«محمود الهاشمی»، تحلیلگر سیاسی عراق در تشریح ابعاد سیاسی و اقتصادی و امنیتی عراق در سالی که گذشت، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: عراق در سال ۲۰۲۲ حوادث دشوار و پیچیدهای را تجربه کرد که بر بیشتر جنبههای زندگی، چه در پرونده امنیتی پس از هجوم هواداران جنبش «مقتدی صدر» به منطقه سبز بغداد و سیطره بر ساختمان پارلمان و چه در پرونده سیاسی با تشکیل فراکسیون سیاسی و غیاب بیشتر جناحهای شیعه در آن اثر گذاشت اما تحولات صحنه سیاسی منجر به خروج جریان صدر از عملیات سیاسی و تشکیل ائتلاف دولتی شد که در آن «چارچوب هماهنگی شیعه» به مهره مهم در معادلات سیاسی تبدیل و سرانجام «محمد شیاع السودانی» به عنوان نخستوزیر و «عبداللطیف رشید» به عنوان رئیس جمهور عراق منصوب شدند.
در ادامه به مهم ترین وقایع عراق در سال ۲۰۲۲ اشاره می کنیم:
رویدادهای سیاسی
در نخستین روز سال جدید هزاران نفر از مردم عراق برای بزرگداشت یاد فرماندهان مقاومت که در جنایت آمریکا در فرودگه بین المللی بغداد به شهادت رسیدند، در میدان «الحریه» در منطقه «الکراده» در مرکز بغداد تجمع کردند.
-عراق در سال ۲۰۲۲ شاهد بزرگترین بحران سیاسی از زمان حمله آمریکا در سال ۲۰۰۳ در پی اعلام نتایج انتخابات پارلمانی در سال ۲۰۲۱ بود.
سال ۲۰۲۲ با برگزاری نخستین جلسه پارلمان در ژانویه آغاز و «محمد الحلبوسی» برای دومین بار به عنوان رئیس پارلمان انتخاب شد، البته این گام در زمره سه اقدام لازم برای تشکیل دولت بود که سیاستمداران عراقی تنها پس از گذشت ۱۰ ماه به موفقیت رسیدند.
-ائتلاف جریان صدر در انتخاب رئیس جمهوری و تشکیل دولت ناکام ماند و این امر منجر به استعفای هر ۷۳ نماینده این جریان از پارلمان و وارد کردن شوک سیاسی و ناآرامیهای پس از آن و سرانجام کناره گیری مقتدی صدر از صحنه سیاسی شد.
- سرانجام ائتلاف هماهنگی شیعه از تشکیل فراکسیون اکثریت با ۱۳۸ نماینده خبر داد و رئیسجمهوری جدید با حضور ۲۷۷ نماینده انتخاب شد. روز پنج شنبه ۲۷ اکتبر محمد شیاع السودانی، نخستوزیر مکلف خواستار تشکیل جلسه پارلمان برای دادن رای اعتماد به کابینه به منظور تشکیل دولت جدید شد. با رای اعتماد پارلمان، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر پیشین عراق قدرت را به السودانی تحویل داد.
- دولت السودانی برای پی گیری پرونده مفاسد اقتصادی هیئت عالی مبارزه با فساد را تشکیل داد.
-از مهم ترین تحولات عراق در عرصه سیاست خارجی پر رنگ شدن نقش بغداد در فعالیت های سیاسی کشورهای همسایه به ویژه مشارکت در نشست «العقبه»، در اردن و برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان در بغداد و تصویب ممنوعیت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به عنوان قانون در پارلمان عراق و تعیین مجازات اعدام برای نقض این قانون بود. طی ماه های آخیر سال گذشته و اوایل سال جاری تحرک دیپلماتیک عراق پر رنگ تر شد و السودانی سلسله سفرهایی را به جمهوری اسلامی و عربستان سعودی و کویت و اردن و فرانسه و آلمان انجام داد.
رویدادهای اقتصادی:
مهم ترین تحولات اقتصادی عراق در سال گذشته:
-تحقق بالاترین نرخ رشد اقتصادی معادل ۹ و سه دهم درصد.
- تحقق بالاترین ذخایر نقدی تاریخ عراق با بیش از ۹۰ میلیارد دلار.
- کسب بیشترین درآمد نفتی با بیش از ۱۱۵ میلیارد دلار.
- تحقق بزرگترین مازاد مالی دولت حدود ۴۵ تریلیون دینار.
- وقوع بالاترین سطح نرخ دلار در برابر دینار از سال ۲۰۰۴ تاکنون.
- تحقق بزرگترین استخدام دولتی در تاریخ عراق.
- وقوع بزرگترین سرقت از زمان تأسیس دولت عراق در سال ۱۹۲۱ که از منابع مالیاتی در حدود سه تریلیون و ۷۰۰ بیلیون دینار به سرقت رفت.
- تجربه یک سال بدون بودجه.
- صدور رأی دادگاه فدرال مبنی بر مغایرت قانون نفت و گاز کردستان و غیرقانونی بودن فعالیت نفت و گاز در آن و واگذاری مدیریت این پرونده به دولت مرکزی.
- افزایش نرخ دلار آمریکا در برابر دینار عراق به ۱۵۰ هزار دینار در مقابل هر ۱۰۰ دلار و اقدامات بانک مرکزی عراق برای حل بحران پس از حذف بانک های «علی غلام» از حراج ارز.
-تصویب قانون حمایت اضطراری از امنیت غذایی و توسعه در پارلمان عراق.
-دستگیری متهم اول پرونده مفاسد مالیاتی به نام «نور زهیر جاسم» هنگام فرار با هواپیمای شخصی از فرودگاه بین المللی بغداد به مقصد فرودگاه آتاتورک استانبول.
مهمترین رویدادهای امنیتی در عراق
- هدف قرار گرفتن پایگاه آمریکایی «ویکتوریا» در فرودگاه بغداد همزمان با دومین سالگرد هدف قرار دادن فرماندهان مقاومت.
- عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق.
تحرکات قابل توجه گروه تروریستی داعش در استان دیاله که با وجود آرامش نسبی در شهرهای دیگر، نیروهای امنیتی و غیرنظامیان را هدف قرار داده و گزارش هایی از ترور و آدم ربایی منتشر شد.
- حادثه تروریستی که منجر به کشته شدن ۱۱ نیروی امنیتی ارتش عراق در منطقه «ام الکرامی» در منطقه العظیم واقع در استان دیاله شد.
در مقابل، نیروهای پلیس، ارتش، نیروهای مبارزه با تروریسم و نیروهای حشدالشعبی عملیاتهای جداگانه و مشترکی را به صورت گسترده انجام دادند.
واگذاری وظایف امنیتی در شهرها از ارتش به پلیس.
- حمله موشکی به پایگاه عین الاسد وابسته به ارتش اشغالگر آمریکا در استان الانبار و آمادهباش ارتش آمریکا در سایه شکست سیستم دفاعی در مقابله با این موشکها.
انتهای پیام/