگ اوکراین دانست. در این راستا به نظر میرسد که حتی اگر روسیه با اوکراین به یک آتش بس و صلح مشخص دست پیدا کند، باز هم سیاست مهار روسیه در مرزهای این کشور توسط اروپا و آمریکا کنار گذاشته نمیشود و ادامه خواهد داشت؛ چراکه این موضوع یک راهبرد کلی و کلان در ایالات متحده و اتحادیه اروپا علیه روسها به حساب میآید. باید توجه شود که سخنان مقامات اروپا هم در این راستا گویای ترس آنها از بازگشت ترامپ به کاخ سفید است؛ به گونهای که آنها طی یک هفته گذشته مواضع مختلفی را در خصوص چگونگی مواجهه بروکسل با اتحادیه اروپا مطرح کردهاند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این راستا رسانههای ایالات متحده و اروپا تحلیلهای گوناگونی را منتشر کردند که نشان از نگرانی کشورهای اروپایی در قبال نگاه ترامپ به آنها و خصوصاً ناتو دارد. این در حالیست که ترامپ معتقد است کمکهای ارائه شده به اوکراین باید طی دههها و سالهای آینده به نوعی به آمریکا برگردد و حتی احتمال دارد رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده هم در این راستا مشکلات متعددی را به وجود بیاورد. به هر ترتیب اینکه ترامپ چگونه با ناتو و کشورهای اروپایی برخورد خواهد کرد و مدل مواجهه او با آنها چگونه خواهد بود همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. نکته مهم این است که در کنار ناتو پیمانهای دیگری مانند پیمان آکوس و غیره در حال شکلگیری یا تقویت است تا در نهایت بتوانند چین و روسیه را تحت فشار قرار دهند یا هزینههای آنها را افزایش بدهند.