الزامات صنفی برای کسب و کارهای نو
با توجه به پیشرفت تکنولوژی، امروزه کسب و کارهای نو در ایران و در تمام دنیا بر پایه اینترنت شکل گرفته و همواره در حال گسترش می باشد.
در این نوشتار ابتدا به معرفی کسب و کارهای نو می پردازیم و در ادامه به بیان الزامات صنفی مربوط به این کسب و کارها به عنوان افراد صنفی در جامعه خواهیم پرداخت.
کسب و کارهای نو که اغلب بر پایه اینترنت (آنلاین) و برنامه های رایانه ای و تلفنی فعالیت دارند دارای طرفداران و مخالفانی در عرصه اقتصادی می باشند. اما باید توجه داشت چیزی که مهم است رضایت مردم و تسهیل در خدمت رسانی است.
که در نهایت باید منجر به پاسخگویی به نیازهای مردم به بهترین طریق گردد.
این شیوه نوین دارای مزیت های فراوانی در مقایسه با کسب و کار های قدیمی می باشد.
مزیتهای کسب و کارهای اینترنتی:
۱.سهولت اطلاع رسانی در فضای اینترنت.
۲.سهولت در ارتقاء سطح آگاهی و شناخت مردم از خدمات متنوع.
۳.سهولت دسترسی به خدمات و رفع نیاز در کمترین زمان.
۴.به صرفه بودن هزینه ها.
با توجه به پیشرفت و متحول شدن نیازهای مردم و به روز شدن آنها، امروزه کسب و کارهای نو جایگاه مهمی در جوامع پیدا کردهاند.
کارآفرینان با هدف ایجاد شغل و کسب درآمد و رشد اقتصادی کشور و حمایت از جوانان تحصیل کرده بیکار در این راه قدم برداشته اند و برای رسیدن به این هدف ،به حمایت های مالی دولت و اخذ وام با شرایط و تسهیلات مناسب و بهره مندی از سرمایه بخش خصوصی نیاز دارند.
توصیه ما برای فعالان اقتصادی، سرمایه گذاران و کارآفرینان اینست که قبل از هر اقدامی در این راه از مشاور حقوقی در حوزه کسب و کارها و بخصوص از مشاوره های حقوقی در حوزه های مالیاتی و حقوق صنفی بهره مند شوند.
با دریافت مشاوره از مشاوران حقوقی متخصص و خبره به آسانی میتوان با ایدههای راه اندازی کسب و کار های نو و قوانین و قواعد خاص حاکم بر آنها آگاهی یافت و به بررسی مزیتها و معایب مربوط به موضوع کار پرداخت.
بدین طریق به آسانی می توان از ورود ضرر و زیان های مالی در آینده جلوگیری، و جایگاه اجتماعی و اعتبار کسب و کار خود را حفظ نمود.
تشکیل اتحادیه کسب و کارهای مجازی (اینترنتی):
در سال های اخیر با گسترش کسب و کارهای نوین و فعالیت افراد صنفی، اتحادیه کسب و کارهای مجازی شکل گرفت. اتحادیه دارای شخصیت حقوقی و غیر انتفاعی است و پس از ثبت در وزارت صنعت، معدن و تجارت رسمیت می یابد. بعد از رسیدن تعداد واحدهای صنفی به حدنصاب مقرر جهت تشکیل اتحادیه به تشخیص کمیسیون نظارت مرکز استان با تصویب هیات عالی نظارت، اتحادیه مربوط به کسب و کار جدید تشکیل می شود.
مطابق قانون اصناف ،برای انجام دادن وظایف و مسئولیت های مقرر در این قانون، اتحادیه ای تشکیل می شود که از افراد یک یا چند صنف که دارای فعالیت یکسان یا مشابه هستند شکل گرفته است.
افراد صنفی عضو در آن اتحادیه ملزم و مکلف به تبعیت از تصمیمات اصول و قواعد اتحادیه می باشد.
الزامات صنفی :
از مهمترین الزامات صنفی برای کسب و کارهای نو لزوم اخذ پروانه کسب است.
پروانه کسب مجوزی است که طبق مقررات این قانون به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی ،برای محل مشخص یا وسیله کسب معین، داده میشود.(ماده ۵ قانون اصناف)
گرفتن مجوز و پروانه اختصاصی باید با توجه به موضوع کسب و کار از صنف یا اتحادیه مربوط به آن اخذ گردد. مثلاً در کسب و کارهای اینترنتی اخذ مجوز های عمومی نظیر نماد اعتماد الکترونیک به همراه مجوز اختصاصی صنفی مزبور ضرورت دارد.
نماد اعتماد الکترونیکی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک ارائه می گردد.
در کسب و کارهای آنلاین نیز علاوه بر مجوز گروه صنفی مربوطه باید سایت های مزبور در ستاد ساماندهی سایتهای اینترنتی وزارت ارشاد اسلامی ثبت گردد.
رعایت و اجرای قوانین و مقررات صنفی، انتظامی، بهداشتی ،ایمنی ،حفاظت فنی، دستورالعمل های مربوط به نرخ گذاری کالاها و خدمات، عدم تبلیغ بر خلاف واقع برای جلب مشتری از جمله سایر الزامات صنفی برای صاحبان کسب و کارها می باشند.
با توجه به فرد محور بودن مجوزهای کسب وکارهای نوین اینترنتی و عدم مراجعه مستقیم افراد به محل کار برای دریافت محصولات و خدمات در این موارد مشکلاتی پیش می آید،
مثلاً در صورتی که تخلفی در ارائه کالا یا خدمت صورت بگیرد مشتریان معمولا نمیتوانند برای شکایت صنفی اتحادیه مربوطه را شناسایی و احقاق حق نمایند.
در نتیجه برای رفع چنین مشکلاتی، مسئولان صنفی باید اصول کاری خاصی را مقرر نمایند و همه را ملزم به حفظ چهارچوب استانداردهای صنفی نمایند.
مردم نیز باید ابتدا از اعتبار و هویت صاحبان کسب و کار اطمینان حاصل نمایند سپس اقدام به تقاضا کنند.
کیفیت خدمات و شرایط صنفی و وضعیت اجتماعی و اخلاقی افراد ارائه دهنده خدمات نوین و صاحبان کسب و کار های نو باید بررسی و مورد تایید مسئولان و اتحادیه ها قرار گیرد. و بر عملکرد افراد صنفی کنترل و نظارت شود.
پس از بررسی نظرات مسئولان صنفی بیان می نماییم:
کسب و کارهای مجازی نو شیوه مناسبی برای ارائه کالاها و خدمات به مردم می باشند به شرطی که با رعایت اصول و قواعد صنفی مربوطه و قانون اصناف همراه باشند.
اما در مورد کالا یا خدمتی که به مشاهده مستقیم مشتری نیاز دارد کسب و کارهای نو در این صنف فقط میتوانند در معرفی عرضه کنندگان و محصولات فعالیت داشته باشند و تنها به عنوان واسطه گر و معرف واحد صنفی ارائه خدمت نمایند.
از الزامات صنفی که اخیراً به تصویب رسیده است:
الزام کلیه صنوف به نصب دوربین های مدار بسته به منظور جلوگیری از وقوع جرم و سرقت در واحدهای صنفی از جمله الزامات صنفی است که اخیرا به تصویب رسیده است.
در شیوه مجازی نیز باید مسائل امنیتی با استفاده از کدگذاری و رمز و سایر اقدامات امنیتی رعایت گردد.
و به عنوان آخرین و مهمترین موضوع در این نوشتار و بر اساس ماده ۱۲ قانون نظام صنفی کشور،لازم به ذکر است:
افراد صنفی موظفند قبل از تاسیس هر نوع واحد صنفی یا اشتغال به کسب و حرفه ای، نسبت به اخذ پروانه کسب از اتحادیه مربوطه اقدام می کنند.
افرادی که در هر واحد صنفی فعالیت می کنند موظف به دریافت پروانه کسب می باشد.
در هر صنف هیچ فردی بدون پروانه کسب و کار،حق فعالیت ندارد.
و در صورت احراز تخلف و عدم رعایت الزامات صنفی، به موضوع رسیدگی و با متخلف برخورد قانونی خواهد شد.
آنی مشاور با حضور مشاوران متخصص و وکلای مجرب خود، به سرمایه گذاران، فعالان اقتصادی و کارآفرینان در حوزه های نوین کار، در خصوص راه اندازی کسب و کارهایشان مشاوره حقوقی آنلاین ارائه می نماید.