مجلسی در گفتوگو با ایلنا:
مردم از ترس راست افراطی به سمت مکرون متمایل میشوند/ ائتلاف «لوپن» و «زمور» بعید است/ راستافراطی میخواهد صدای خود را بلند نگه دارد
تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: اوضاع در فرانسه به حدی دگرگون شده که رئیسجمهوری فعلی این کشور به عنوان یک گزینه میانه و یک مهره مثبت قلمداد میشود که دلیلش ترس عمومی از راست افراطی است.
«فریدون مجلسی» تحلیلگر مسائل بینالملل در تشریح آخرین وضعیت انتخابات ریاستجمهوری فرانسه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: پیشبینی نتایج انتخابات ریاستجمهوری فرانسه در شرایط کنونی مشکل بوده و باعث تأسف است که در فرانسه از احزاب سوسیال دموکرات که روزی ساز و کار سیاسی و اقتصادی این کشور را شکل داده بودند، حرفی زده نمیشود. متأسفانه گروههای افراطی و دستراستی از چند سال پیش در این کشور دست به کار شدند و اوضاع به حدی دگرگون شده است که حالا امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه به عنوان یک گزینه معقول ارزیابی میشود. وضعیت در این کشور از حیث سیاست داخلی و مسائل حزبی به سمت و سویی رفته است که رئیسجمهور فعلی را جناح میانه و یک مهره مثبت تلقی میکنند و در اینجا مردم از ترس راست افراطی به ماکرون و حزب «جمهوری به پیش» رأی خواهند داد.
وی ادامه داد: آنچه نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد این است که امانوئل ماکرون در دور نخست انتخابات از «مارین لوپن» پیشی خواهد گرفت و حتی گفته میشود در دور دوم هم شاهد همین اتفاق خواهیم بود. اینکه مردم فرانسه غالباً به ماکرون رأی خواهند داد، ریشه در تقویت جناح راست افراطی در پاریس دارد و البته باید گفت که این موضوع صرفاً مختص فرانسه نیست، بلکه در آلمان و برخی دیگر از کشورهای اروپایی هم شاهد چنین موضوعی هستیم و راستهای افراطی به نوعی اوضاع را در دست دارند. اینکه چرا چنین جریانهایی در فرانسه اوضاع را به نفع خود رقم زدهاند عملاً ریشه آن در دگرگونیهای به وجود آمده در جهان کنونی است. وضعیت فعلی تلألو سیطره غرب بر منابع جهانی است که از دههها و قرنها پیش تاکنون ادامه دارد و حالا این کشورها مجبور شدهاند تا ساختار رفاهی خود را تغییر دهند.
این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: به عنوان مثال خیزش جلیقهزردها در پاریس دقیقاً نمایانگر همین وضعیت است و به نوعی نشان میدهد که اوضاع در شرایط کنونی اگرچه به نفع ماکرون نیست اما مردم فرانسه احتمالاً از ترس جناحهای افراطی به وی رأی خواهند داد. موضوع دیگر، بحث پناهجویان و مهاجرانی است که از سال ۲۰۱۵ میلادی و به دلیل برخاستن موج بحران در عراق، سوریه و افغانستان راهی اروپا و به خصوص فرانسه شدند. حالا هم سیل جدیدی از آوارگان این بار از سوی اوکراین به سمت قارهسبز و به خصوص فرانسه جاری شده و به همین دلیل شاهد آن هستیم که امانوئل ماکرون به نوعی نمیخواهد برای خودش قبل از برگزاری انتخابات، چالش جدید در سیاست خارجی به وجود بیاورد. اینکه میبینیم اخیراً نخست وزیر لهستان به دلیل گفتوگوی ماکرون با پوتین از وی انتقاد میکند، موضوعی است که بدون شک توسط مخالفان و نامزدهای دیگر علیه ماکرون مورد استفاده قرار میگیرد.
مجلسی افزود: با توجه به شرایط فعلی تصور میشود که رئیسجمهور فعلی فرانسه در مقایسه با دو نیروی دست راستی کشورش یعنی مارین لوپن، رهبر حزب اجتماع ملی و «اریک زمور»، رهبر حزب «تسخیر مجدد»، وضعیت بهتری خواهد داشت. آنچه در این میان برای بسیاری از تحلیلگران به عنوان یک پرسش باقی مانده این است که آیا لوپن و زمور با یکدیگر ائتلاف خواهند کرد یا خیر؟ پاسخ به این پرسش شاید برای بسیاری از تحلیلگران و مفسران سیاسی آسان باشد اما واقعاً مشخص نیست که دو طرف در کدام تقاطع سیاسی با یکدیگر برخورد میکنند یا به ائتلاف میپردازند. آنها در برخی از محورها با یکدیگر اختلاف دارند اما در کل نیروهای راستگرا سعی میکنند صدای خود را علیه ماکرون بلند کنند و به همین دلیل معتقدم که ائتلاف علنی و نهایی میان این دو، تا حد زیادی دور از ذهن است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این بین کسانی وجود دارند که میخواهند وضعیت کنونی فرانسه همانند گذشته ادامه داشته باشد ولی حتی ائتلاف این گروههای دست راستی بدون تردید منجر به روی کار آمدن یک دولت ناسیونالیست نخواهد شد. معتقدم در شرایط کنونی امانوئل ماکرون با چالشهای زیادی روبهرو است که یکی از آنها میتواند پرونده جلیقهزردها باشد. متأسفانه بر خلاف آنچه که در ایران گفته میشود و مورد تأیید برخی از محافل قرار دارد، جلیقهزردها یک ایدئولوژی مشخص ندارند ولی در کشور ما بسیاری از به اصطلاح تحلیلگران و متخصصان مسائل اروپا این جنبش را یک جریان ضدسرمایهداری معرفی میکنند در صورتی که اینگونه نیست. به هر ترتیب این جنبش شاید بتواند آرای ماکرون را متزلزل و چهره او را مخدوش کند اما به هر ترتیب فکر نمیکنم چندان تاثیری بتواند روی کلیت انتخابات فرانسه داشته باشند.