مکی در گفتوگو با ایلنا بررسی کرد:
میزان اقبال عمومی به راستگراهای افراطی فرانسه در انتخابات آینده/ دلایل فاصله گرفتن افکار عمومی از ماکرون
کارشناس مسائل اروپا گفت: عدم تحقق مطالبات رئیسجمهوری فعلی فرانسه و برجسته شدن بحث مهاجران باعث شد تا فضای تنفس برای راستگراهای فرانسه فراهم شود.
«مرتضی مکی» کارشناس مسائل اروپا با اشاره به شروع رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و اعلام حضور نامزد راستگراهای افراطی در این انتخابات در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در شرایط فعلی پنج ماه به انتخابات ریاست جمهوری فرانسه باقی مانده است و شاهد جنب و جوشهای سیاسی در این کشور از سوی طیفهای گوناگون هستیم. این وضعیت در حالی به وجود آمده که بسیاری معتقدند نمیتوانیم مدعی آرام بودن اوضاع و احوال فرانسه باشیم، اما قبل از هر چیز باید به عقب برگردیم و به دلایل پیروزی امانوئل ماکرون توجه کنیم. درسال ۲۰۱۷ حزب سوسیالیست فرانسه در انتخابات به حاشیه رفت و کمتر از هفت و نیم درصد آرا را به خود اختصاص داد. حزب راستمیانه جمهوریخواه هم نتوانست با قدرت تمام وارد عرصه شود و در نهایت شاهد حضور امانوئل مکرون در انتخابات به عنوان یک شخصی که سیاست میانه را دنبال میکند بودیم.
وی ادامه داد: باید توجه داشته باشیم تغییر و تحولهای فعلی که در فرانسه به وجود آمده و اعتراضات گاه و بیگاهی که طی سالهای گذشته صورت گرفت، نشان از آن داشت که مردم مطالبات خود را تحققیافته ندیدند و به همین دلیل آنها در سال ۲۰۱۷ به سمت ماکرون جذب شدند. ماکرون با شعارها و وعدههایی مانند اصلاحات و اجرای عدالت وارد میدان شد و اوضاع را به نفع خود تغییر داد اما حالا بسیاری از منتقدان وی اعتقاد دارند که او طی چهار سال گذشته نتوانست به شعارهایی که مطرح کرده بود، جامه عمل بپوشاند. برخی دیگر معتقدند ماکرون چهره جذابی از سیاست را برای مردم به وجود نیاورد و به همین دلیل شهروندان فرانسه از وی تا حدود زیادی فاصله گرفتهاند. این در حالی است که مارین لوپن با استفاده از این فضا به عنوان رهبر جبهه ملی فرانسه به نفع خود استفاده کرده و حالا هم شاهد ظهور نامزد راست افراطی یعنی «اریک زمور» در عرصه سیاست فرانسه هستیم.
این تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: بسیاری از منتقدان راست افراطی از اریک زمور به عنوان «ترامپِ فرانسه» یاد میکنند. نامزد راستافراطی فرانسه عملاً شعارهای ساختارشکنانه سر میدهد و اساساً همزیستی مسالمتآمیز میان اقوام و مذاهب را با چالش جدی روبهرو خواهد کرد. توجه داشته باشید که نامزد راستافراطی فرانسه صراحتاً بیان کرده که هر کسی با جریان آنها همنظر و همعقیده نباشد عملاً یک فرانسوی نیست و حتی خواهان اخراج این افراد از فرانسه شده است بر این اساس معتقدم راستگراهای افراطی فرانسه ممکن است که با رفتار رادیکال خود بتوانند به آرای ماکرون اضافه کنند اما به هر ترتیب حضور شخصی مانند اریک زمور در ساختار سیاسی این کشور و به خصوص در انتخابات آتی ریاست جمهوری فرانسه میتواند مشکلات عدیدهای را به وجود بیاورد. اگر اریک زمور در انتخابات برنده شود یا راستگراهای افراطی بیش از حد در این کشور قدرت بگیرند، بدون تردید این موضوع یک چالش و مسأله جدی برای سایر کشورهای اروپایی خواهد بود.
مکی افزود: توجه داشته باشید احزاب راستگرای افراطی در زمانی ظهور میکنند که اساساً دولتهای هر کشور با چالشهای چند ضلعی اعم از اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی روبهرو میشوند. این جریانها عملاً یک تهدید برای حکومتهای اروپا و حتی دموکراسی غربی به حساب میآیند که مبدأ رشد آنها را باید از سال ۲۰۰۸ دانست. به همین دلیل آنها زمانی که دولتهای رفاه در کشورهای اروپایی به حاشیه رفت و نابرابری افزایش پیدا کرد و در نهایت مهاجران وارد اروپا شدند، دست به خیزش زدند و حالا جناح راست افراطی متاسفانه صاحب یک گفتمان در اروپا شده است. در این میان طیف راست میانه هم برای حفظ پایگاه اجتماعی خود به سمت شعارهای راست افراطی میرود و این نشان میدهد که یک گرایش و تغییر رویکرد علنی در این میان به وقوع پیوسته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: راستهای افراطی در وضعیت فعلی مسأله مهاجران را یک چالش اجتماعی - سیاسی و در نهایت دارای تبعات اقتصادی میدانند و همین مساله به اهرم فشار آنها علیه دولتهای مستقر در پایتختهای اروپایی تبدیل شده است. عدهای دیگر هم با نامزدی اریک زمور در فرانسه معتقدند که جناح مارین لوپن با راستهای افراطی وارد ائتلاف میشود اما فکر نمیکنم که شخصی مانند لوپن بخواهد برچسب ضد یهودیت بر پیشانیاش حک شود و از این نظر بعید به نظر میرسد که این دو جناح با یکدیگر ائتلاف کنند. حال باید دید که طی ماههای آینده موضع لوپن و ماکرون چه خواهد بود و در نهایت نامزد راست افراطی فرانسه چگونه مانور روانی خود را جلو میبرد.