فیزیوتراپی پارکینسون (چطور بهترین نتایج را کسب کنیم؟)
افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستند دچار تغییراتی در صدا و نحوه صحبت کردن خود، تغییر در بلعیدن مواد غذایی و مشکلات شناختی میشوند. متخصص کاردرمانی پارکینسون میتواند با ارائه خدمات گفتار درمانی، کاردرمانی و فیزیوتراپی در افراد مبتلا به پارکینسون کمک کند.
فیزیوتراپی چه خدماتی را به افراد مبتلا به پارکینسون ارائه میدهد؟
متخصص فیزیوتراپی به کمک جلسات فیزیوتراپی به افراد مبتلا به پارکینسون برای دستیابی به اهداف زیر کمک خواهد کرد:
- افزایش قدرت، استقامت، بهبود حرکات و کنترل بدن
- بهبود انعطاف پذیری و حالت بدن و تعادل
- جلوگیری از زمین خوردن
- دنبال کردن یک برنامه ورزشی روزانه برای به حرکت وا داشتن بیمار
- ارائه یک برنامه ورزشی در منزل برای بهبود مشکلات حرکتی و جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر در آینده یا کاهش ریسک بروز آنها
- آموزش برای خانواده بیمار در خصوص کمک به بیمار برای انجام برخی کارهای خاص از قبیل دوش گرفتن یا بلند شدن و نشستن
- آموزش دادن برخی تمرینات ورزشی خاص به اعضای خانواده برای کمک به بیماران و بهبود توانایی حرکتی (برگرفته از سایت https://varicose.ir)
نقش گفتار درمانی در بیماری پارکینسون چیست؟
تغییر در صدای نحوه صحبت کردن
به تغییراتی که در صدا و نحوه صحبت کردن به وجود میآید دیسارتریا گفته میشود. این تغییرات شامل کاهش بلندی صدا، تغییر سرعت صحبت کردن و کاهش وضوح جملات است همچنین کیفیت صدا کاهش پیدا میکند و صدا خش دار میشود. برای درمان این مشکل از قانون درمان صدا لی سیلورمن استفاده میشود که بر اساس تعداد جلسات مراجعه به گفتار درمانگر میتواند یک برنامه درمانی ۴ تا ۸ هفته ای باشد و هدف از انجام آن بهبود بلندی صدا و وضوح جملات به کمک تمرین و تکرار است.
تغییر در نحوه بلعیدن مواد غذایی
به نقل از متخصصین کلینیک کاردرمانی روشا بن تغییر در نحوه بلعیدن مواد غذایی دیسفاژی گفته میشود که علایم و نشانههای آن عبارتند از آبریزش از دهان، احساس خلط در گلو، سرفه کردن، بسته شدن گلو یا تمیز کردن گلو در هنگام خوردن مواد غذایی و مایعات، احساس گیر کردن غذا در درون گلو و بروز یک نوع پنومونی مرتبط با اختلال بلعیدن که به آن پنومونی آسپیراسیون گفته میشود. درمان این اختلال بر بهبود قدرت و سرعت حرکت عضلاتی که در بلعیدن نقش دارند تمرکز دارد. ممکن است پزشک از بیمار و اعضای خانواده او بخواهد به اصلاح رژیم غذایی او بپردازند تا امنیت بیمار تامین شود. بیمار روشهای را برای بلعیدن مواد غذایی به صورت ایمن یاد خواهد گرفت.
مشکلات شناختی
بروز مشکلات شناختی یکی از شکایات شایع در افراد مبتلا به پارکینسون است و این بیماران شاهد تغییراتی در نحوه توجه کردن، حافظه، سازمان دهی امور، مهارتهای دیداری فضایی و زبان خواهند بود. درمان این اختلال بر روی ارائه روشهای جبران کننده برای کنترل این اختلالات آموزش به خانواده به منظور بهبود استقلال بیمار و همچنین برخی تمرینات ورزشی برای افزایش توانایی شناختی بیمار تمرکز دارد.
فیزیوتراپی چگونه بیماران مبتلا به پارکینسون کمک میکند؟
به نقل از متخصصین کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی روشا افرادی که به تازگی بیماری پارکینسون در آنها تشخیص داده شده است به متخصص فیزیوتراپی ارجاع داده میشوند تا به آنها برای حرکت کردن و ورزش کردن کمک نماید. متخصص فیزیوتراپی میتواند به شما برای پیدا کردن یک زندگی سالم و پر از فعالیت جسمانی در کنار علائم و نشانههای بیماری پارکینسون کمک کند.
- بیماران مبتلا به پارکینسون باید به پزشک مراجعه کنند که در زمینه بیماری پارکینسون آموزش دیده است زیرا این اختلال یک بیماری فردی است و شما به دنبال درمانگری باشید که سابقه درمان بیماران مبتلا به پارکینسون را داشته باشد. روشهای مختلف برای انجام این کار وجود دارد به عنوان مثال شما میتوانید از پزشک خود بخواهید بهترین فیزیوتراپ را به شما معرفی نماید.
- آماده صحبت کردن باشد چرا که متخصص فیزیوتراپی قبل از انجام معاینه جسمانی از شما درباره حرکات و نوع فعالیتی که میتوانید انجام دهید سوال خواهد پرسید. در خصوص هرگونه مشکلی که در ارتباط با راه رفتن، حفظ تعادل، ضعف و درد و سفتی عضلات، زمین خوردن یا سایر مشکلات احتمالی دیگری که دارید با پزشک خود صحبت کنید. در صورتی که شما علاوه بر مشکلات حرکتی با علائم غیر حرکتی از قبیل توهم، افسردگی یا اضطراب مواجه هستید به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از متخصصین فیزیوتراپی قبل از اولین جلسه ویزیت به شما یک پرسش نامه میدهند تا آن را پر کنید تا بتواند فوراً اطلاعات کاملی را در خصوص شرایط شما به دست بیاورد.
- به متخصص فیزیوتراپی بگویید که قصد دارید شرایط خود را بهبود ببخشید. او از شما درباره اهداف و انتظاراتی که از درمان دارید سوال خواهد پرسید و شروع به طراحی اهداف بلند مدت و کوتاه مدت برای شما خواهد کرد تا اولویتهای شما را پوشش بدهد. در نهایت متخصص فیزیوتراپی تلاش میکند به بهبود شرایط شما کمک کند و نحوه راه رفتن شما را بهتر نماید.
- سوالات خود را از او بپرسید زیرا متخصص فیزیوتراپی آماده کمک کردن به شما است. همان طور که بهتر است قبل از مراجعه به متخصص مغز و اعصاب سوالات خود را یادداشت کنید بهتر است قبل از مراجعه به متخصص فیزیوتراپی نیز سوالات خود را بنویسید تا چیزی را از قلم نیندازید. پاسخ دادن به سوالات شما باید اولویت اصلی متخصص فیزیوتراپی باشد تا یک رابطه مبتنی بر اعتماد بین شما شکل بگیرد و بتوانید به اهداف خود دست پیدا کنید.
- زمان بندی دقیقی را برای داروهای خود مشخص کنید و در صورت امکان سعی کنید داروهای خود را به نفی مصرف کنید که گویی شما برای اولین بار به منظور درمان مشکلی که دارید به پزشک مراجعه میکنید تا به این ترتیب متخصص فیزیوتراپی بتواند اطلاعات بهتری را در خصوص نحوه راه رفتن و وضعیت تعادل شما به دست بیاورد. اگر قادر به انجام این کار نیستید متخصص فیزیوتراپی باز هم میتواند به جمع آوری اطلاعات ارزشمندی در خصوص نحوه راه رفتن شما بپردازد.
- لباس راحت بپوشید زیرا متخصص فیزیوتراپی از شما میخواهد که به طور منظم راه بروید. او به احتمال زیاد از شما تست راه رفتن و تعادل را خواهد گرفت تا بتواند ارزیابیهای اولیه در خصوص نحوه راه رفتن شما را انجام دهد. این ارزیابیها در طول درمان انجام میشود تا متخصص فیزیوتراپی بتواند به این نتیجه برسد که فرایند درمان چگونه بر شما اثر گذاشته است.
- برای همکاری با متخصص فیزیوتراپی آماده باشید. همکاری شما و سختکوشی دو عامل مهم در افزایش میزان موفقیت جلسات فیزیوتراپی محسوب میشود. به احتمال زیاد شما در طول هفته یک تا دو بار متخصص فیزیوتراپی مراجعه خواهید کرد و هر جلسه حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول میکشد که این امر بدین معنا است که در بیرون از محیط مطب پزشک شما زمان زیادی برای داشتن فعالیت جسمانی و تکمیل برنامه ورزشی در منزل خواهید داشت.