اهمیت مصرف درست داروها
همه ما از افزایش هزینههای مراقبتهای بهداشتی و داروهای گرانقیمت بیماران، بهویژه برای سالمندان، اطلاع داریم؛ اما آیا میدانید اگر داروهای خود را بهدرستی مصرف نکنید، چقدر میتواند هزینهبردار باشد؟
بر اساس برآوردها، هرساله در کشوری مثل ایالاتمتحده بیش از 125000 نفر در اثر عدم مصرف صحیح داروها جان خود را از دست میدهند. تقریباً 100 میلیارد دلار در بیمارستان صزف هزینههای اضافی قابلپیشگیری مانند بستری در اتاق اورژانس و تکرار هزینههای مراجعه پزشک به سیستم مراقبتهای بهداشتی وارد میشود. حداقل 10٪ از کل بیماران بستری شده در بیمارستان، نتیجه عدم مصرف صحیح دارو است.
بهویژه برای سالمندان، آمار نگرانکننده است:
تا 23٪ پذیرش در خانه سالمندان ممکن است به دلیل ناتوانی یک فرد مسن در مدیریت خود در مورد داروهای تجویزشده در خانه باشد.
بیش از 21٪ از عوارض بهداشتی مربوط به دارو ناشی از بیمارانی است که نمیتوانند از رژیمهای دارویی خود پیروی کنند، خواه بهصورت تصادفی، سهلانگاری یا قصد باشد.
تا 58٪ از کلیه سالمندان هنگام مصرف داروهای خود نوعی خطا میکنند.
مدیریت دارو
دلایل زیادی وجود دارد که مردم از مصرف مناسب داروها خودداری میکنند. شایعترین دلیل این است که آنها فقط فراموش میکنند. به طور میانگین سالمندان هر روز حدود هفت داروی مختلف (هر دو داروی تجویزشده و بدون نسخه) مصرف میکنند، بنابراین جای تعجب نیست که به خاطر سپردن و پیگیری آنها دشوار باشد.
دستگاهها و راهبردها و برنامههای بیشماری مانند اپلیکیشن "راحت دارو" برای کمک به سالمندان در پیگیری داروهای خود تدوینشده است.همچنین شما میتوانید برخی از وسایل یادآوری نسبتاً ارزان را در داروخانه محلی خود بیابید، دستگاههایی که به شما کمک میکنند تا قرصهای خود را سازماندهی کرده و یا به شما یادآوری کنند که چه موقع از آلارم های بصری و صدای آنها استفاده کنید. همچنین میتوانید از خدماتی که برای یادآوری به شما تلفن میکنند، استفاده کنید.
معلوم است که همیشه داشتن یک مراقب کمک میکند تا بتوان اطمینان حاصل کرد که شخص نسخههای خود را به موقع و با دوز مناسب مصرف کند، اما این همیشه ممکن نیست و باید از شیوههای جایگزین استفاده کرد. در نهایت اما اگر خود بیمار مایل به مصرف داروها نباشد، حتی بهترین مراقبت و نظارت نیز در بهبود بیمار اثر ندارد.
عدم تعهد و آموزش بیمار
ممکن است عجیب یا احمقانه به نظر برسد که شخصی بهعمد اهمیت مصرف دارو را نادیده بگیرد، اما بااینوجود اینیک مشکل شایع است. بهعنوانمثال، افراد ممکن است فکر کنند که احساس بهتری دارند و درمان را زودتر از موعد قطع میکنند. یا شاید به نظر نمیرسد که این دارو تأثیر فوری داشته باشد، بنابراین آنها تصمیم میگیرند که مصرف دارو را متوقف کنند. یا شاید به نظر میرسد خیلی خوب کار میکند بنابراین تصمیم دوز تجویزشده را بیشتر مصرف کنند. یا به علت عوارض جانبی نگرانکنندهای که پشت جعبهی دارو درج شده است، یا به این دلیل که آنها باور ندارند که واقعاً به داروها احتیاج دارند، مصرف دارو را متوقف کنند. یا ممکن است این هزینهها را بسیار سنگین بدانند و سعی کنند با مصرف کمتر آن در هزینهها "صرفهجویی " کنند. آیا مثالهای فوق وضعیت شما را توصیف میکند؟
دلایل "عدم رعایت " میتواند بهاندازه هر بیمار متنوع و فردی باشد، اما وقتی افراد بهطور ارادی دوزهای خود را تغییر داده و یا داروهای خود را قطع میکنند، معمولاً به این دلیل نیست که آنها "سرسخت" هستند. در عوض، معمولاً به این دلیل است که آنها به طور کامل نمیفهمند که داروها چگونه کار میکنند و چه تاثیری بر سلامتی آنها دارند.
آموزش به همان اندازه که به نظر میرسد، ساده نیست! زیرا مسئولیت آن به عهده بیمار است. مردم باید فعالانه درگیر مراقبتهای بهداشتی خود شوند، اما این به معنای تصمیمگیری در مورد چگونگی مصرف داروها بهتنهایی و بر اساس عقاید نادرست یا اطلاعات محدود نیست. آنچه باعث ایجاد تفاوت میشود، برقراری ارتباط مناسب با تمام سؤالات و نگرانیهای شما در هنگام تجویز پزشک است. فقط منتظر نمانید که پزشک به شما بگوید چگونه و چه موقع آن را مصرف کنید، زیرا آنها همیشه آنچه را که باید بدانید به شما نمیگویند.
در اینجا فهرستی کوتاه از سؤالات اساسی وجود دارد که همیشه باید از آنها بپرسید:
مردم اغلب به دلایل مختلف تمایلی به توضیح دادن درباره رژیم دارویی خود ندارند. آنها ممکن است از ظهور فشار از سوی پزشک بترسند. یا ممکن است از عدم تلفظ صحیح نام داروها هراسان باشند. همه اینها ترسهای قابلدرک و معقولی است، اما توضیح در مورد سابقهی دارویی ممکن است به پزشک شما برای تجویز نسخهی بهتر دارویی کمک کند.
اهمیت مصرف به موقع داروها را نمیتوان مورد تأکید قرار نداد، زیرا عواقب عدم پیروی از یک رژیم دارویی بهویژه برای سالمندان به معنای احتمال از دست دادن جان فرد به دلیل عوارض یا اشتباهات دارو است.