خبرگزاری کار ایران

ذاکریان در گفت‌وگو با ایلنا:

ادبیات بین‌المللی تل‌آویو باعث سکوت دنیا در قبال جنایاتش شده است/ ماهیت دیده‌بان حقوق‌بشر مردم نهاد است نه حکومتی

ادبیات بین‌المللی تل‌آویو باعث سکوت دنیا در قبال جنایاتش شده است/ ماهیت دیده‌بان حقوق‌بشر مردم نهاد است نه حکومتی
کد خبر : ۱۱۱۰۴۹۷

کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل گفت: تمام افراد حاضر در ساختار سیاسی، نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی ادبیات حاکم بر روابط بین‌الملل را شناسایی کرده‌اند و به همین دلیل است که همیشه می‌توانند خود را از جنایات تبرئه کنند.

«مهدی ذاکریان» کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل با اشاره به دلایل سکوت جامعه جهانی در قبال گزارش دیدبان حقوق‌بشر در مورد جنایات جنگی اسرائیل در غزه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از هر چیز باید به این نکته اشاره کنم که دیده‌بان حقوق‌بشر اساساً یک سازمان حکومتی نیست، بلکه یک سازمان بین‌المللی مردم‌نهاد تلقی می‌شود که نمی‌تواند برای دولت‌ها تصمیم بگیرد و گزارش‌های آن عملاً جنبه الزام‌آور ندارد. بیانیه‌ها و گزارش‌های دیده‌بان حقوق‌بشر جنبه تبلیغی، ترویجی و هشداردهنده دارد. البته هشدارهای این سازمان می‌تواند برای کشورها و حکومت‌ها مهم باشد و حتی می‌تواند باعث ایجاد یک جو روانی و رسانه‌ای علیه دولت‌ها و اشخاصی که اقدام ضد بشری انجام می‌دهند قلمداد شود؛ حال اسرائیل باشد یا کشورهای عربی و اروپایی. در این میان توجه داشته باشید نهادی مانند دیده‌بان حقوق‌بشر دارای کُرسی مشورتی در سازمان ملل متحد و دیوان کیفری بین‌المللی است اما در نهایت گزارش‌هایی که از سوی آنها منتشر می شود، جنبه ترویجی و هشدار‌دهنده دارد.

وی ادامه داد: مساله اینجاست که گزارش اخیر دیده‌بان حقوق‌بشر در مورد جنایت جنگی اسرائیل در جنگ ۱۱ روزه غزه عموماً جنبه هشدار‌دهنده دارد اما جو رسانه‌ای و روانی پس از آن به خوبی می‌تواند روی افکار عمومی تاثیر بگذارد. توجه داشته باشید در مورد جنایت جنگی و نحوه پیگیری آن به دوگونه می‌توان عمل کرد؛ نخست اینکه دادستان دیوان کیفری بین‌المللی می‌تواند درخواست پیگیری و تحقیقات در مورد جنایت جنگی را بدهد و دوم اینکه شورای حقوق بشر سازمان ملل می‌تواند نتیجه تحقیقات خود را به سازمان ملل ارائه کند و پس از آن مستنداتش را به مجمع عمومی ببرد تا در آنجا قطعنامه علیه اسرائیل صادر شود. پس از آنکه این قطعنامه صادر شد، مجمع عمومی مستندات را به همراه قطعنامه به شورای امنیت می‌دهد تا بتوانند در مورد جنایت مذکور تحقیقات صورت دهند.

این استاد حقوق بین‌الملل تصریح کرد: به یاد داریم در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما چنین اتفاقی در مورد حملات اسراییل و غزه رخ داد اما آمریکایی‌ها برای آنکه هزینه‌ای به اسراییل تحمیل نشود، جلوی این پرونده را گرفتند. موضوع دیگری که متاسفانه به آن توجه نمی‌شود این است که اسرائیلی‌ها به خوبی ادبیات حاکم بر روابط بین‌الملل را شناسایی کرده‌اند و به همین دلیل است که هیچ کشوری حتی پس از انتشار اخیر گزارش دیده‌بان حقوق بشر در مورد جنایت جنگی در غزه، انتقادی از رژیم صهیونیستی نکرد. در داخل اسرائیل از نمایندگان پارلمان (کنست) گرفته تا وزراء و حتی افسران موساد تماماً در راستای تامین منافع دستگاه دیپلماسی رژیم صهیونیستی عمل می‌کنند؛ به گونه‌ای که حتی وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در قالب یک دیپلمات و با آداب کاملاً بین‌المللی سخنرانی می‌کند و همین موضوع موجب می‌شود اسرائیل نه تنها محکوم نشود، بلکه از جامعه بین‌الملل هم طلبکار است.

ذاکریان افزود: این مدل از ادبیات به خوبی به تمام ارکان سیاسی، نظامی و امنیتی اسراییل آموزش داده شده تا خود را نه در مقام ظالم و سرکوب‌گر بلکه در مقام مظلوم به دنیا نشان دهند. هنر رژیم صهیونیستی این است که ابزارهای ساده را به ابزار بین‌المللی تبدیل می‌کند تا بتواند پس از آن، تامین منافع اسرائیل را انجام دهد. متاسفانه در بسیاری از کشورهای منطقه و همینطور ایران ابزارهای زیادی علیه اسرائیل و به صورت کلی در روابط بین‌الملل در دسترس است اما بیان آن و همچنین هدف‌گذاری آنها کاملا غلط است و اسرائیل به دلیل نفوذی که در جامعه بین‌الملل دارد سعی می کند تا ادبیات مورد نیاز خود را در ملل متحد کانالیزه کند.

 وی در پایان خاطرنشان کرد: به همین دلیل است تل‌آویو که به راحتی خیلی از پرونده‌ها را به آسانی کنار می‌گذارد. شاید باورتان نشود اما در حوزه حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بیشترین تاٰلیف‌هایی که در سطح بین‌الملل نوشته شده، توسط اسرائیلی‌ها انجام شده است. حتی در حوزه اشغال از منظر حقوقی، رژیم صهیونیستی هزاران کتاب و مقاله ارائه داده اما خودشان همچنان اشغالگر هستند. این بدان معنااست که تل‌آویو از بدو اشغال تاکنون هدف‌گذاری‌های خود را به صورت هوشمند و هدفمند انجام داده و همین سناریو باعث شده تمام کشورهای دنیا در مقابل جنایت جنگی در غزه و سایر اعمال رژیم صهیونیستی سکوت کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز