کارشناسان بازار سرمایه در گفتگو با ایلنا مطرح کردند:
لزوم شفافیت در مزایدهها از طریق سازوکار بورس کالا
همان طور که دولت در بسته خروج از رکود غیر تورمی اشاره کرده است، بورس کالای ایران با توجه به مکانسیم شفافی که دارد میتواند بهترین گزینه برای مزایده املاک باشد.
ایلنا:دولت در بسته خروج از رکود غیر تورمی بر فروش املاک مازاد بانکها و ارگانهای دولتی از طریق بورس کالای ایران تاکید کرده است اما تاکنون بانکها گامی برای تحقق این خواسته دولت برنداشتهاند. در این بین برخی کارشناسان حوزه بازار و مسکن با اشاره به لزوم اجرای این بند از سیاستهای اقتصادی دولت در بسته خروج از رکود، اعلام میکنند، برخی بانکها به دلیل آنکه به دنبال شفافیت در روند مزایدهها نیستند در برابر اجرای این طرح مقاومت میکنند. این مهم سبب شد تا در این مورد نظر کاشناسان را جویا شویم.
روندی کاملا غیر شفاف بر مزایدهها حکمفرماست
بیت الله ستاریان، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار ایلنا در این باره اظهار داشت: در همه جای دنیا مزایدهها در بازار با روندی شفاف و عادلانه انجام میشود اما متاسفانه در کشور ما روندی کاملا غیر شفاف بر مزایدهها حکمفرماست.
ستاریان افزود: اینکه دست بانکها و ارگانهای دولتی در مراحل مختلف مزایدهها باز باشد و آنها بتوانند حتی در قیمت و تعیین خریداران نقش داشته باشند به هیچ عنوان منطقی نیست.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: همان طور که دولت در بسته خروج از رکود غیر تورمی اشاره کرده است، بورس کالای ایران با توجه به مکانسیم شفافی که دارد میتواند بهترین گزینه برای مزایده املاک باشد.
ستاریان در پاسخ به این پرسش که آیا امکان زدوبند در مزایدههای فعلی وجود دارد یا خیر؟ گفت: اگر تعارف را کنار بگذاریم باید گفت که این اتفاق و فسادها در حال رخ دادن است. این امر به دلیل نبود قوانین، کنترلهای مناسب و ساختار ناکارآمد مزایدهها رخ میدهد که امیدواریم با پیگیری مسوولان شاهد شفافیت این روند از طریق بورس باشیم.
به گفته وی، با توجه به موارد ذکر شده مقاومت بانکها برای ورود املاک مازاد خود به بورس کالا کاملا روشن است و به بیان بهتر آن تمایلی به شفافیت در روند مزایدهها ندارند.
ستاریان در خصوص برخی اظهار نظرها مبنی بر اینکه دلیل اصلی استقبال نکردن بانکها به مزایده املاک خود از طریق بورس کالا، رکود بازار مسکن و ارزان فروشی آنها در بورس خواهد بود گفت: اتفاقا بانکها در بورس کالا با توجه به رقابتی که در معاملات رخ خواهد داد، با قیمت بالاتری املاک خود را میفروشند و برندگان مزایده کسانی هستند که قیمت بالاتری در بورس ثبت میکنند، با این تفاسیر به نظر میرسد که بحثمطرح شده بیشتر به بهانه شبیه است تا دلیلی منطقی برای خودداری از اجرای طرح دولت.
خروج بانکها از شرکت داری ضروری است
همچنین ابوذر مشایخی، کارشناس بازار سرمایه و کارگزار بورس کالا در این باره به ایلنا گفت: به اعتقاد بنده اراده قوی برای این موضوع وجود ندارد هر چند ممکن است قوانینی برای این موضوع تصویب شده باشد اما نیاز به بالندگی بیشتری دارد.
وی ادامه داد: سالهای گذشته برای فروش املاک بانکها شرکتی نیز تاسیس شده بود که موفق عمل نکرد.
مشایخی تصریح کرد: به نظر میرسد بیش از ۳۰ درصد کفایت بانکها در زمینه ساختمان و ملک بوده اما مکانیسم فروش آنها ابهام دارد.
وی گفت: به اعتقاد بنده بانکها باید از شرکت داری خارج شوند اما به دلایل اقتصادی طی سالهای گذشته مجبور به این کار شدند، زمانی که تورم ۴۵ درصد بود آنها تسهیلات ۳۰ درصدی میدادند و هزینه تمام شده پول برای آنها بالای ۲۵ درصد بود که به نوعی متضرر شده بودند و بانکها راهی جز سرمایه گذاری در بخش مسکن نداشتند.
این کارگزار بورس کالا خاطر نشان کرد: به اعتقاد بنده ۱۰ درصد اقتصاد این کشور تورم ساختاری و نهفته دارد.
وی گفت: بانکها باید به سمت فروش خدمات و تسهیلات بروند این در حالی است که قوانین نظام بانکی در این مورد شفاف نیست.