رئیس ائتلاف بینالمللی مبارزه با مصونیت از مجازات:
بسته شدن پرونده خاشقجی در ترکیه، هدیه آنکارا به سعودیها بود/ دادستان استانبول برای دور زدن پرونده تحت فشار قرار گرفت
رئیس سازمان ائتلاف بینالمللی مبارزه با مصونیت از مجازات تاکید کرد که بسته شدن پرونده روزنامهنگار مقتول سعودی در ترکیه هدیهای است که مقامهای دولت ترکیه به سعودیها میدهند تا پذیرای آنها در عربستان باشند.
از زمان قتل «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول در اکتبر ۲۰۱۸، پرونده وی مراحل بسیاری را پشت سر گذاشته و گزارشهای متعددی درباره روند بررسی موضوع و شیوه قتل و عاملان جنایت منتشر شده است. در ابتدای انتشار اخبار مرتبط با ترور خاشقجی، ترکیه اصرار بر بررسی این پرونده و محاکمه مظنونان جنایت در خاک خود به دلیل ارتکاب آن در این کشور داشته است و بارها ضمن محکوم کردن این جنایت، خواستار تحویل عاملان اصلی ترور از سوی مقامهای سعودی به آنکارا شده است. اما اخیرا و پس از انتشار اخبار و گزارشهایی درباره همگرایی جدید ریاض و آنکارا و خیز آنها به سمت احیای روابط، چرخشی در نگرش ترکیه به پرونده خاشقجی ایجاد و ماجرای ترور در دستگاه قضای این کشور کمرنگ شده است به گونه ای که اخیرا دادستان استانبول خواستار توقف رسیدگی به پرونده و تحویل آن به مقامهای سعودی شد.
«می صبحی الخنساء»، رئیس سازمان ائتلاف بینالمللی مبارزه با مصونیت از مجازات و حقوقدان لبنانی در تشریح چرایی این چرخش در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: دادستان عمومی استانبول تحت فشارهای سیاسی و اقتصادی و در پی احیای روابط ترکیه با پادشاهی عربستان سعودی، درخواستی را به وزیر دادگستری ترکیه با هدف حذف دخالت این کشور در پرونده ترور روزنامهنگار منتقد سعودی که افکار عمومی جهان را تکان داد، ارائه کرد و خواستار ارجاع پرونده برای پیگیری تحقیقات و صدور حکم به عربستان سعودی شد.
خنسا در ادامه افزود: حال باید دید چه فرصتهای قانونی برای بسته شدن پروندهای که روابط بین ریاض و آنکارا را تیره کرده بود، وجود دارد؟
وی تصریح کرد: توجیهاتی که دادستان عمومی ترکیه مطرح کرده است، غیرقانونی و غیرمنطقی است و با قوانین ترکیه که اختیاراتی را به قوه قضائیه این کشور در زمینه جرایم بینالمللی میدهد، تناقض دارد، زیرا این جنایت در خاک ترکیه رخ داده است.
این حقوقدان لبنانی تصریح کرد: کاملا واضح است که این تصمیم بر حاکمیت ترکیه تأثیر میگذارد و حق تعقیب عاملان جنایت را طبق قوانین این کشور از آن سلب میکند. تلاش چندانی برای پی بردن به این نتیجه نیاز نیست.
وی تاکید کرد: قطعا پلیس بینالملل در جلب متهمان به ترکیه برای مجازات آنها نقش داشته است، به ویژه اینکه جنایت خاشقجی جنایت فجیعی بوده و جسد او تکه تکه شده تا این لحظه کسی خبر ندارد سرنوشت این تکهها چه شده است.
خنسا افزود: «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه دستگاه قضای این کشور را برای جمع کردن پرونده خاشقجی تحت فشار قرار میدهد و گواه این ادعا آن است که شخص وی مدتی پیش اعلام کرد که قصد دارد به ریاض سفر کند.
این حقوقدان لبنانی در پایان تصریح کرد: بنابراین بسته شدن پرونده خاشقجی در ترکیه هدیهای است که مقامهای دولت ترکیه به سعودیها میدهند تا پذیرای آنها در عربستان باشند.